Social media

IGTV in 2019: waar blijven de Nederlandse bedrijven?

0

IGTV is er al een tijdje, wat kunnen we dit jaar verwachten van het mobiele videoplatform? En wat doen Nederlandse bedrijven op IGTV? In gesprek met Kirsten Jassies over de best practices.

Accepteer cookies

Verticale video

Ken je ‘m nog: de grappige video over vertical video syndrome die in 2012 viral ging? De tijden zijn inmiddels veranderd. Hoe we kijken en wat we kijken is niet meer te vergelijken met 7 jaar geleden.

Verticale video is uiteraard niet nieuw, Snapchat en Instagram Stories zijn al oude bekenden. Maar IGTV is een dedicated vertical videoplatform: de enige vorm die goed ondersteund wordt, is verticale video. En daarmee speelt Instagram slim in op een doelgroep die filmpjes voornamelijk op mobiele apparaten kijkt.

IGTV in Nederland

Dus hoe zit het nu met IGTV bij Nederlandse bedrijven? Welke bedrijven snappen IGTV? Ik vroeg het Instagram-expert Kirsten Jassies. In de video hierboven noemt ze onder andere NOS stories en Anna Nooshin, maar zegt ze dat bedrijven het vooral lastig vinden om een goed werkend format te vinden.

“Je moet vooral je creativiteit laten gaan, hoe je video’s, foto’s en tekst kunt mixen. En hoe je daar 1 lange video van maakt. Dat is niet makkelijk. Dat zie ik, want ik zie bijna geen goede voorbeelden,” zegt Kirsten.

Verhaal & serie

Het belangrijkste is dus een format te vinden waarin je een verhaal kunt vertellen, en daarbij optimaal gebruik te maken van het verticale scherm. Denk bijvoorbeeld aan 3 horizontale beelden onder elkaar. Creëer een serie, waardoor mensen terug willen komen naar je kanaal.

In mijn eigen zoektocht naar goede voorbeelden vond ik de IGTV-serie ‘Kennis met Dennis’ van RauwCC. Een leuke, laagdrempelige kennis-serie, in verticaal formaat uiteraard.

Nederlandse voorbeelden?

Wat zijn goede andere Nederlandse voorbeelden, welke bedrijven doen echt iets goeds op IGTV? Kirsten en ik horen het graag. Wie weet voor een goede vervolgvideo. Laat je een reactie achter?