Social media

LinkedIn-video’s: amateuristisch of authentiek?

0

“Leuk die vlogjes die je maakt op LinkedIn. Zo amateuristisch, maar het werkt blijkbaar wel.” Deze opmerking zette me aan het denken. Zijn al die video’s die mijn timeline vullen nou amateuristisch of juist authentiek?

Sinds een aantal maanden is je timeline van LinkedIn anders. Het gebruik van LinkedIn native video neemt gestaag toe. Je ziet filmpjes vanuit alle branches, met verschillende doeleinden en wisselende kwaliteit voorbij komen. Video’s waar ik enthousiast van word, maar ook video’s waarbij je denkt “doe maar niet”. Hierin ben ik ook erg nieuwsgierig naar jouw mening.

200.000 views op m’n LinkedIn native video

Onder het credo “practice what you preach” wilde ik als recruitment-trainer natuurlijk ook zelf aan de slag met video. In januari startte ik met native video en ik verbaasde me over de impact. Helemaal toen mijn video over het “taboe van salaris in vacatureteksten” viral ging. Ruim 200.000 views, 3.000 likes en meer dan 300 reacties.

Accepteer cookies

De impact van video op LinkedIn

De interactie is enorm en het netwerk-element is verrassend effectief, zo blijkt ook uit de ervaringen van Pelpina Trip. En belangrijk om te vermelden: de duur dat de content onder de aandacht blijft (gemiddeld 1 tot soms wel 3 weken). De content is veel langer actief dan op andere socialmedia-kanalen. Waarbij het op Twitter vaak een kwestie van uren is en Facebook de content na een dag wel wegzakt. Dat LinkedIn zelf ook vol insteekt op video, blijkt ook uit de nieuwste functionaliteit die op 3 april is uitgerold. Als bedrijf kun je nu namelijk gesponsorde video’s plaatsen.

Accepteer cookies

Voorbeelden van LinkedIn-video’s

Zoals bij iedereen, loopt ook mijn timeline vol met video. Bij het openen van LinkedIn deel ik de eerste video’s die ik spot graag eens met jullie.

1. Een dag in het politieke leven

Mijn eerste voorbeeld is een video van Hugo de Jonge, Minister van Volksgezondheid. Hij geeft op een luchtige manier inzicht in het werk als politicus. Hoe zien zijn dagen eruit? In zijn video biedt hij zelfs een kijkje in de balans werk/privé.

Accepteer cookies

2. #firstvideo

Vervolgens kom ik een voorbeeld van de vele video’s met de hashtag #firstvideo tegen. Authenticiteit ten top en je kwetsbaar op durven stellen doet ook deze ervaren spreker: Steve Cherches. Natuurlijk is zijn video verre van perfect, maar door er zelf ook de humor en fun ervan in te zien, werkt het zeker.

Accepteer cookies

3. De natuur in

En ook Marian Valk geeft met LinkedIn native video een kijkje in haar ervaringen. Zo laat zij de prachtige natuur van het mooie Friesland zien en aan de reacties te zien kan de gemiddelde Nederlander dit wel waarderen.

Accepteer cookies

Video in employer branding

Als ik de mogelijkheden van video verder betrek op mijn vak als recruitment trainer, vind ik dat video niet meer weg te denken is bij het werven van nieuw personeel. Recruitment omvat steeds meer marketing en de term ‘employer branding‘ valt vaak. Deze term hoeft je overigens niet af te schrikken. Het gaat om het op de markt zetten van jouw werkgeversmerk op zowel korte als op de lange termijn. Maak het ook niet te groot, start klein en gebruik video.

Video is bij uitstek het communicatiemiddel om jouw werkgeversmerk uit te dragen. Je kunt de werkplek laten zien, de sfeer overbrengen, de cultuur laten proeven en kijkers kennis laten maken met hun (nieuwe) collega’s. Authentieker kan het niet! En om je te onderscheiden en kandidaten te verleiden moet je alles uit de kast trekken in de huidige arbeidsmarkt.

Hierbij een prachtig voorbeeld van de nieuwste campagne van McDonald’s. Perfect gemaakt vanuit het perspectief van hun doelgroep. Niet alleen krijg je direct te zien wie je collega’s worden bij jou in de buurt. Ook maken ze een vertaalslag naar de pullfactoren van deze doelgroep, zoals het zelf indelen van de werktijden en ze laten zien wat je allemaal kunt kopen van je verdiende centen.

LinkedIn-video’s: doen of niet?

Je hebt nu een aantal voorbeelden gezien en je komt ze zelf vast ook steeds meer tegen in je LinkedIn-timeline. Ik ben benieuwd of je enthousiast bent geworden? Of zie je er de meerwaarde niet van in, nu ook het nieuwe er wel vanaf is?

[Update 13 april] In dit artikel deelden we een poll over of die LinkedIn-video’s amateuristisch of authentiek zijn. Er werd 85 keer gestemd: 22,4% (19 stemmen) zegt ‘amateuristisch’ en 77,6% (66 stemmen) zegt ‘authentiek’. De overgrote meerderheid vindt de video’s dus ok! Als je iets meer woorden kwijt wil over de poll of je ervaringen wil delen, deel het via de reacties hieronder.

Tips: van amateuristisch naar authentiek

Als ik even terugkom op de stelling: amateuristisch of authentiek? Doen of niet doen? Dan kies ik persoonlijk voor doen, maar doe het dan wel goed! Het mag best iets minder formeel dan veel werkgevers denken. Zo ook op LinkedIn, een perfect middel voor jouw personal brand. Mensen willen jou zien en horen. Maar voeg wel waarde toe: deel kennis, vertel over je ervaringen of inspireer de kijker.

Amateuristisch voorkom je als je de volgende tips opvolgt:

  • Eerste shot: jij, en met een lach. Bedenk iets creatiefs om aandacht van de kijker te trekken.
  • Ondertiteling: een must voor een stil kanaal als LinkedIn. Gebruik bijvoorbeeld de (iPhone) app Clips.
  • Geluid: zorg voor helder geluid. Gebruik een microfoon (dit kan zelfs met je oordopjes van je telefoon).
  • Achtergrond: kijk naar de lichtinval (kies voor daglicht) en welke sfeer je neerzet met de achtergrond.
  • Inhoud: nogmaals, deel kennis en ervaringen. En verkoop geen producten of diensten.

Dit bovenstaande klinkt niet als rocket science en het is zelfs allemaal met je smartphone te doen. Nu alleen nog het LEF om een video op te nemen en te plaatsen. Wat mij betreft, gewoon doen!