Social media

Insta-succes! De mooiste campagnes van KFC, Dubbelfrisss & meer

0

Instagram is razend populair en blijft terrein winnen. Uit onderzoek van Newcom Research blijkt dat Instagram het afgelopen jaar weer 20% is gestegen in gebruik. Nieuwe functies maken het interessant voor organisaties om zich in de tijdlijn van het populaire, visuele platform te begeven. Net als vorig jaar kijken we ook nu terug naar de meest opvallende Instagram-campagnes van Nederlandse bodem. Watch and learn from the best!

De nieuwste functies van het afgelopen jaar

De developers van Instagram hebben niet stilgezeten. Het afgelopen jaar werden nieuwe functies gelanceerd waar ook organisaties handig gebruik van maken. Zo voegde het platform het afgelopen jaar stickers toe en de mogelijkheid om vragen te stellen in Stories om deze interactiever te maken. Dit is ook als merk interessant om in te zetten om in contact te komen met je doelgroep.

De grootste verandering het afgelopen jaar was de lancering van IGTV (Instagram TV) waarmee gebruikers langere video’s kunnen delen. De video’s op IGTV zijn tussen de 15 seconden en 60 minuten en het platform gaat hiermee de concurrentie aan met Youtube. Deze nieuwe feed is dus perfect voor een videoserie rondom jouw merk. Let wel op: alle video’s op IGTV zijn verticaal, in tegenstelling tot het gebruikelijke horizontaal van platformen als YouTube. Lees ook meer over de 6 mogelijkheden van IGTV voor jouw merk.

De meest opvallende Instagram-campagnes van Nederlandse bodem

Zomaar starten met een socialmediakanaal voor jouw organisatie is niet meer van deze tijd. Verschillende kanalen met verschillende functies vragen om een goede strategie. Ik deed een rondje langs de velden om te kijken hoe Nederlandse merken Instagram inzetten en kwam een aantal opvallende campagnes tegen, die in het afgelopen jaar de aandacht van de media trokken. Bekijk en oordeel zelf.

1. Koning Toto – ‘Own die kroon’

Vorige week lanceerde bureau GoSpooky samen met Toto de ‘Own die kroon’-campagne. Hiermee is Toto het eerste Nederlandse merk dat een AR-filter lanceert op Instagram. Koning Toto is echt een begrip in de wereld van Toto en op deze interactieve manier kunnen fans zichzelf bekronen tot Koning Toto. Een branded filter kan de zichtbaarheid van een merk aanzienlijk vergroten. Zo moeten mensen jouw profiel bezoeken om gebruik te kunnen maken van het filter. Hoe het werkt? Koning Toto legt het uit:

Accepteer cookies

Ik ben erg benieuwd hoeveel branded filters we het komende jaar terug zullen zien in het Instagram-landschap.

2. KFC U later

Fastfoodketen KFC kiest er sinds afgelopen februari voor om een slogan aan de man te brengen: ‘KFC U later’. Sinds februari dit jaar wordt elke Instagram-post afgesloten met deze slogan. Het gewenste effect? KFC probeert met de campagne om het merk in het onderbewustzijn van de doelgroep in te brengen, zodat men sneller aan het merk denkt. Of de campagne ook echt dat effect gaat hebben, kunnen we nu nog niet zeggen, maar het bekt wel lekker!

Accepteer cookies

3. Dubbelfrisss lifehacksss

Afgelopen zomer startte Dubbelfrisss met de campagne #lifehacksss. Via Instagram en YouTube werd de doelgroep opgeroepen om lifehacks te ontwikkelen waarin een Dubbelfrisss-pak de hoofdrol speelde. De beste lifehacks winnen een jetboard of een vlucht in een luchtballon, samen met hun online helden.

De actie werd gelanceerd in samenwerking met YouTubers GekkeMarkie, Ties, Harm, Smoare en Mastermilo, die samen goed zijn voor zo’n 1,5 miljoen Instagram-volgers.

Accepteer cookies

4. De 365 Dagen Challenge van Honig

In januari vorig jaar startte het gezin Jongedijk uit Almere met de 365 Dagen Challenge van Honig. De campagne, waarin het jonge gezin elke dag van het jaar een maaltijd zou maken met de producten van Honig, werd gelanceerd op Instagram. Het gezin nam het account voor een jaar over en deelde hier inspiratie op het gebied van koken en eten.

Honig 362 dagen challenge OBI4wan

Ondanks dat de actie wisselende reacties opriep, is het wel een campagne die laat zien hoe merken account-takeovers kunnen gebruiken om de doelgroep aan het woord te laten over hun producten. Honig heeft hierbij gekozen voor een typische afspiegeling voor hun doelgroep: een echt gezin met twee drukbezette ouders en 3 kinderen.

Ben jij nog opvallende campagnes tegengekomen? Laat het me weten in een reactie op dit artikel!

Auteur Linsey Jepma schreef dit artikel ten tijde van haar dienstverband bij OBI4wan.