Online advertising

De voordelen van Facebook Dynamic Product Ads

0

Stel, je bent van plan om op vakantie te gaan. Je zit vliegtickets online te vergelijken, maar bent even toe aan ontspanning en klikt op Facebook. Tot je grote verbazing zie je gelijk een advertentie voorbij komen met de vliegtickets die je zojuist online hebt bekeken. Herkenbaar toch? Dit is een voorbeeld van dynamische remarketing op Facebook. De adverteerder maakt deze dynamische advertentie met Facebook Dynamic Product Ads. In dit artikel lees je wat Facebook Dynamic Product Ads precies zijn en wat de voordelen hiervan zijn.

Dit artikel maakt deel uit van een serie waarin ik je ga vertellen over de vereisten, hoe je de advertenties opbouwt en geef ik je tips op het gebied van strategie en optimalisaties.

Voordat ik begin is het van belang dat je bekend bent met de volgende termen:

  • Facebook-pixel: de Facebook-pixel is een analysehulpmiddel waarmee je de effectiviteit van je advertenties kunt meten en inzicht kunt krijgen in de acties die mensen uitvoeren op je website.
  • Productfeed: een exportbestand uit de productdatabase van een adverteerder of webshop.
  • Facebook Business Manager: gratis platform om advertenties uit te voeren en bij te houden, middelen zoals je pagina’s en advertentieaccounts te beheren, en bureaus of marketingpartners toe te voegen om te helpen met het beheer van je bedrijf.
  • Facebook Catalog Manager: met Catalog Manager kun je een catalogus van je inventaris (producten, vluchten, hotels, vastgoed en meer) maken en beheren en je inventaris gebruiken voor een scala aan bedrijfsdoeleinden op Facebook, op Instagram, in Messenger en in het Audience Network.
  • Facebook Productsets: een groep artikelen uit de inventaris van je catalogus. Als je een productverzameling maakt, pas je filters zoals beschikbaarheid, merk of prijs toe om aan te geven welke artikelen de productverzameling moet bevatten.”

Wat zijn Facebook Dynamic Product Ads?

Facebook Dynamic Product Ads zijn dynamische advertenties van Facebook waarbij producten uit een productfeed automatisch worden weergegeven aan personen die interesse in deze producten hebben getoond op je website, in je app of ergens anders op internet. Het bekendste voorbeeld hiervan beschreef ik al even in de inleiding. Een bezoeker toont interesse in een product op een website en als deze naar Facebook gaat, ziet hij direct een advertentie. De advertentie bevat het product waarin de bezoeker net interesse heeft getoond. Dit noemen we dynamische remarketing via Facebook.

Deze afbeelding laat zien hoe dynamische remarketing op Facebook werkt.

Maar er zijn meerdere mogelijkheden om Facebook Dynamic Product Ads in te zetten. Allereerst is het mogelijk om op Facebook te adverteren. Daarnaast kun je jouw dynamische advertenties ook uitleveren via Instagram of via het Audience Network. Bij dat laatste plaats je advertenties op websites die aangesloten zijn bij het Audience Network van Facebook. Het is niet noodzakelijk dat een persoon interesse heeft getoond in een product op specifiek jouw website of in jouw app, om dynamische advertenties in te zetten.

Iemand kan interesse tonen in een (vergelijkbaar) product, dat jij ook aanbiedt op jouw website of in jouw app, maar deze interesse niet tonen op jouw eigen website of app. Doordat Facebook gebruikersinformatie verzamelt, kan Facebook een interessegroep maken op basis van dit gedrag. Als adverteerder is het mogelijk om deze interessegroepen toe te voegen bij het instellen van jouw targeting. Op deze manier kun je toch personen bereiken die nog geen interactie hebben gehad met jouw website of app. Dit wordt ook wel dynamische prospecting genoemd. Welke strategieën er zijn voor Facebook Dynamische Remarketing en Prospecting bespreek ik later in deze artikelreeks.

Facebook Dynamic Product Ads: wat zijn de voordelen?

Inmiddels zijn Facebook Dynamic Product Ads al zeker een aantal jaar beschikbaar in Nederland. Uiteraard ben ik me ervan bewust dat ik niet de eerste ben die over dit onderwerp schrijft. Ik zie echter nog vaak dat de Catalog Manager en de Facebook Dynamic Product Ads (DPA) door maar weinig bedrijven ingezet worden. Zonde, want Facebook heeft in 2019 nog steeds 10,1 miljoen gebruikers in Nederland (pdf). Het aantal gebruikers is zeker gedaald ten opzichte van 2018 (voornamelijk door schandalen met datalekken en nepnieuws), maar 10,1 miljoen is nog steeds 59 procent van de Nederlandse bevolking! Alleen WhatsApp heeft momenteel meer gebruikers in 2019 (11,9 miljoen).

We zien dan ook vaak dat Facebook Dynamic Product Ads van toegevoegde waarde kan zijn binnen de totale marketingmix, zeker bij grote webshops. Hieronder heb ik de grootste voordelen van Facebook Dynamic Product Ads opgesomd.

Dynamische remarketing

Door middel van dynamische remarketing kun je automatisch potentiële kopers bereiken. Lever dynamische advertenties uit via Facebook, Instagram of het Audience Network aan personen die interesse hebben getoond in een product op jouw website of in jouw app.

Dynamische prospecting

Ook door middel van dynamische prospecting kun je automatisch nieuwe potentiële kopers bereiken. Lever dynamische advertenties uit via Facebook, Instagram of het Audience Network aan personen die interesse hebben getoond in je producten (of vergelijkbare producten), maar niet jouw website of mobiele app hebben bezocht (Facebook Dynamische Prospecting campagnes).

In een later artikel laat ik zien hoe je door middel van productsets relevante(re) advertenties kunt inzetten bij dynamische prospecting-campagnes.

De schaalbaarheid

Facebook Dynamic Product Ads zijn schaalbaar. Je kunt de dynamische advertenties kopiëren naar andere advertentieaccounts. Dit maakt het voor internationale bedrijven bijvoorbeeld heel gemakkelijk om de strategie te kopiëren naar andere landen. Uiteraard moet er per land wel een aparte productfeed komen en moeten de advertentieteksten vertaald worden

Wordt een nieuw product toegevoegd aan jouw productdatabase? Dan wordt er direct op dit product geadverteerd, zonder dat jij handmatig een advertentie moet bouwen. Dit betekent dat je minder tijd kwijt bent aan het bouwen van jouw Facebook-advertenties!

Heb je vragen over dynamische remarketing op Facebook? Laat dan een reactie achter bij de comments.