Social media

De staat van social in 2019 [onderzoek]

0

Hoe staat social media ervoor, zo aan het begin van 2019? Waar besteden marketeers wereldwijd hun tijd aan en waar worstelen ze mee? In dit artikel deel ik de opvallendste resultaten uit het nieuwste Buffer-onderzoek met je.

Buffer (bekend van de socialmedia-tool) doet elk jaar onderzoek naar social media. Het bedrijf vraagt zich af hoe marketeers wereldwijd denken over social media, wat werkt, en hoe de industrie verandert. Aan de editie van 2019 deden 1842 marketingprofessionals mee.

De ROI van social media

Opvallend: 58,8 procent van de marketeers in het onderzoek noemt socialmedia-marketing een erg belangrijk onderdeel van hun marketingstrategie (en 30,5% enigszins belangrijk). Toch twijfelt 19 procent van de ondervraagden nog steeds over hoe ze de effectiviteit van socials moeten meten.

Buffer social ROI

Het grootste deel van de marketeers vindt likes, shares en comments het belangrijkste bij het meten van de effectiviteit van social media (gevolgd door interactie met het merk en discussie). Gezien deze reacties, is het niet verrassend dat de meeste bedrijven engagement als belangrijkste ROI (return on investment) zien, gevolgd door verkeer, leads en sales. Opvallend: de meeste marketeers noemen elementen die in de overwegings-fase vallen. Social media speelt ook een belangrijke rol in de fase awareness, waar bereik bijvoorbeeld belangrijk is. Dit artikel helpt je met het bepalen van de échte ROI van social media.

Hoewel de populariteit van Facebook daalt, zien we dat Facebook nog wel het meest gebruikt wordt door bedrijven. In volgorde van grootte: Facebook, Twitter(!), Instagram, LinkedIn en YouTube. Pas veel lager staan Pinterest, WhatsApp, IGTV en Snapchat.

Stories zijn populair

Inmiddels gebruiken wereldwijd een miljard mensen stories op kanalen die het eigendom zijn van Facebook. Snapchat dus niet meegerekend (een beetje ironisch, aangezien Snapchat het format introduceerde).

Nu consumenten massaal bezig zijn met stories, is het ook een goede manier om als bedrijf in contact te komen met je doelgroep. Hoewel 34,6 procent van de marketeers niet zeker is van de effectiviteit van stories, geeft 35 procent aan dat het min of meer effectief is (‘somewhat effective‘), en 22,6 procent zelfs dat het erg effectief is als onderdeel van hun socialmedia-strategie. Ben je op zoek naar inspiratie? Bekijk dan deze infographic met 30 content-ideeën voor stories.

Buffer social stories

Gaan we een stapje verder en kijken we naar advertenties in stories, dan zien we dat 62,9 procent nog niet heeft geadverteerd via Instagram of Facebook Stories. Wel geeft 61 procent aan dat ze dat van plan zijn in 2019.

De effectiviteit van influencer marketing

Hoewel influencer marketing steeds volwassener lijkt te worden in Nederland, heeft slechts 37,2 procent van de bedrijven in Buffers onderzoek met influencers gewerkt. Het grootste deel van hen (45,2%) noemt influencer marketing min of meer effectief voor hun bedrijf. 23 procent noemt het twijfelachtig en volgens nog eens 23 procent was het juist erg effectief. 70 procent noemt Instagram het effectiefste kanaal voor influencer marketing, waarbij bereik de belangrijkste lijkt te zijn, gevolgd door kliks.

Hoewel een aardig aandeel van de bedrijven dus niet zeker weet of het voor hen effectief is geweest, zal 88% van de bedrijven die influencer marketing inzetten, dat blijven doen in 2019. Overigens wel met de opmerking dat meer dan de helft van de ondervraagde marketeers de richtlijnen rondom influencer marketing onduidelijk vindt (44,8% onduidelijk, 14,8% erg onduidelijk).

Buffer social influencers

Video is belangrijk

Video blijft erg belangrijk voor de meeste bedrijven. Het grootste deel publiceert maandelijks video’s (36,7%), gevolgd door wekelijks (24,3%), en daarna pas nooit (14,5%), dagelijks (12,9%) en tweewekelijks (11,6%). De grootste belemmering bij het maken van meer video, is voor de meeste bedrijven tijdgebrek (66,5%). ‘Slechts’ 41,6 procent heeft geen budget (meer) en 23,7 procent weet niet zo goed wat ze moeten maken.

Hoewel de populariteit van Facebook daalt, blijft dit wel de populairste plek om video’s te delen. Daarna komt pas videoplatform YouTube, gevolgd door Instagram en LinkedIn.

Buffer social video'sVideo op Instagram niet populair

Opvallend dat Instagram helemaal niet zo populair is, te meer omdat het platform in juni 2018 Instagram TV (IGTV) lanceerde, een dedicated vertical videoplatform. Slechts 12,2% van de ondervraagden geeft aan dat hun bedrijf in 2018 video’s heeft gepubliceerd op IGTV. En ook opvallend: 72% van de bedrijven heeft geen plannen om content voor IGTV te maken in 2019.

Ook in Nederland zijn weinig bedrijven actief op IGTV, en zijn goede voorbeelden schaars. Instagram-expert Kirsten Jassies merkt dat bedrijven het lastig vinden om een goed werkend format te vinden.

Houd LinkedIn in de gaten

Buffer adviseert om voor video LinkedIn goed in de gaten te houden. Video’s op LinkedIn worden meer dan 20 keer vaker gedeeld dan andere content. Je ziet al veel professionals die vloggen op LinkedIn, maar ook voor bedrijven biedt het mooie kansen om hun kennis visueel te delen.

Hoe herkenbaar is dit voor jou?

Omdat dit Buffer-onderzoek onder marketeers wereldwijd is gehouden, is het niet zo gek als er regionale verschillen zijn. We merken bij Frankwatching bijvoorbeeld een flinke verschuiving van Facebook naar Instagram. Wat zie jij? Herken je de resultaten van het onderzoek in je eigen praktijk?