Social media

Social media: dé trends & tips voor de tweede helft van 2019

0

Ben jij opgeladen en weer klaar om aan de slag te gaan na je vakantie? Start de (gevoelsmatig) tweede helft van je jaar goed en lees dit artikel over social media. Zo ben je helemaal op de hoogte en kun je met een frisse blik werken aan je kanalen, strategie en influencer marketing.

Allereerst is het leuk om wat verder terug te blikken: naar begin dit jaar. Sjef Kerkhofs deelde in zijn jaarlijkse artikel zijn vooruitblik met 10 socialmedia-trends voor 2019. Waar staan we nu, zo halverwege het jaar? Stories, groepen, commerciële direct messages… Lees het stuk en bepaal waar jij je pijlen op gaat richten. Daarnaast is dit artikel over trends in social advertising een must-read.

Als we dan toch even terugblikken, bekijk dan ook het artikel dat ik begin dit jaar schreef over de staat van social media.

Benieuwd naar de must-reads over digital marketing? Die vind je in dit artikel. En de must-reads over content en communicatie vind je hier.

1. Vergankelijke content

Wat in beide artikelen terugkomt, is het succes van Stories. Veel kanalen maken het mogelijk om dit type content te maken, verspreiden en te bekijken. Het is vergankelijke content: beeldende verhalen die na een bepaalde tijd verdwijnen. Dit type content past goed in hoe we tegenwoordig content consumeren én speelt in op Fear Of Missing Out. De posts zijn doorgaans minder perfect dan ‘reguliere’ content die niet verdwijnt, en geeft daardoor vaak een realistischer beeld. Het is een goede manier om je publiek betrokken te houden en heeft volgens auteur Lisanza Faccilongo ‘een marketingkracht die te belangrijk is om te negeren’. Uit onderzoek van Social Media Today en SEMRush blijkt dat Stories essentieel zijn voor zichtbaarheid op Instagram.

2. Praktische overzichten

Terug naar de dagelijkse praktijk. Zet dit artikel met het ultieme overzicht van alle socialmedia-afmetingen voor 2019 bij je bookmarks. Bekijk ook zeker de infographic met shortcuts voor social media. Vooral handig als je geen gebruik maakt van een planningstool, en veel achter elkaar op het platform zelf inplant.

Gebrek aan inspiratie? Misschien helpen deze 50 ideeën je op weg. Weet je al wel wat de strekking van de post wordt, maar zoek je een andere manier om het op te schrijven? Social Media Today helpt je met 4 copywriting-tips voor social media.

Instagram grid

3. Instagram

Over naar Instagram! Heb jij deze 5 trends inmiddels al gespot op Instagram? En hoe relevant zijn ze in jouw branche, voor jouw volgers?

  • Invloeden van de natuur
  • Protestbeelden
  • Minimalistische beelden
  • Creativiteit én authenticiteit
  • Personalisatie

Neem zulke trends niet klakkeloos over, maar kijk wat aansluit bij jouw merk en volgers. Je wil immers relevante content publiceren, het wordt minder belangrijk om constant te publiceren. Of je content relevant is, is afhankelijk van je publiek: hoe betrokkener zij zijn, hoe relevanter. Maar hoe doe je dat engaging content maken voor Instagram? Kim Stolk legt het je uit.

Tests: likes verbergen & direct afrekenen

Engagement op Instagram bestaat onder andere uit likes. En juist die feature wil het platform misschien verbergen – althans: daar is Instagram mee aan het experimenteren in Australië. Jij kunt de likes nog wel zien, maar een volger ziet ze niet meer. De insteek: accounts gaan zich meer richten op het vertellen van een verhaal in plaats van de likes. Minder leuk voor influencers, die vaak opdrachtgevers krijgen op basis van de prestaties van hun accounts.

Nog iets dat Instagram aan het testen is (in de VS): gebruikers direct aankopen laten doen op het platform (zonder ze te laten doorklikken naar een webshop). Deze functie staat bekend als Instagram Checkout en is iets waar je echt mee aan de slag moet, als je actief bent in e-commerce. Bereid je vast voor door je account helemaal goed in te richten voor Instagram Shopping.

instagram-campagnes

Engagement

Focus jij je nog veel op likes? Duik dan eens in de meetbaarheid van engagement – en met welke posts je engagement boost. Het geen kwaad om eens te kijken hoe andere accounts dat aanpakken. Doe inspiratie op bij de opvallendste Nederlandse Instagram-campagnes of bij Eindhoven University of Technology, die een succesvol Instagram-account heeft, zonder het zelf te beheren (!).

Om Stories kun je niet meer heen als het gaat over Instagram. Maar wist je dat ook Instagram Live veel kansen biedt? Het wordt nauwelijks ingezet, terwijl we uit Facebook-cijfers juist weten dat livevideo’s veel meer aandacht krijgen (en omdat Instagram van Facebook is, lijkt het een logische conclusie dat dit voor Instagram ook opgaat).

Ruim een jaar geleden werd Instagram TV (IGTV) gelanceerd, maar blijkt nog geen hoogvlieger. Het wordt niet enthousiast gebruikt en vooralsnog lijkt het er niet op dat Instagram probeert meer gebruikers naar IGTV te krijgen. Focus hier nog maar even niet op de komende tijd.

Nog even op een rij:

4. LinkedIn

Ook LinkedIn staat niet stil. Zo is het platform de livestreams aan het testen. Kunnen we dan straks na Facebook en Instagram ook live op LinkedIn? Als de functie interessant voor je is, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Op dit moment kan alleen een select groepje mensen op LinkedIn livestreamen, maar je kunt wel een aanvraag indienen om de mogelijkheid ook te krijgen.

Sympathieke stap van LinkedIn: ondersteuning bij solliciteren – ook nog beperkt beschikbaar: alleen in Engelstalige landen. Zo is er een lijst met meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en advies over hoe je die moet beantwoorden. Ook kun je met video je eigen vragen beantwoorden.

LinkedIn solliciteren

Daarnaast zijn er ook nog 15 kleinere wijzigingen en tips die onmisbaar zijn om je profiel op te frissen. Bijvoorbeeld als je tijdens je vakantie hebt besloten dat je op zoek gaat naar een andere baan. 😉

Hoe je de LinkedIn-pagina van je organisatie aantrekkelijker maakt voor je publiek, lees je in deze infographic over succesvolle content op het platform. En specifieker: neem ook deze 4 tips voor de perfecte LinkedIn-update mee. Wil je je business op LinkedIn naar een hoger plan tillen? In 3 stappen voor social selling haal je leads binnen.

Nog even op een rij:

5. Facebook

Het meest in het oog springende nieuws van Facebook is toch wel de introductie van hun eigen munt, de Libra. De munt zou in 2020 in 18 landen beschikbaar moeten zijn, en maakt het makkelijker om geld naar iemand te sturen. Vertrouw jij je financiële data aan Facebook toe? Ze hebben niet bepaald een goed trackrecord als het gaat om databescherming…

Nadruk op Facebookadvertenties

Facebook is voor marketeers nog steeds veruit het belangrijkste platform, concludeert Social Media Examiner in hun jaarlijkse industry report. Toch daalt de populariteit voor het eerst in 5 jaar, wat past bij het dalende aantal gebruikers. 59 procent van de marketeers wil meer doen met Facebookadvertenties, wat we ook terugzien in de artikelen op Frankwatching. De nadruk ligt op adverteren, om het bereik op Facebook te vergroten (organisch bereik is immers enorm gedaald).

In het advertising-gedeelte van Facebook worden interessante wijzigingen doorgevoerd. Zo gaan de ‘budgetten’ er anders uitzien. Je stelt vanaf september je budget niet per advertentieset in, maar op campagneniveau. Met de nieuwe richtlijnen voor video’s laat het platform zien dat bijvoorbeeld lange video’s voortaan voorrang krijgen (mits een groot deel van de video wordt bekeken). Ook maakt Facebook het advertentieprogramma transparanter. Er wordt meer zichtbaar over jouw advertenties – en dus ook over de advertentiestrategie van je concurrenten!

Facebook

Oké, aan de slag met advertenties dus. Om te bepalen wat je KPI’s worden voor je Facebookcampagne, kun je deze benchmark erbij pakken. Vervolgens is het van belang om de juiste doelgroep te vinden én goed in te stellen.

Welk type advertentie heeft je voorkeur? In deze infographic vind je feiten en cijfers op een rijtje over video-advertenties. Dynamic Product Ads worden nog weinig ingezet, terwijl ze heel waardevol kunnen zijn. Ze helpen je bij het bereiken van potentiële kopers die al interesse hebben getoond (met dynamische remarketing) of nieuwe kopers (dynamische prospecting).

Nog even op een rij:

6. Social advertising

Er zijn natuurlijk meer social platforms om op te adverteren dan op Facebook. Neem LinkedIn, al heeft dat de naam duur te zijn. Dat dit niet zo hoeft te zijn, blijkt uit deze 7 tips van vakidioten.

Eindelijk adverteren op Pinterest

We moesten er even op wachten: maar we kunnen aan de slag met adverteren op Pinterest! Het platform blijft groeien, in gebruikers én in dagelijks gebruik. En met 3,5 miljoen gebruikers in Nederland is het de moeite waard om je erin te verdiepen. Ben je nog helemaal niet actief op Pinterest? Lees dan eerst dit artikel.

Social media zijn een bron van potentiële leads. Maar hoe krijg je die naar je toe? Lees deze 3 manieren om je leadgeneratie te boosten via socialmedia-advertenties.

Nog even op een rijtje:

7. Influencer marketing

Heb je al eens overwogen om te adverteren met de content die een influencer voor jou gemaakt heeft? De content is van hoge kwaliteit, authentiek en raakt de juiste snaar bij de kijker. Precies wat je wil.

De definitie van ‘influencer’ is aan het veranderen. Tegelijkertijd wordt influencer marketing steeds gebruikelijker – er komt meer interesse vanuit het mkb. Wil jij mee in die trend? Je hoeft het niet direct uit te besteden, maar kunt eerst dit 7-stappenplan volgen. Het is verleidelijk om aan de slag te gaan met acties die vooral invloed hebben op de korte termijn, maar liever richt je je op de lange termijn (branding).

Influencer marketing

Nog even op een rijtje:

8. TikTok

Relatieve nieuwkomer TikTok verdient je aandacht. De app verandert volgens The New York Times ‘de manier waarop jouw social media werkt, ook als je het ontwijkt’. Dat komt bijvoorbeeld door het algoritme (je krijgt al suggesties zonder dat je iets hebt gedaan in de app) en de manier waarop je een publiek opbouwt (‘TikTok encourages users to jump from audience to audience’).

9. Dark social

Als laatste nog dit: het lijkt erop dat ‘onze’ online sociale activiteiten steeds meer verschuiven naar private social media, ook wel dark socials genoemd. Denk aan afgesloten omgevingen, zoals besloten Facebookgroepen, Slack of WhatsApp. Dat betekent dat relevantie van je content steeds belangrijker wordt – de drempel om content te delen ligt op dark socials hoger én meten is lastiger. Daar staat tegenover dat het engagement hoger ligt, het goed is voor je imago en je content meer aandacht krijgt – er is minder afleiding van andere content.

Waar ga jij je op richten, de tweede helft van het jaar?

Benieuwd naar de must-reads op het gebied van digital marketing? Check dit artikelBenieuwd naar de must-reads op het gebied van content en communicatie? Check dan dit artikel.