Social media

10 onmisbare socialmedia-trends voor 2019

0

In november 2017 deelde ik op Frankwatching mijn voorspelling voor de socialmedia-trends van 2018. Nu we bijna een jaar verder zijn, is de tijd rijp deze voorspelling te evalueren en alvast vooruit te kijken naar 2019.

Uiteraard zal ik je niet vermoeien met alle trends van vorig jaar en of ze al dan niet zijn uitgekomen, want we weten allemaal dat video en mobile wederom enorm gegroeid zijn. Toch is er zeker een aantal opvallende ontwikkelingen te benoemen.

Opvallende ontwikkelingen in 2018

Bye bye interactie, verschuiving naar performance

Ik verwachtte dat het verval van interactie (likes, shares, comments) in 2018 zou doorzetten, en de focus op performance (e-commerce, conversie) verder zou toenemen. En óf dat gebeurde. Uit onderzoek van Buffer, waarbij 43 miljoen posts geanalyseerd werden, blijkt dat de interactie de afgelopen 18 maanden met meer dan 50 procent is teruggelopen. Er is geen weg meer terug: social media is een conversiekanaal geworden.

De doorbraak van livestream

Live content heeft zich in 2018 inderdaad enorm ontwikkeld. Vooral in de vorm van stories. Of het nu om Instagram, Snapchat of Facebook gaat, (live) stories vormen steeds vaker de basis van contentproductie op de diverse platformen. Later in dit artikel ga ik verder in op mijn verwachting voor volgend jaar.

Nieuwe wetgeving onderschat

2018 gaat de boeken in als het jaar van AVG/GDPR en de massahysterie rondom deze nieuwe wet. Hoewel de wetgeving de komende jaren lang niet altijd gehandhaafd zal worden, zijn veel bedrijven sinds dit jaar toch een stuk voorzichtiger als het gaat om privacy. Concreet vertaalt zich dat bijvoorbeeld naar het feit dat veel merken geen gebruik meer durven te maken van advertising-methodieken zoals Custom Database Audiences van Facebook. Ook moet opgemerkt worden dat veel bedrijven en bureaus hun zaakjes nog niet echt goed op orde hebben op dit moment.

Chatbots voor service en verkoop

Toegegeven, ik had verwacht dat de ontwikkeling van (basic) chatbots sneller zou gaan dan nu het geval blijkt. Uiteindelijk laat dit soort ontwikkelingen toch vaak net iets langer op zich wachten dan verwacht. Waarom? Het blijkt toch lastiger dan velen dachten een goedwerkende chatbot operationeel te krijgen.

Gevolg: meer budget voor social media

Mijn verwachting was dat, gezien alle nieuwe ontwikkelingen, social media als marketingmiddel kon gaan rekenen op een flinke budgetgroei. Dat is ook absoluut het geval geweest. Naast de groei die ik bij eigen klanten zie, blijkt ook uit cijfers van IAB dat digital-uitgaven snel gegroeid zijn. Dat is met name te danken aan video ads op social.

Vooruitblik: dé 10 socialmedia-trends voor 2019

Tijd om vooruit te kijken naar volgend jaar, waarin er wederom veel staat te gebeuren. Een kort overzicht, in willekeurige volgorde.

Social media verschuift naar e-commerce

Afgelopen jaar rolden diverse socialmedia-giganten de ene na de andere e-commerce-feature uit. Het is overduidelijk dat social media als kanaal steeds verder opschuift naar e-commerce. Dat blijkt ook wel uit cases van Zalando en Adidas. Hoewel het geen last click-conversiekanaal pur sang is, gaat social media dus de strijd aan met andere kanalen op het vlak van e-commerce, waar voorheen vooral branding en bereik hoofddoelstellingen waren.

Stories zijn de nieuwe maatstaf

Sinds jaar en dag zijn merken gewend content te plaatsen in de vorm van posts op de bedrijfspagina. Die posts worden dan vervolgens gepromoot onder onze doelgroepen. Dit gaat fundamenteel veranderen. Snapchat, later schaamteloos gekopieerd door Instagram en nu ook Facebook, zetten met stories de contentwereld van social media op zijn kop. Deze nieuwe vorm van content, veel meer gericht op het bieden van korte, tijdelijke full screen verhaallijnen, vormen de nieuwe maatstaf.

Kortom, de contentstrategie van je merk op social media dient de komende jaren gefocust te worden op het inzetten van stories – en niet meer puur op het creëren van tijdlijnposts. Ook immersive full screen advertentieformats zoals Instant Experience (het oude Facebook Canvas) worden steeds belangrijker.

Angst remt de groei

2018 is tot op heden een veelbewogen jaar voor social media, en dan met name voor Facebook. Vanwege alle ophef, die ook nog eens samenviel met de nieuwe GDPR-wetgeving, zijn veel merken en consumenten toch wel angstig geworden.

We zien dit met name terug bij organisaties die in hoge mate te maken hebben met gevoelige informatie, zoals financiële instellingen of retailers met grote klantbestanden. Deze angst, of die nu terecht is of niet, kan zorgen voor een rem op de groei van digital en social als marketingkanaal.

De revival van groepen

We zijn allemaal lid geweest van een LinkedIn- of Facebook-groep. Am I right? De besloten groepen waren jaren geleden een van de bouwstenen van social media. Daarna verdwenen ze een beetje van de radar in het geweld van pagina’s, likes, inhakers en advertenties. Groepen zijn echter bezig met een revival. Grote kanalen zoals LinkedIn en Facebook voeren nieuwe features door die groepen weer op de voorgrond zetten. Zo kun je nu bijvoorbeeld als merkpagina ook deelnemen aan groepen en zijn tal van nieuwe features geïntroduceerd.

Direct messaging wordt commercieel

Facebook Messenger en WhatsApp bepalen in toenemende mate het socialmedia-landschap. Messaging-platformen zijn razend populair over de hele wereld. Wat bijvoorbeeld te denken van WeChat in Azië. Met de groeiende populariteit zie je ook een verschuiving van advertentiemogelijkheden richting de messaging-platformen. Facebook Messenger loopt daarin voorop, maar ook WhatsApp gaat een commercieel tintje krijgen.

Transparantie

Gedwongen door de steeds heviger wordende discussies rondom privacy en veiligheid, worden de diverse social-kanalen steeds transparanter richting gebruikers. Zo kun je tegenwoordig als Facebook-gebruiker zien welke advertenties een merk heeft lopen. Deze transparantie zal meer toenemen naarmate social media als kanaal volwassener wordt.

Voice doet zijn intrede

Social media is ooit ontstaan omdat mensen graag hun mening met elkaar wilden delen. Comments zijn dan ook al sinds jaar en dag een van de bouwstenen van de social-platforms. Voorheen waren comments altijd tekstueel. Inmiddels kan op diverse sociale netwerken ook met videoboodschappen, plaatjes en gifjes worden gereageerd. En doet voice zijn intrede. LinkedIn kondigde bijvoorbeeld al aan dat gebruikers voicefragmenten kunnen gaan toevoegen als comments. Een aangezien ook podcasts weer in opkomst zijn, lijkt er een duidelijke trend zichtbaar waarin voice een belangrijkere rol gaat spelen op social media.

Augmented reality shopping

Zoals eerder al benoemd in dit overzicht, ontwikkelt social media zich in rap tempo als conversiemedium. Zeker retailketens gebruiken social media niet alleen om hun merk onder de aandacht te brengen, maar ook hun productaanbod. Om de winkelexperience van de gebruiker te versterken en conversie daarmee te verhogen, is augmented reality een gouden kans. Die mooie zonnebril even snel digitaal passen op Facebook voordat je hem koopt? Het kan al. Facebook test bijvoorbeeld al concreet met augmented reality shopping ads.

Tot slot bespreek ik twee trends/ontwikkelingen die wellicht geen betrekking hebben op de gebruikerskant van social media, maar die wel een belangrijke rol (zullen) spelen binnen de socialmedia-marketingbranche.

Blockchain voor social advertising

Een van de toverwoorden van 2018 is zonder twijfel blockchain. Maar wat is dat nu precies? Bekijk deze uitleg op Wikipedia en je bent al een stuk wijzer. Of het al in 2019 gaat gebeuren is te betwijfelen, maar blockchain kan en zal een grote rol gaan spelen binnen digital advertising – en dus ook social advertising. Het kan vooral bijdragen aan het transparanter en overzichtelijker maken van digital advertising, een van de voornaamste problemen van onze branche.

Forbes publiceerde een interessant stuk over de opkomst van blockchain in advertising. Zeker de moeite van het lezen waard.

De war on talent vereist automatisering

Het gaat goed met de digitale industrie en dus ook met bureaus die zich richten op social media. Maar het gebrek aan (ervaren) werknemers begint de groei van de branche te remmen. Uit onderzoek van DDA blijkt dat talent vinden en behouden een grote uitdaging is. De war on talent vereist ook dat agencies meer gaan nadenken over het efficiënt inregelen en automatiseren van hun processen, zodat werknemers zich optimaal bezig kunnen houden met het bieden van toegevoegde waarde (denkwerk) voor opdrachtgevers.

Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over de ontwikkelingen van social media in 2018 en 2019. Mocht je trends missen, dan hoor ik het uiteraard graag.