Social media

4 LinkedIn-campagnes die wél opvallen

0

Zoals je in ons eerste artikel van dit jaar al hebt kunnen lezen, staat LinkedIn niet bepaald stil. Een nieuwe interface, nieuwe tools om de effectiviteit van advertenties te meten, slimme verbeteringen van de Sales Navigator, et cetera. Bij bedrijven zien we flinke investeringen in zowel de kwaliteit én kwantiteit van hun uitingen. Resultaat is echter dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om zich te onderscheiden met LinkedIn-campagnes.

Omdat op het platform regelmatig de vraag wordt gesteld of campagnes wel ‘zakelijk genoeg’ zijn, wordt er veelvuldig binnen de lijntjes gekleurd. Gelukkig slagen sommige bedrijven er wél in om op een innovatieve, creatieve manier contact te leggen met hun doelgroep. In dit artikel laten we er vier zien en geven we je drie tips om te voorkomen dat jouw bedrijf (weer) een kleurloze campagne neerzet.

Zonneboeren?

Zonne-energie promoten met een LinkedIn-campagne, zonder budget? E.On in Zweden kreeg het voor elkaar en verdiende prompt de LinkedIn Marketing award in 2017 voor de meest innovatieve corporate campagne. Het idee? Simpel doch briljant. Want hoe trigger je huiseigenaren en ondernemers om over te stappen op duurzame energie?

In ‘The Great LinkedIn Sunfarmer Stunt’ werden alle E.On-medewerkers in Zweden gevraagd om hun LinkedIn-profiel te updaten met een nieuwe functie: Solfarmare (letterlijk vertaald: zonneboer). Kun je je voorstellen hoeveel aandacht en vragen dat op zich heeft afgeroepen? Al die wijzigingen van functies in je tijdlijn? Wij wel! LinkedIn gaf aan dat binnen een aantal uur al tienduizenden leden werden bereikt. Nog niet eerder vertoond, voor zover wij weten. En omdat goed gejat beter is dan slecht bedacht… Wie pakt de handschoen in Nederland op?

Persoonlijk LinkedIn-profiel voor de grondlegger

Alhoewel het strikt genomen niet voldoet aan de gebruikersvoorwaarden van LinkedIn, denken wij dat KFC een geweldige manier heeft gevonden om brand awareness te genereren. Wij geloven erg in de persoonlijke aanpak (human to human). Daarom waren we prettig verrast dat KFC (of een eeeeenorme fan!) een LinkedIn-profiel had gemaakt voor de inmiddels overleden grondlegger van het concern, Colonel Harland Sanders.

En ze hebben zich er niet snel van afgemaakt! Het LinkedIn-profiel bevat contactgegevens, een (opvallende) samenvatting en een compleet cv. Hij heeft ook 50 (zouden ze meegekeken hebben 😉) skills aangevuld. Wat een originele manier om het hart en de historie van het bedrijf zo te belichten!

Alhoewel we enorm enthousiast zijn, is er ook nog ruimte voor verbetering. Zo is het profiel bijvoorbeeld nog niet gelinkt aan de officiële LinkedIn Company Page van KFC. Daarnaast missen we een header bij het profiel en zouden wij het logisch vinden als her en der nog wat historische foto’s zouden worden toegevoegd. Maar het belangrijkste gemis zijn de updates en het gebrek aan interactie. De introductie van KFC in een ander land? Meer over KFC als werkgever? Of een pittig kiprecept voor op de barbecue? Het mag allemaal iets minder statisch.

Desondanks een dikke pluim voor het KFC socialmedia-team, dat sowieso briljant is. Heb je je bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom het bedrijf op Twitter exact 11 accounts volgt?

In navolging hiervan was dit natuurlijk de uitgelezen kans voor Albert Heijn om met supermarktmanager Harry Piekema het merk op LinkedIn goed uit te nutten. Dat is helaas te laat. Maar we zien een leuke profiel voor Jochum Douwenga, dropmaker bij de firma Van Slooten te Jirnsum of Johann Jacobs en Egbert Douwes van Jacobs Douwe Egberts op LinkedIn wel voor ons. Werk je bij een bedrijf met een mooie, rijke historie en een bijzondere grondlegger? Dan is dit jouw kans!

Undies or INdies?

Deze campagne van Fruit of the Loom blies ons even van de sokken. 😉 Wat zij op LinkedIn deden om hun doelgroep te triggeren? Het bedrijf, voor velen bekend van zijn ondergoed en sokken, lanceerde een campagne waarbij het een LinkedIn-bericht stuurde naar leden die nét een nieuwe baan hadden. Ze boden ze gratis ondergoed aan onder het motto “great-fitting underwear can help you start your workday in a great mood”. Een fantastisch voorbeeld van relevant zijn op het juiste moment, op een een ludieke manier.

Bikini’s op LinkedIn?

Om in het thema mode te blijven… Wat vind jij? Horen bikini’s thuis op LinkedIn, of niet? Met precies deze vraag én onderstaande, prikkelende foto, ontketende Candice Galek een enorme discussie op het platform. Mensen vielen over elkaar heen om hun mening over dit onderwerp te geven. Slim bedacht van deze ondernemer… Want ze is eigenaar van een fabrikant van designer badmode! Het leidde tot 250.000 profile views in de 90 opvolgende dagen, ze kreeg in dezelfde periode meer dan 7.000 uitnodigingen en ook de traffic naar de website ging door het dak.

Door alle verhitte reacties werd haar post door LinkedIn verwijderd en haar account tijdelijk geblokkeerd, maar het hek was toen al van de dam. Zo kreeg ze naar aanleiding van deze ene post, verschillende interessante zakelijke voorstellen, stond ze in de Huffington Post en heeft ze tegenwoordig bijna 70.000 volgers op LinkedIn. Door één update…

3 tips voor jouw bedrijf

Maar nu terug naar de dagelijkse praktijk. Wat kan jouw bedrijf nu doen om zich echt te onderscheiden op LinkedIn? Dat hangt voor een groot deel natuurlijk ook af van de markt waarin je je begeeft, de visie van jullie bedrijf en jullie propositie. Maar deze drie dingen zorgen er in ieder geval voor dat jouw volgende campagne op LinkedIn niet de dertiende in een dozijn wordt.

  1. Kijk over de muren heen van jouw branche en de landen waarin je actief bent. Laat je inspireren! Beter goed gejat, dan slecht bedacht.
  2. Heb je een briljant idee voor een campagne op LinkedIn, maar twijfel je over het geschikt is voor het platform? Bespreek het idee eens met collega’s. En dan bedoelen we niet alleen jouw hippe mede-marketeers, maar denk ook eens aan je collega’s die de telefoon opnemen als boze klanten zich melden, de recruiters of bijvoorbeeld jullie IT-beheerder. En leg het eens voor aan een buitenstaander, dat kan leiden tot bevestiging óf verrassende, nieuwe inzichten.
  3. Last but not least, toon lef! Binnen de lijntjes kleuren kunnen we allemaal. Durf je kop maar eens boven het maaiveld uit te steken. Dat kan een paar (grijze) haren kosten, maar je leert er altijd van. De mooiste bloemen groeien aan de rand van het ravijn…

Aanvullingen?

Creatieve LinkedIn campagnes zijn niet de orde van de dag, dus als je aanvullingen hebt, horen we het graag!