Social media

Facebookgroepen: gratis & goed bereik kan nog steeds

0

Het bereik op Facebook daalt al een hele tijd. Wat kun je daartegen doen? Je content aanpassen, betaalde promoties inzetten en: een Facebookgroep oprichten. Wat kun je nu zakelijk met een Facebookgroep? Waarom is een Facebookpagina niet genoeg? Waarom zou je de moeite doen?

Facebookpagina vs. Facebookgroep

First things first: het verschil tussen een Facebookpagina en een Facebookgroep.

Facebookpagina

Facebookpagina’s zijn bedoeld voor ondernemingen, organisaties, merken en publieke figuren, die de interactie met hun doelgroep, klanten en/of fans willen aangaan. Pagina’s zijn – in tegenstelling tot een persoonlijk Facebookprofiel – openbaar en door iedereen te liken. Voorwaarde voor een pagina is dat je eigenaar bent van de onderneming, er werkzaam bent of toestemming hebt gekregen om de pagina te beheren/bewerken/onderhouden.

Facebookgroep

Een Facebookgroep is meer een soort van ‘club’, oftewel een community. Het is kleiner, vriendelijker, persoonlijker en intiemer van aard dan een Facebookpagina. Stap je in de wereld van Facebookgroepen, dan zul je je verbazen dat voor elke denkbare liefhebberij of hobby wel een groep bestaat. Niet? Dan begin je er zelf één. Dat is zo gedaan.

Voor een groep zijn er drie privacy-opties:

 • Openbaar: je kunt zelf direct bij de groep aansluiten
 • Besloten: je moet je deelname aanvragen en het moet goedgekeurd worden door de beheerder(s) van de groep)
 • Geheim: niet zichtbaar, je kunt de groep alleen zien als je lid bent

main wall post facebookgroep

Waarom zou je een zakelijke Facebookgroep beginnen?

Een Facebookgroep heeft een aantal voordelen ten opzichte van een pagina.

1. Je haalt het beste uit Facebook met een groep

Facebook verandert, het algoritme is niet meer wat het was en wie weet wat het nog gaat doen. Hierdoor heeft elke zakelijke pagina last van minder interactie op organische posts én dus ook minder engagement. Waar je bij wijze van spreken een paar jaar geleden nog vijftig reacties op een post kreeg, kunnen er soms nu maar net vijf likes vanaf. Natuurlijk kun je adverteren en dat werkt, maar dát kost geld (niet erg trouwens als de ROI oké is, begrijp me niet verkeerd. Bovendien: voor niets gaat de zon op). Maar als het om organisch bereik en engagement gaat is het huilen met de pet op. Laten we eerlijk zijn, je kunt je energie en tijd wel beter gebruiken.

Kijk, daar komt de Facebookgroep om de hoek kijken. Want een groep heeft veel meer ‘lijm’ dan een pagina. Engagement dus. Een groep is een ‘club’ met leden. En die leden vinden een bepaald onderwerp zo leuk dat ze op één gratis plek daar alles over willen weten en delen.

Zei ik gratis? Ja, zowel voor jou als voor de leden is een groep (vooralsnog) gratis en gratis is nog steeds een toverwoord. Mensen zijn daarnaast over het algemeen dol op Facebookgroepen, omdat ze Facebook niet hoeven te verlaten als ze ‘er toch al zijn’, het is een risicovrije en vrijblijvende verbintenis. En als je veel waarde geeft, zullen ze niet zo snel de groep verlaten.

En het mooiste komt nog. Het organische bereik van jouw Facebook-pagina is belabberd. Het organische bereik van jouw Facebook-groep is niet met zekerheid vast te leggen, maar in mijn ervaring vele, vele malen groter.

2. Je gaat je klant beter begrijpen

Met een groep maak je makkelijker een connectie. Een Facebookpagina is vrijblijvender, een groep is echt een community van gelijkgestemden. Over het algemeen is een groep kleiner maar de commitment ligt veel hoger.

Zet je bijvoorbeeld een vip-groep op voor je die hard klanten of potentiële klanten (!), dan kun je met hen echt relaties mee opbouwen. En daardoor kun je veel meer van je eigen vragen beantwoord krijgen, waardoor je je klant weer veel beter leert begrijpen én kunt helpen.

Door onze eigen Insiders Facebookgroep voel ik me echt verbonden met de ondernemers die stinkend hard werken aan hun business. Ik kan ze met een poll af en toe een vraag stellen, heb elke dag contact, ze vertellen mij hoe het met ze gaat én elke donderdagavond om 20.00 uur ben ik 30 tot 60 minuten live op camera waar ik alle ondernemersvragen beantwoord. Deze video’s bewaar ik in het videoarchief van de groep, wat na een jaar een heel mooi overzicht geeft van de groei die de groep heeft doorgemaakt.

main wall post facebookgroep

Voorbeeld: nieuwe tool naar aanleiding van de groep

Ons Content coach programma is een goed voorbeeld van een tool die we hebben ontwikkeld naar aanleiding van onze Insiders Facebookgroep. We weten goed weten wat er speelt onder de leden, die geselecteerd worden op binnenkomst en daardoor echt de kern van onze doelgroep zijn. Daardoor werd duidelijk dat het bedenken en maken van aantrekkelijke content een probleem is voor onze doelgroep. Door middel van kleine enquêtes kwamen we erachter hoe we de online ondernemers hiermee kunnen helpen.

3. Je bouwt aan autoriteit en vertrouwen

Autoriteit en vertrouwen zijn natuurlijk key als je jouw doelgroep wil overtuigen dat jij de shop, onderneming of go-to bent binnen jouw branche of vakgebied. Door de clubsfeer die binnen een goede groep heerst, zullen je leden jou eerder benaderen met vragen en je zien als partner in plaats van verkoper. Naarmate dat jij er meer voor ze bent, zullen ze je meer gaan vertrouwen en ook de content die je met ze deelt. Dit kan dus niet alleen een bijzonder mooie schakel zijn binnen jouw customer journey. Het maakt ook het ondernemen an sich zoveel meer waard want je bouwt met een groep aan echte relaties.

Daarom: deel mooie content met veel waarde!

Wat kun je delen binnen een Facebookgroep?

 • Exclusieve acties
 • Kijkjes achter de schermen
 • Je leden laten meedenken over nieuwe producten
 • Facebook Live-sessies
 • Inspirerende mail wall posts
 • Vragen stellen aan je leden

Je kunt verschillende soorten groepen opzetten. Maar welke kunnen een zakelijk voordeel hebben voor jouw onderneming of organisatie? Een paar voorbeelden:

 1. Vip-klantengroep
 2. Inspiratiegroep rondom een bepaald onderwerp met subtiele verwijzing naar je onderneming
 3. Besloten studentenomgeving als onderdeel van een online cursus of programma
 4. Informatieve omgeving voor affiliatepartners

Voorbeeld: onze eigen groepen

Met Sell your stuff online hebben we inmiddels vijf actieve groepen. Een partnerprogrammagroep, vier onlinecursus-groepen en de grootste groep, onze Insiders-groep. De laatstgenoemde groep is nu een jaar actief en bestaat voornamelijk uit webshopeigenaren en online ondernemers die graag zo succesvol mogelijk willen (leren) ondernemen.

De groep is natuurlijk uit commercieel oogpunt opgezet, maar ontstaan vanuit de primaire behoefte van eenpitters: samenwerken. Het geluid ging namelijk dat online ondernemers in het mkb vaak het gevoel hebben op een eigen eilandje te zitten en ondernemen als eenzaam ervaren.

Niet alle aanmeldingen worden toegelaten, we hebben een duidelijke doelgroep en de toelatingspolicy die hieruit is ontstaan is onder meer de reden voor de prettige, transparante sfeer in de groep

Belangrijke aspecten voor een eigen Facebookgroep

Wil je een eigen Facebookgroep oprichten? Houd dan rekening met de volgende aspecten.

1. Leg het doel en de doelgroep vast

Een doel kan zijn om je (potentiële) klanten beter te leren kennen of om verkoop onder je vip-klanten te stimuleren. Maar je kunt een groep sinds kort ook gebruiken als online leeromgeving. Die functie zal vast verder worden uitgerold in de toekomst.

Social learning

Bij ‘Groepsinstellingen bewerken’ zet je deze functie aan door bij ‘Gedeelten’ > ‘Eenheden voor social learning’ aan te vinken. Vervolgens krijgt de groep er een nieuw tabblad ‘Onderdelen’ bij, waar je artikelen met afbeeldingen en posts kunt groeperen. Zo krijg je makkelijk te vinden onderwerpen binnen je groep wat het makkelijker maakt om de groep te gebruiken als leeromgeving.

2. Bedenk een passende naam

Eén die aansluit bij het doel van de groep en in lijn ligt met het merk.

3. Zorg voor gedegen groepsregels en richtlijnen

Maak eveneens een toelatingspolicy en houd je daaraan!

Voordat we zelf actief aan de slag gingen met onze groep, hebben we eerst wat onderzoek gedaan. Het viel op dat in veel soortgelijke groepen makkelijk een negatieve sfeer hing, het rommelig was op de main wall en dat de algehele communicatie wat chaotisch overkwam.

main wall post facebookgroep

Als je orde wil hebben, moet je moderaten en zelf ook vaak aanwezig zijn, reageren en regelmaat aanhouden. Daarom hebben we zelf ingevoerd dat er bij voorkeur zoveel mogelijk op de dagelijkse groepsposts moet worden gereageerd en liever niet ‘zomaar’ op de main wall. Opvallend is dat na een jaar van intensief gebruik van de groep, de sfeer nog steeds behulpzaam, positief en opbouwend is. Dat komt volgens mij echt door aanwezigheid van de beheerder door middel van een Facebook Live-sessie elke donderdagavond om 20.00 uur, maar ook zeker door regels en de toelatingspolicy.

4. Stel de privacy-instelling openbaar, besloten of geheim in

Zelf prefereer ik de privacy-instelling ‘besloten’, omdat potentiële leden dan de groep wel zien en zich als geïnteresseerde kunnen aanmelden. De eigenaar moet ze vervolgens toelaten. Dit is nodig om de doelgroep on point te houden. Als we van elke aanmelding een Insider hadden gemaakt, zaten we nu wellicht op dubbel zoveel leden. Maar dan was de groep lang zo interessant niet meer geweest.

Handig!

Heb je een ‘besloten groep’ gekozen, stel dan bij ‘Groepsinstellingen > Lidmaatschapsverzoeken > Vragen stellen’ in en stel een paar vragen die je van het potentiële lid wil weten. In ons geval bij de Insiders-groep zijn dit de vragen:

 1. Heb je een (online) onderneming en/of webshop?
 2. Zo ja, wat is hiervan de URL?
 3. Mis geen enkele kans op succes en krijg wekelijks onze gratis Awesome Tips in je mailbox. Laat je e-mailadres hier achter…

Met vraag 3 verzamelen we veel nieuwe mailinglist-abonnees, die uiteraard eerst van ons een geautomatiseerde AVG-proof welkomstmail krijgen.

5. Houd de groep actief

De groepsberichten hebben in mijn ervaring organisch gezien een beter bereik dan posts op mijn Facebookpagina. Maak daar gebruik van! Plan daarom dagelijks een ‘main wall post’ in met een service als Buffer of Hootsuite, waar de leden op kunnen reageren. Inspireer, deel verhalen en vraag vooral! Engagement = key. Vraag naar voorkeur, naar hun dag, naar tips, hacks, mening en advies.

6. Promoot je groep en werf leden

Zonder leden geen groep. Koppel je groep aan je pagina. Dat doe je door naar je Facebookpagina te gaan en te klikken op het tabblad ‘Groepen > Je groep koppelen’. Daar selecteer je je groep en voilà!

7. Ga elke week live met een Q&A

Zelf doe ik dat wekelijks op gezette tijden binnen onze eigen Insiders-groep en de student hangout-groepen die bij een aantal van onze cursussen zijn opgezet. Deze live Q&A’s kondig ik minimaal een week van tevoren aan met een event in de groepen zelf, zodat de leden weten wanneer het zover is. Facebook geeft voorkeur aan video, alleen daar zou je het al voordoen. Maar met de livevideo’s gaat het vooral om de dialoog die je zo aangaat met de leden. Video doet zoveel meer dan alleen tekst. Zelf heb ik echt het gevoel dat er wekelijks contact is, mensen kunnen dan op mij rekenen en stellen interessante ondernemersvragen. Hierdoor weet ik wat er speelt en daar kan ik dan weer iets mee in de vorm van een blogpost, minitutorial, e-book of zelfs cursus.

main wall post facebookgroep

8. Wees actief

Actief zijn houdt de groep actueel, levendig en relevant. Reageer snel op berichten en opmerkingen en verwelkom nieuwe leden regelmatig en nodig ze uit zichzelf voor te stellen.

Optioneel, maar zeker aan te raden

Maak een relevante lead magnet met mooie bijpassende landingspagina voor het werven van mailinglistabonnees en verwerk de link in de beschrijving van de Facebookgroep.

Wij houden daar zelf wekelijks echt geïnteresseerde nieuwe mailinglistabonnees (en dus potentiële klanten!) aan over.

Jouw tijd is niet gratis

Een Facebookgroep is voor veel ondernemingen en organisaties een absolute aanbeveling. Mits je er tijd in kan en wil steken. Want hoewel een Facebookgroep gratis is, is jouw tijd dat natuurlijk niet. Gemiddeld kost een Facebookgroep je ongeveer net zoveel tijd als een Facebookpagina.

Tijd bij een groep gaat zitten in het moderaten, het actief en leuk houden van de groep. Moderaten is het naleven van en leden herinneren aan de groepsregels, richtlijnen en toepassen van de toelatingspolicy (who’s in & who’s out). Actief houden doe je door dagelijkse posts, inhoudelijk te reageren op de comments en bijvoorbeeld elke week live te gaan.

Een leuk, fijn ‘clubhuis’ creëer je door zoveel mogelijk gelijkgestemden te verzamelen. Daarom is punt 1 (altijd!) zo ontzettend belangrijk: wat is je doel en wie is je doelgroep?

Headerfoto door John Schnobrich via Unsplash.