Contentmarketing

Wat je dit jaar van influencer marketing kunt verwachten

0

Bedrijven zijn inmiddels overtuigd van de effectiviteit die influencer marketing biedt. Volgens een onderzoek van Linqia verhoogden 39% van de marketeers afgelopen jaar hun influencer marketing-budget. Ik kan niet wachten wat dit jaar ons op influencer marketing vlak brengt. In dit artikel voorspel ik een aantal trends die dit jaar gaan plaatsvinden op het gebied van influencer marketing.

Definitie van influencer

Eén van de trends die ik dit jaar zie, is dat de definitie van ‘influencer’ verandert. Wat eerst alleen een naam was voor contentmakers die vanuit een zolderkamertje zijn begonnen met nul volgers, zullen nu ook beroemdheden een influencer worden genoemd.

Neem Will Smith als voorbeeld die eigen content maakt voor kanalen zoals Instagram en YouTube. We kunnen Will Smith indelen als een celebrity influencer.

Accepteer cookies

Interesse vanuit mkb

Er komt meer interesse voor influencer marketing vanuit mkb’ers. Ze gaan zich dit jaar meer verdiepen in deze vorm van marketing en op kleine schaal campagnes starten. Daarom worden de nano-influencers dit jaar steeds belangrijker, want zij hebben de kracht om lokaal een doelgroep bereiken. Mkb’ers hebben er over het algemeen niet zo veel aan om met een grote influencer samen te werken. Het is veel effectiever om met een nano-influencer te werken die volgers in een specifieke regio bereikt.

Persoonlijk definieer ik een nano-influencer als de local hero’ met maximaal 5000 volgers op een specifiek kanaal. Sugo pizza met restaurants in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven is hier een mooi voorbeeld van. Ze nodigden micro- en nano-influencers uit om naar de opening van een nieuw restaurant in Eindhoven te komen en te genieten van een heerlijke pizza.

Ideation gebruiken voor strategie

Bedrijven gaan influencer marketing strategisch inzetten en beter nadenken over de inhoud van campagnes. Daarom zullen bedrijven influencers uitnodigen om te brainstormen over leuke ideeën, wat mogelijk een nieuwe campagne kan opleveren. Hierdoor wordt de kwaliteit van campagnes beter en het resultaat hoger.

Het komende jaar gaan meer bedrijven gebruikmaken van ideation. Dit zijn strategische sessies waarvoor je influencers uitnodigt en laat meedenken over de aansluiting van jouw product of merk bij de beoogde doelgroep. Niemand kent de doelgroep beter dan de influencer die populair is bij de doelgroep. Het mooie is dat zo’n sessie nieuwe ideeën oplevert en verfrissend werkt.

Deze inspiratie kun je weer meenemen in het bedenken van een nieuwe campagne. Je zult zien dat influencers gedreven creatievelingen zijn met ervaren marketingskills waar je veel van kunt leren.

Influencers gaan professionaliseren

Influencers moeten stappen gaan nemen om te gaan professionaliseren. Door het groeiende influencer-landschap is dit het jaar waarin influencers het gaan maken of breken. Ze kunnen het verschil maken door afspraken na te komen, transparant te zijn en te investeren in langetermijn-samenwerkingen met bedrijven. Data is belangrijker dan ooit en daarom komen influencers er niet meer onderuit om geen inzicht te geven in analytics.

Transparantie in de markt

Nog lang niet alle influencers geven duidelijk aan of een campagne wel of niet gesponsord is. Dit blijkt ook uit een aflevering van Rambam waarin onderzocht wordt of jongeren sluikreclame herkennen in vlogs. Het wordt tijd dat meer influencers transparant worden over een gesponsorde samenwerking.

In artikel 3b van de Reclamecode Social Media (RSM) staat duidelijk dat als je een vergoeding in geld of natura ontvangt van een adverteerder je dit dient te vermelden. Influencers kunnen dit weergeven in een post door gebruik te maken van #ad, #spon, #paid, #sample #adv of #prom. De meest gebruikte hashtags zijn #ad en #spon. Verder kun je als influencer schrijven dat je bent betaald door <merk>’ en <productnaam> ontving van <merk>.

Instagram geeft ook de mogelijkheid om kenbaar te maken dat influencers betaald krijgen voor een partnerschap. Deze functie kun je gebruiken bij gewone Instagram-posts en Instagram Stories.

Influencer marketing: kennis en educatie

Er is behoefte aan meer kennis rondom influencer marketing. Bedrijven die influencer marketing uitbesteden of eigen campagnes voeren, willen dit jaar een verbeterslag maken. Mensen willen erachter komen hoe ze de ROI met influencer marketing kunnen vergroten en wat de geheimen achter succesvolle campagnes zijn. Experts zullen meer kennis gaan delen in de vorm van meet-ups, conferences en cursussen. Hierdoor wordt de markt volwassen.

Trends in januari

Tot slot wil ik graag de laatste 3 januari-trends met jullie delen die ik voorbij zag komen op Instagram.

1. #dryjanuari

Wellicht is het je opgevallen, maar iedereen die ik persoonlijk volg is deze maand gestopt met drinken. 

2. #10yearchallenge

Hoe zie je er nu uit ten opzichte van 10 jaar geleden?

3. @world_record_egg

Een foto van een ei verbreekt Instagramrecord van Kylie Jenner. Dit account heeft al 8.9 miljoen volgers sinds 4 januari.