Online advertising

Facebook adverteren: zo vind je informatie over je concurrent

0

Facebook heeft een aantal veranderingen doorgevoerd waarmee ze hun advertentieprogramma transparanter willen maken. Het gevolg is dat campagnes van politieke organisaties volledig inzichtelijk worden, inclusief de uitgaven. Daarnaast wordt er ook veel meer zichtbaar over de campagnes van alle overige adverteerders. Dankzij deze bonus kunnen online marketeers waardevolle informatie achterhalen over de Facebook-advertentiestrategie van concurrenten.

De nieuwe informatie is op diverse manieren zichtbaar te maken:

 1. Via de advertentiebibliotheek van Facebook
 2. Via adverteerdersinformatie op Facebookpagina’s
 3. Via de advertenties op je Facebook-timeline.

Dat meer inzichtelijk wordt gemaakt rondom campagnes van politieke partijen is een goede zaak. Je kunt uitgaven, focus en veranderingen van standpunten hierdoor direct inzien. Daarnaast gelden er ook strengere regels. Zo moeten politieke partijen bijvoorbeeld hun identiteit laten verifiëren. Ook moeten advertenties een disclaimer bevatten met de naam van de persoon of organisatie die verantwoordelijk is voor de advertentie. Of deze maatregelen verspreiding van bijvoorbeeld nepnieuws tegen zullen gaan is de vraag, maar het is wel een stap in de goede richting.

Advertentie informatie via de Advertentiebibliotheek

Via de speciale Advertentiebibliotheek (Ad Library) kun je zoeken op naam, onderwerp en organisatie. Je krijgt een overzicht van Facebookpagina’s als zoekresultaat. Vervolgens kun je per pagina gedetailleerde informatie bekijken en zien welke advertenties via de betreffende pagina actief zijn op Facebook. Je hoeft geen account te hebben om de Advertentiebibliotheek te raadplegen.

Advertentiebibliotheek: Informatie over pagina’s en actieve advertenties.

Advertentiebibliotheek: informatie over pagina’s en actieve advertenties.

 

Advertentiebibliotheek: Informatie over de pagina en de beheerders.

Advertentiebibliotheek: informatie over de pagina en de beheerders.

 

Advertentiebibliotheek: Ook naamswijzigingen van een pagina zijn inzichtelijk.

Advertentiebibliotheek: ook naamswijzigingen van een pagina zijn inzichtelijk.

Van elke pagina kun je zien:

Geschiedenis

 • Wanneer de pagina is aangemaakt.
 • Hoe vaak de naam van de pagina is gewijzigd en de wijzigingen zelf.
 • Of de pagina is samengevoegd met andere pagina’s.

Beheerders

 • Uit welk land / landen de beheerders van de pagina komen.

Advertenties

 • Overzicht actieve advertenties per land.
 • Begindatum van elke actieve advertentie.
 • De actieve advertentie(s) zelf.

Politieke organisaties

Als het om een politieke organisatie gaat, kun je alle advertenties terugzien: zowel de actieve als inactieve advertenties. In maart 2019 is Facebook begonnen met het bewaren van politieke advertenties. Ze geven aan dat ze deze tot 7 jaar zullen bewaren.

Op de openingspagina van de Ad Library vinden we deze toelichting:

De Bibliotheek bevat gegevens over iedere actieve en niet-actieve advertentie gerelateerd aan politiek of onderwerpen van belang binnen de Europese Unie, die sinds maart 2019 is weergegeven. We bewaren al deze advertenties gedurende zeven jaar in de Bibliotheek.

Wat Facebook precies verstaat onder ‘politiek’ of ‘onderwerpen van belang’ voor de Europese Unie vinden we terug in het Helpcentrum voor advertenties:

 • Immigratie
 • Politieke waarden
 • Burgerrechten en sociale rechten
 • Veiligheids- en buitenlandbeleid
 • Economie
 • Milieupolitiek

Facebook geeft bij deze uitleg aan: “We verwachten dat deze lijst in de loop der tijd zal worden aangepast.” De lijst zal zeker discussie oproepen, maar is in ieder geval breed.

Uitgaven politieke organisaties inzichtelijk

Om de transparantie te vergroten, toont Facebook van politieke advertenties ook welke kosten zijn gemaakt en hoe vaak de advertentie is getoond. Qua targeting krijg je informatie over in de ingestelde locatie, de leeftijdscategorie en het geslacht. Ook zie je de complete uitgaven van alle pagina-gerelateerde advertenties. Deze informatie is erg interessant en levert veel informatie op over de online campagnestrategie van de betreffende politieke organisatie.

Voor de advertentiebibliotheek is ook een Ad Library application programming interface (API) beschikbaar. Deze kan worden geraadpleegd door onderzoekers, academici, media-onderzoekers en toezichthouders.

"<yoastmark

 

Advertentiebibliotheek: Van de Democratische Partij is zichtbaar welk bedrag ze uit hebben gegeven voor de advertenties.

Advertentiebibliotheek: van de Democratische Partij is zichtbaar welk bedrag ze uit hebben gegeven voor de advertenties.

 

Advertentiebibliotheek: Van elke politieke advertentie krijg je (globaal) inzicht in de targeting, de uitgaven en van het bereik.

Advertentiebibliotheek: van elke politieke advertentie krijg je (globaal) inzicht in de targeting, de uitgaven en van het bereik.

Advertentie informatie via Facebookpagina’s

Op elke Facebookpagina vind je in de linkerkolom de link ‘Informatie en advertenties’. Via deze link zie je wanneer de pagina is gemaakt en of de paginanaam in het verleden is gewijzigd. Ook kun je de actieve advertenties bekijken. Interessant voor elke online marketeer, omdat je nu direct ziet of je concurrent actieve campagnes heeft, in welke landen deze zichtbaar zijn en hoe de advertenties er uitzien.

Wat kun je met deze informatie? Je zou de campagnes van je concurrentie bijvoorbeeld kunnen gaan monitoren en periodiek analyseren op veranderingen in type advertenties en boodschap. Dat geeft je inzicht in de campagnestrategie van de betreffende organisatie. Vervolgens kan je weloverwogen bepalen of je daar in meegaat, of dat je het juist anders gaat doen.

Adverteert je concurrentie alleen in de do-fase, dan zou jij in de think-fase kunnen gaan adverteren (eventueel op andere kanalen) en door retargeting je boodschap op het juiste moment tonen. Ook zou je goed naar influencers en de belangrijkste spelers in de markt kunnen kijken: hoe zien hun campagnes eruit qua vorm en inhoud? Daar kun je veel van leren!

Advertentiegegevens pagina Facebook

Advertentiegegevens pagina: van elke pagina kan je gedetailleerde informatie opvragen over de pagina en over de actieve advertenties.

Informatie van advertenties op je timeline

Als je een advertentie op je Facebook-timeline (of ergens anders binnen Facebook) ziet verschijnen, kun je met de tool ‘Waarom krijg ik deze advertentie te zien?’ meer informatie opvragen om zo te achterhalen waarom je de advertentie krijgt te zien. Deze optie bestond al, maar bevat nu meer informatie.

Om deze informatie te zien: klik op de puntjes rechtsboven in de advertentie en selecteer de link ‘Waarom krijg ik deze informatie te zien?’. Vervolgens krijg je inzicht in de targeting die de adverteerder heeft gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan: alle mensen van 25 jaar en ouder die in de buurt van Amsterdam wonen. Daarnaast laat Facebook nu ook zien of de adverteerder een mailing-, of telefoonlijst heeft gebruikt waar jouw e-mailadres in voorkomt. Heeft een bureau de advertentie geplaatst, dan wordt ook de naam van dat bureau getoond.

Advertenties timeline en zijbalk: van elke advertentie kan je ook uitgebreide informatie opvragen.

Advertenties in de timeline en zijbalk: van elke advertentie kun je ook uitgebreide informatie opvragen.

 

Advertenties timeline en zijbalk: toelichting waarom je de advertentie krijgt te zien.

Advertenties in de timeline en zijbalk: toelichting waarom je de advertentie krijgt te zien.

 

Advertenties timeline en zijbalk: Neckermann.nl target deze advertentie op mensen met de relatiestatus: Heeft een relatie.

Advertenties in de timeline en zijbalk: Neckermann.nl target deze advertentie op mensen met de relatiestatus: Heeft een relatie.

 

Advertenties timeline en zijbalk: Udemy richt deze advertentie op mensen die interesse hebben in webdesign, of die eerder op een advertentie hebben geklikt.

Advertenties in de timeline en zijbalk: Udemy richt deze advertentie op mensen die interesse hebben in webdesign, of die eerder op een advertentie hebben geklikt.

Maak gebruik van de nieuwe informatie

Ben je online marketeer? Realiseer je dan dat je Facebook-advertenties nu voor iedereen inzichtelijk zijn. En dat ook de globale informatie over de targeting van jouw campagnes wordt getoond, samen met het (eventuele) gebruik van contactlijsten op basis van e-mailadressen en telefoonnummers.
Daar staat tegenover dat je zelf veel te weten kunt komen over de advertenties van andere bedrijven. Hebben ze actieve campagnes en hoe zien de advertenties eruit? Dit geeft je meer inzicht in de online strategie van je concurrenten. Maak daar slim gebruik van!

Gevolgen politieke organisaties
Voor politieke organisaties kan de nieuwe informatie grote gevolgen hebben. Nu is zichtbaar welke campagnes ze hebben lopen, welke campagnes ze eerder hebben gepubliceerd, op wie ze zich richtten en hoeveel ze hebben uitgegeven. Dit geeft een uniek beeld van de online campagnestrategie van politieke organisaties.

Ik ben benieuwd welke inzichten dit oplevert als deze informatie ook beschikbaar komt voor Europese en voor Nederlandse politieke organisaties. Zeker in het vooruitzicht op de Europese verkiezingen.

Headerfoto met dank aan Rawpixel.com