Social media

Instagram: kansen bij Stories, Live en Shopping [onderzoek]

0

Als je jezelf wil laten zien op Instagram, moet je aan de slag met Stories. Instagram Live biedt veel kansen omdat nog maar weinig accounts dat inzetten, en voor de toekomst moet je Instagram Shopping in de gaten houden.

Dit zijn de conclusies na een onderzoek van Social Media Today en SEMRush onder 800 digital marketeers. Instagram is uitgegroeid van een digitaal fotoalbum naar een platform waar video, creatieve contentopties (Stories) en messagingtool voor directe conversaties samenkomen.

Instagram blijft ook voor de zakelijke markt opties toevoegen om het platform naar een ander ecommerce-niveau te brengen. Denk maar aan businessprofielen, shopping-tags en over een tijdje kunnen consumenten direct op Instagram aankopen doen – zonder het platform te verlaten. Deze functie, Instagram Checkout, wordt momenteel getest in de VS.

Instagram Stories is populair

Opvallend aan het onderzoek is dat 81 procent van de marketeers Stories inzet. Met alle opties zoals polls, vragen en quizzes wordt het haast een platform op zich. Omdat Stories bovenaan de tijdlijn in Instagram worden geplaatst, heb je daar al snel de aandacht van je volger. Hoe vaker jouw volgers je Stories bekijken, hoe groter de kans is dat het algoritme jouw Stories vooraan plaatst in hun startscherm.

Instagram Live wordt nauwelijks ingezet

Nog iets opmerkelijks: slechts 10 procent van de ondervraagden gebruikt Instagram Live. En dat terwijl we weten dat Facebook Live-video’s hoger in tijdlijnen worden geplaatst en dat mensen drie keer meer tijd besteden aan een livevideo op Facebook dan aan andere video’s (en videoposts op Facebook doen het al zoveel beter dan normale posts). En aangezien Facebook eigenaar is van Instagram, is de kans groot dat dit ook wordt toegepast in het Insta-algoritme.

Als je live uitzendt op Instagram, krijg je overigens voorrang op de Stories (mét een opvallende ring). Hier liggen dus mooie kansen. Mijn advies? Ga niet zomaar live, maar onderzoek of je volgers hier interesse in hebben. Bekijk dus eerst of Instagram Live jou iets kan opleveren.

Live op Instagram.

Live op Instagram.

Geen potentie voor IGTV

Ook Instagram TV (IGTV) wordt niet zo enthousiast gebruikt. Slechts 16,5 procent van de ondervraagden zet dit in en slechts 16 procent ziet potentie. Er is kennelijk niet zoveel interesse in langere video’s (maximaal een uur) op Instagram – een feature die in juni 2018 werd gelanceerd. Over deze functie zegt het onderzoek echter dat Instagram waarschijnlijk niet gaat proberen om meer gebruikers naar IGTV te krijgen. Hier lijken dus ook nauwelijks kansen te liggen voor bedrijven.

‘Gewone’ foto’s zijn nog steeds belangrijk

Stories verdwijnen na 24 uur (tenzij je ze vastzet in je Highlights). Dat zorgt voor een FOMO-gevoel bij je volgers, die de stories van hun favoriete accounts niet willen missen. Dat geeft meer urgentie aan de Stories dan aan de ‘gewone’ foto’s in je grid. Toch blijkt uit het onderzoek dat de basic Instagram-updates nog steeds cruciaal zijn voor succes op het platform. Stories kunnen in die zin wel weer een reminder zijn voor je account en weer de nadruk op je normale foto’s leggen. Wist je trouwens dat je een tijdlijn-post opnieuw kunt delen in je Stories? Dan kun je je vaste Stories-kijkers doorsturen naar je posts met langere houdbaarheid.

Instagram in je strategie

Deelnemers aan het onderzoek beantwoordden ook de vraag ‘Hoe belangrijk is Instagram met betrekking tot je brede strategie voor social media?’. Daaruit blijkt dat veel marketeers Instagram belangrijk vinden. 30 procent zegt ‘extreem belangrijk’, 35 procent ‘erg belangrijk’ en 22 procent ‘redelijk belangrijk’ (blijft over: 9 procent ‘een beetje belangrijk’ en 5 procent ‘helemaal niet belangrijk’).

Daarnaast vindt 72 procent van de ondervraagden het erg waarschijnlijk dat Instagram een key marketing channel wordt in de toekomst.

Aan de slag!

Uit het rapport wordt niet duidelijk waar de ondervraagde marketeers vandaan komen. Toch kunnen we aannemen dat de exacte cijfers niet overeenkomen met die in Nederland. Toch zie je hier dezelfde bewegingen ontstaan. Ga dus aan de slag met Stories (maar vergeet de gewone foto’s niet), ga live als daar kansen voor jou zitten en bereid je voor op Instagram Checkout.