Content

Content en communicatie: dé trends & tips voor de tweede helft van 2019

0

We zijn natuurlijk al flink op weg in 2019, maar ‘na de zomer’ voelt toch altijd een beetje als de tweede helft van het jaar. Heb jij al scherp waarop jij je deze laatste maanden gaat focussen? Of is alles weggeëbd tijdens de vakantie? Na het lezen van dit artikel heb je in ieder geval weer een overvloed aan ideeën en ben je ready-to-work!

1. Content- en communicatietrends

Om naar de trends van 2019 te kijken, moeten we even teruggrijpen naar het einde van 2018. Trends worden natuurlijk altijd vlak voor het begin van het nieuwe jaar voorspeld. Zo beschreef Linsey 5 contentmarketing-trends en mijn collega Linda schreef een mooi stuk over de trends in communicatie.

Hierin beschreef ze bijvoorbeeld de opkomst van WhatsApp en livechat als kanalen voor klantenservice en dat ‘snel reageren’ de norm wordt. Inmiddels is dit al bijna een ‘vanzelfsprekendheid’. Heb je onze livechat al gezien? Hij heet Frankie.

Linda stipte ook het belang van video aan. Pelpina gaat hier verder op in, in haar vlog over de videotrends voor 2019.

Accepteer cookies

“In 2019 kom je niet meer weg met een fout vlogje”, schrijft ze. En “Stories op Instagram zullen steeds belangrijker worden”. Heb jij al een video-strategie voor je bedrijf? Want het is natuurlijk belangrijk dat je niet zómaar video inzet, maar dat dit goed past binnen je contentstrategie. Eerst denken, dan doen.

Benieuwd naar de trends en tips over social media? Die vind je in dit artikel. En voor digital marketing moet je hier zijn.

2. Vergeet nie de contentstrategie

Om een praktische strategie voor je content op te zetten, zijn deze 9 tips onmisbaar. Eenmaal een mooie contentstrategie in elkaar gedraaid? Dan is het belangrijk dat je je collega’s hierin meeneemt. En als alles eenmaal op rolletjes loopt, is het produceren, produceren, produceren. Een leuke tip van Rowena in haar artikel ‘Zo houd je de contentproductie continu op gang’:

Zorg voor de juiste ingrediënten en het recept, maar laat iemand anders koken.

Maar je moet natuurlijk wel oppassen met je contentmachine. Te veel content zorgt voor hoge kosten (het beheer van content is arbeidsintensief), verminderde kwaliteit en uiteindelijk minder bezoekers. En het gaat natuurlijk ook niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. In het ‘less is more’-straatje is het dan ook goed om af en toe een lekker muziekje op te zetten en een grote content-schoonmaak te houden. Om even die focus, kwaliteit, actualiteit, conversie en positie in Google weer een boost te geven.

En ben je al bekend met de ‘dansvloer’? Als de muziek dan toch al aan staat, is het zeker ook interessant om dit artikel erbij te pakken. De letters van het woord ‘dansvloer’ vormen namelijk:

 • Deelbaar
 • Actiegericht
 • Navolgbaar
 • Searchable
 • Visueel
 • Linkbuildend
 • Overtuigend
 • Emotie-opwekkend
 • Rekening houdend met randvoorwaardelijke eisen

En laten dit nou net de negen checks zijn waar jouw content aan moet voldoen, om op te vallen tussen de dansende menigte.

Oh en als je je contentstuk eenmaal af hebt, is het natuurlijk van belang om je tekst goed te controleren. Ofwel, redigeren. Hier lees je hoe je je eigen tekst redigeert in 10 simpele stappen.

3. Schrijven met flair

Over naar de schrijftips en -trends. Het is natuurlijk niet eenvoudig om zomaar even een leuk stuk op papier te zetten. Zo zet Rutger in zijn artikel over zakelijk bloggen even nuchter alle negatieve bijkomstigheden op een rij.

Schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Je ziet dan ook vaak bedrijven die gewoon ‘schrijven wat ze willen vertellen’ in plaats van ‘schrijven wat je bezoeker wil lezen’. Heb jij daar al eens over nagedacht? Met de vijf tips uit dit artikel vind je de juiste balans tussen wat jij wil vertellen en wat jouw bezoeker wil horen.

Ook op de over mij-pagina worden vaak kansen laten liggen. Deze is vaak om te huilen zo saai! Terwijl dit juist vaak een van de meest bekeken pagina’s is op websites. Dé pagina om de klik met je klant te maken. Met deze zes tips maak je het verschil.

Het oog wil ook wat

Naast smeuïge en lekker leesbare teksten, kun je je blog ook opleuken door visuals toe te voegen. Dit artikel geeft je maar liefst twaalf mogelijkheden om je blog op deze manier aantrekkelijker te maken. En dit artikel geeft je 21 tips om je blogpost te verbeteren, uiteraard leuk vormgegeven in een infographic.

En zoals een goede andijviestamppot jus nodig heeft om écht lekker te smaken, heeft een goede tekst jus nodig om écht lekker te lezen. Gooi daarom een beetje jus over je teksten heen. Of maak het letterlijk ‘snackable’.

Converterend schrijven

Over converterend schrijven stelt Olaf een goede vraag. Hij vraagt in zijn artikel: “Wat is duidelijker qua voedingswaarde?”

 • (A) 11,8 gram suiker per 100 ml x 2
 • (B) 6 suikerklontjes

Makkelijk: de suikerklontjes. Suikerklontjes zijn concreet. Daarmee zijn ze geschikt voor het communiceren van positieve informatie. Precies omgekeerd werkt abstract juist goed bij het communiceren van negatieve informatie. Wil je weten hoe dit precies zit? Dan is bovenstaand artikel zeker een aanrader.

Wat ook goed kan helpen om je website beter te laten converteren, is het vermelden van je tarieven. Dit kan misschien een beetje eng lijken, maar het is immers wel een van de belangrijkste dingen voor je potentiële klant. Hoe frustrerend is het als je verliefd bent geworden op een paar sneakers, maar nergens op de website staat hoe duur ze zijn? Je gaat er dan al snel van uit dat ze (nog) niet leverbaar zijn. Of ‘ze zullen wel heel duur zijn’. Wil jij dit ook uitstralen met je website?

De derde en laatste tip voor converterend schrijven, is de PAS-formule. PAS staat voor Problem – Agitate – Solve. Je benoemt een probleem waarmee jouw potentiële klant kampt. Vervolgens vererger je dat probleem, waarna je met een oplossing komt. In dit artikel worden ook vier mooie voorbeelden genoemd, zodat het direct duidelijk is hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

4. Taal

Wat betreft de trends rondom taal: in 2019 is het steeds belangrijker geworden om in spreektaal te schrijven. Een vlotte toon is niet meteen onrespectvol, schrijven in spreektaal hoeft niet kinderachtig over te komen en met informeel schrijven hoef je echt niet de spelling- en grammaticaregels aan je laars te lappen.

Door te schrijven op een losse, natuurlijke manier zorg je dat de lezer zich prettig voelt bij het lezen van jouw tekst.

Daarom is het goed om jezelf af te vragen of je ‘u’ of ‘jij’ schrijft op je website. Hoe spreek jij je klanten aan als je ze in real life tegenkomt? In dit artikel lees je het ultieme antwoord op deze vraag.

Ook de strijd tegen talig seksisme, zoals Wouter het noemt: ‘een verschil benadrukken dat niet ter zake doet, en daarmee in vrijwel alle gevallen vrouwen een stempel opdrukken dat vooroordelen kan oproepen.’ Zoek je een stagiair of een stagiaire? Of is er geen verschil? Om niemand tegen de schenen te schoppen, kun je functienamen het best neutraal (en dus inclusief) houden.

Om de Nederlandse taal nog even wat moeilijker te maken, duiken er ook steeds meer neologismen op. Een neologisme of nieuwvorming is een nieuw taalelement. Denk bijvoorbeeld aan ‘Brexit’ of ‘klimaatdrammer’. Wat voor effect hebben dit soort woorden op de publieke opinie? Klinkt ‘Brexit’ jou positief of negatief in de oren?

En voor de taalverbeteraars onder ons: ‘aantal’ is geen enkelvoud, er mag een komma voor ‘en’, en ‘uitprinten’ is geen contaminatie’. Dus.

Englisch

En niet alleen met de Nederlandse taal zitten we soms te worstelen. Ook in het Engels gaat het regelmatig fout. Zo halen we bijvoorbeeld vaak however en but door elkaar (we zijn overigens niet het enige land dat dit ingewikkeld vindt). En wat denk je dat goed is?

 • Would you like to go?
 • Could we go?
 • Should we go?’
 • Do you want to go? of
 • Can we go?’

In dit artikel lees je over de meestgemaakte fouten in zakelijk Engels en in dit artikel hoe je de Nederlander herkent in zakelijk Engels. Twee artikelen waarbij je vaak ‘oh ja, oeps’ zal denken.

5. Contentmarketing

Wist je dat vetgedrukte tekst ‘als meer waar’ wordt ervaren dan schuingedrukte tekst. Dit is een van de interessante weetjes uit dit artikel over neuromarketing. Er zijn behoorlijk wat neuromarketingtrucjes waarmee je je content nog succesvoller kunt maken. Uiteraard ontbreekt Cialdini ook niet in dit artikel.

Een leuk voorbeeld van buitengewone contentmarketing, is dit filmpje van KLM:

Accepteer cookies

‘Het is niet alleen een super aaibare video, maar ook een aaibare fictie.’ – Linda Krijns

Deze hond werkt helemaal niet voor KLM en het is ook bedenkelijk of een hond dit überhaupt zou kunnen, en toch is het leuk. Leuk hondje, leuk dat de mensen blij zijn en een leuk idee. 3 x leuk, wat wil je nog meer?

En als je dan zo’n leuke contentmarketingstreek hebt uitgehaald, is het natuurlijk belangrijk om te meten hoeveel engagement het heeft opgeleverd. Maar meet jij wel het échte engagement op je content? Er worden namelijk nogal eens wat fouten gemaakt:

 • Fout 1. Het bereik meten in plaats van conversies
 • Fout 2. De tijd op de pagina meten in plaats van de scrolldiepte
 • Fout 3. Shares meten in plaats van comments en backlinks

6. Journalistiek en PR

Ben je een journalist? Dan herken je vast deze vijf grote ergernissen. Journalisten ergeren zich namelijk nogal aan woordvoerders van bedrijven. Dit blijkt uit Het Grote Journalistenonderzoek. In interviews is er te veel bla bla en wordt er te weinig echt interessante en nieuwe informatie gedeeld. En dan wordt er na afloop ook nog geprobeerd om meer dan alleen de feitelijke onjuistheden aan te passen. Irritant!

Werk je bij een PR-bureau en herken je deze struggles ook? Dan is het misschien goed om even terug te gaan naar de basis en jezelf af te vragen ‘waarom’ je iets doet. Met een strategisch PR-plan maak je hiervoor een goede basis. Verwerk hierin de 3 C’s: Continuïteit, Campagnes en ‘Claim the fame’.

7. Communicatie

“Hoe meer we communiceren, hoe minder we nadenken over wat we eigenlijk zeggen”, claimt André Breedvelt. Als we de waan van de dag proberen te vermijden en even teruggaan naar de basis, zul je zien dat communicatie aanzienlijk verbetert. Vraag jij je bijvoorbeeld voordat je een mailtje stuurt af: ‘heeft dit mailtje nut’?

Veel e-mails komen voort uit ‘rompslomp’: het niet nakomen van afspraken, onduidelijke afspraken die gecheckt moeten worden, het niet tijdig informeren over de stand van zaken waardoor er weer nieuwe vragen ontstaan en onnodig heen-en-weer gemail. Een moeilijke discussie kun je simpelweg niet via de mail oplossen. En klakkeloos CC’en werkt ook niet.

Waar we ons ook vaak schuldig aan maken is ‘afstandelijke communicatie’, door bijvoorbeeld in de wij-vorm te praten, geen namen te noemen of onnodig veel zakelijke taal te gebruiken.

Mocht je een beetje hulp nodig hebben met je communicatie, dan vind je hier een lijstje met 12 (bijna) gratis communicatietools voor non-profits.

8. Storytelling

Als we het over content en communicatie hebben, is storytelling natuurlijk ook een belangrijk aandachtspunt. Dus last but not least, drie interessante artikelen over storytelling:

 1. De vele gedaanten van storytelling [infographic]
 2. Storytelling met video: schoolvoorbeelden van Ajax, NS & IKEA
 3. Kritisch vermogen: de nieuwe manier van opvallen

Waar ga jij de focus op leggen, deze laatste maanden van het jaar?

Benieuwd naar de trends en tips voor de tweede helft van 2019 over social media en digital marketing? Lees dan onze andere summerreads.