Social media

Social media: dé trends & tips voor de tweede helft van 2018

0

Het is tijd om weer opgeladen naar kantoor te gaan. Ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Hoe staan je doelstellingen ervoor? In dit handige overzicht vind je de beste, belangrijkste en handigste artikelen op het gebied van social media. Facebook, Instagram (Stories), LinkedIn, WhatsApp, social advertising, influencer marketing… al deze onderwerpen komen aan bod. Lees nog even bij voordat je je strandbed inruilt voor je bureaustoel. 😉

Let op: dit artikel gaat over 2018. Voor dé trends & tips op social media voor de tweede helft van 2019, lees dit artikel.

socials

1. De belangrijkste socialmedia-trends

Eind 2017 beschreef Sjef Kerkhofs (partner en strateeg bij Daily Dialogues) welke trends dit jaar belangrijk zouden zijn voor social media. Chatbots, video, livestreaming, augmented reality, GDPR, influencer marketing… het komt allemaal voorbij. Welke van deze 13 trends heb jij nog gemist?

Social media zijn belangrijk voor je contentstrategie, waarbij de spelregels ten opzichte van een aantal jaar geleden behoorlijk zijn veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de effectiviteit van het delen en promoten van content via Facebook en Twitter. BuzzSumo analyseerde daarom 100 miljoen blogs, video’s en socialmedia-berichten uit 2017. Dit zijn de 10 belangrijkste resultaten.

Formaten voor beeld op social media

Elk platform werkt met verschillende formaten voor beeld, wat veel tijd kost en tot grote frustratie kan leiden. In deze infographic zie je de formaten voor afbeeldingen en video’s op social media. Ook lees je hoe je de content het beste kunt publiceren op bijvoorbeeld Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram en YouTube.

Nog even op een rij:

Facebook

2. Facebook & de uitdagingen rondom het algoritme

Het is de laatste tijd niet stil geweest rondom Facebook. Begin 2018 kondigde Facebook aan posts van bedrijven verder te beperken in de tijdlijn en voorrang te geven aan posts van familie en vrienden. Ook het soort content dat je als pagina deelt, maakt verschil voor het algoritme. Facebook wil hiermee meer ruimte geven aan de menselijke interactie. Hoe bereik je nog je publiek op Facebook?

Versla het algoritme

Maar hoe maak je nu slim gebruik van ‘het nieuwe algoritme’? Bijvoorbeeld door inhakers in te zetten. Inhakers leveren meer engagement op dan niet-inhakers, dus dat kan een waardevolle toevoeging zijn voor je contentstrategie.

Over strategie gesproken, het blijft belangrijk om kritisch te (blijven) kijken naar je content en hoe je meer engagement kunt krijgen. Zo dook bijvoorbeeld Parse.ly in hun Analytics om te kijken naar het effect van het Facebook-algoritme en kwamen tot de volgende resultaten.

Als we alvast vooruitkijken: wat wordt de toekomst voor Facebook-marketing voor bedrijven? Buffer denkt aan posts met minder organisch bereik en het feit dat de inhoud centraal moet staan. Als marketeer moet je dus goed nadenken over wat voor inhoud de moeite waard is om te delen.

Nog even op een rij:

Facebook, nepnieuws & privacy

Facebook heeft veel persoonlijke data in bezit. Daarom deed Arjan Lubach in april in zijn tv-programma ‘Zondag met Lubach’ een oproep om je Facebook-account te verwijderen. Is bijvoorbeeld die Facebook-pixel nou wel of niet illegaal? Alle zin en onzin over de privacy lees je terug in dit artikel.

Een voorbeeld van zo’n ‘privacy-puntje’: op duizenden sites wordt aangeboden om via een al bestaand account in te loggen. Is dat puur voor je gebruiksgemak of is er toch meer aan de hand? Het blijft de vraag in hoeverre het verstandig is om automatisch in te loggen via bijvoorbeeld Facebook.

Door alles wat er rond Facebook speelt, krijgt het socialmediaplatform veel kritiek over zich heen. Mark Zuckerberg en zijn team probeerde daarom mensen weer voor zich terug te winnen met een PR-campagne, zie ook onderstaande video:

Accepteer cookies

Nog even op een rij:

Instagram-Stories

3. Instagram (Stories), Highlights & IGTV

Niet alleen Facebook paste het algoritme aan. Een meer chronologische en ‘frisse’ tijdlijn, luidde de belofte van Instagram. Er gingen veel speculaties rond over de nieuwe werking van het algoritme, maar hoe wordt de feed nu opgebouwd?

Om je bereik op social media te vergroten, zet je waarschijnlijk al hashtags in. Maar zet je wel de juiste hashtags in? Om je op weg te helpen met het vinden van de juiste hashtag, vind je in deze infographic 266 hashtags die je kunt inzetten. #handig

Stories & Highlights

Om het beste uit je zakelijke Instagram-account te halen, kun je waarschijnlijk (één van) deze 5 gratis tools goed gebruiken.

Daarnaast kun je met Stories de doelgroep snel(ler) bereiken. Welke van deze 4 creatieve toepassingen voor Stories past het best bij jouw kanaal?

Let wel op: ‘normale Stories’ verdwijnen na 24 uur, maar Highlights blijven zolang staan als je wil. Hoe maak je die aan? En hoe zorg je voor leuke covers? Pelpina legt het je uit in onderstaande video:

Accepteer cookies

IGTV

Instagram lanceerde eind juni haar eigen videoplatform: Instagram TV (IGTV). Je kunt nu langere verticale video’s delen met je volgers. Zo kan een reguliere gebruiker een video van maximaal 10 minuten delen. De grotere accounts kunnen zelfs video’s van maximaal 1 uur delen. Maar hoe kunnen influencers en organisaties IGTV het beste inzetten?

Nog even op een rij:

LinkedIn

4. LinkedIn

LinkedIn heeft de afgelopen tijd een aantal nieuwe (privacy)instellingen doorgevoerd, waardoor gebruikers nu nieuwe keuzes hebben. Welke van deze 7 belangrijke instellingen heb jij nog gemist?

Voor bedrijven wordt het moeilijker om zich te onderscheiden, ook omdat steeds meer bedrijven LinkedIn-campagnes inzetten. Hoe val je dan toch wél op met jouw campagne? En wanneer is je campagne wel of niet ‘zakelijk genoeg’?

Let’s go viral

Viral content creëren is een mogelijkheid om je te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Je bereikt dan namelijk een grote(re) doelgroep. Viral content creëer je niet zo een-twee-drie, maar met deze 3 handige tips kun je al beginnen met een aantal ‘simpele veranderingen’ binnen LinkedIn.

Nog even op een rij:

socialmediagebruik

5. Onderzoek

Facebook voor jongeren wel of niet passé? En via welk kanaal kun je het beste de interactie aangaan met millennials? Via welke social media je de verschillende generaties het beste kunt bereiken, lees je in dit artikel.

Influencer marketing werkt. Zo zou influencer marketing een elf keer hogere ROI genereren dan een andere digitale campagne. Maar hoe kan deze vorm van marketing meerwaarde creëren, zowel algemeen als specifiek voor de mkb-retailer?

Nog even op een rij:

Instagram-product-tagging

6. Social advertising

Stel, om nieuwe bezoekers/klanten te vinden, zet je Facebook-advertenties in. En wat blijkt: de resultaten vallen tegen. Wat nu? Dan kun je lookalike audiences inzetten, waardoor je doelgroepen automatisch kunt laten aanmaken door Facebook. Het social platform gaat dan op zoek naar nieuwe mensen die veel lijken op jouw beste klanten.

Maar wat is dan het verschil tussen het promoten en het adverteren van een Facebook-bericht? Het antwoord lees je in dit artikel. Mocht Facebook je advertentie afkeuren, dan heeft dit onder andere te maken met de controleprocedure en de bescherming tegen nepnieuws. Hier moet je dan op letten.

Instagram Shopping

Goed nieuws! Dankzij een nieuwe update binnen Instagram kun je als bedrijf producten taggen in de feed. Dit is dé uitkomst voor Instagram-shoppen!

Nog even op een rij:

7. Influencer marketing

Influencers zijn hot! Scrol maar eens door je Instagram-tijdlijn en je komt er minimaal één tegen. Betaalde samenwerkingen krijgen dan ook steeds meer de overhand. Met een groot budget is het uiteraard ‘gemakkelijker’ om influencers in zetten. Maar culturele organisaties kampen vaak met lage marketingbudgetten. Toch kun je met een klein budget influencer marketing inzetten voor een topbereik.

Wel is het zo dat social media makkelijk een vertekend beeld kunnen schetsen. Zo lieten de zes HvA-studenten dat zien met de fake influencer Nykkie van Zessen. Hoe je de fakers herkent? Dat doe je zo!

Een kanttekening aan de influencer-trend: het gevaar bestaat dat influencer-acties niet het resultaat bereikt wat je had gehoopt. Sta daarom ook stil bij wat echt belangrijk is, met slow influencer marketing.

Nog even op een rij:

WhatsApp-fake-news

8. WhatsApp

WhatsApp mag in dit rijtje uiteraard niet ontbreken. Begin dit jaar is WhatsApp Business uitgerold voor Android-gebruikers. Hiermee kun je een zakelijk account aanmaken, waardoor je direct, persoonlijk en snel contact kunt hebben met klanten. Dit stappenplan kan je op weg helpen.

Normaal gesproken past WhatsApp niet zo snel haar gebruikersinterface aan, maar naar aanleiding van de verspreiding van fake news en de verschillende misstanden – onder andere in India – moest de bekende chatapp eigenlijk wel. Daarom kwam WhatsApp met een nieuwe functie.

Nog even op een rij:

Op de hoogte van de socialmedia-ontwikkelingen?

We hopen dat je met deze eerste summerread van 2018 weer op de hoogte bent van de ontwikkelingen op het gebied van social media. Er volgen nog twee summerreads: over marketing én communicatie & content.

We zijn benieuwd: heb je nog aanvullingen, tips of opmerkingen op dit overzicht? Laat ze achter in de comments!