Content

Communicatie & content: dé trends & tips voor de tweede helft van 2018

0

Zit jij ook vol energie om weer aan de slag te gaan? Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een nieuwe werkperiode, zetten we de belangrijkste trends in (online) communicatie- en contentland voor je op een rij. Want hoe stijg je nog boven de menigte uit anno 2018? Welke voordelen heeft het kersverse IGTV? En wat kunnen we leren van de gemeente Zutphen? Veel lees- én leerplezier gewenst! 🙂

De trends voor (online) communicatie & content

Dat marketing en communicatie steeds meer verweven raken met elkaar, ziet ook de pr-wereld. Data krijgt een centrale rol, en de focus ligt op content en communicatie waarover nog lang nagepraat wordt. Een andere niet te ontkennen ontwikkeling blijft ook de behoefte aan gepersonaliseerde content. Vooral millennials – de grootste groep socialmedia-gebruikers – lijken hier ontvankelijk voor.

Dat daarbij videocontent populair blijft, is ook niet heel verrassend. Maar heb je wel eens nagedacht over het inzetten van micro-influencers en location-based marketing? En over de – mogelijk onbewuste – groeiende behoefte aan lineaire content? Want zeg nou zelf: elke donderdag met popcorn en je lover/BFF’s klaarzitten voor Temptation Island is toch veel leuker dan op één katerige zondagmiddag een heel seizoen van 13 Reasons Why bingewatchen? Vastigheid, dát is waar we anno 2018 extreem naar verlangen!

Nog even op een rij:

privacy GDPR

GDPR/AVG

Een andere ontwikkeling waar we niet omheen kunnen is de nieuwe privacywet, die sinds 25 mei 2018 van kracht is. Wat betekent dat voor communicatie- en contentland? In elk geval moet je privacyverklaring GDPR-proof zijn. Schrijf bijvoorbeeld begrijpelijk en vermijd wettelijke termen. Worstel je nog met wat er eigenlijk in zo’n privacyverklaring moet staan? Geen nood, ook daar bestaat een handleiding voor.

Nog even op een rij:

cornerstone content

Contentstrategie

Natuurlijk, Michael Jackson wordt vandaag de dag nog steeds gedraaid en oldtime Kevers van Volkswagen worden alleen maar meer waard. Inzetten op duurzame content kan dus slim zijn. Misschien ben je ook al een paar jaar best content (sorry) met de resultaten van jouw marcom-activiteiten. Maar wat nou als je wist dat een contentstrategie van 3 jaar geleden anno 2018 50 procent(!) minder effectief is?

Wil je echt boven de menigte uitstijgen? Neem dan je content + de platformen waarop je die content deelt eens stevig onder de loep (en houd daarbij vooral deze 7 basisstappen in je achterhoofd). En gebruik eens wat meer emoji’s (al dan niet met beleid) om je communicatie meer kracht bij te zetten. Tijd voor supercontent! Buzzsumo helpt je nog een handje met het ontwikkelen van power-posts. Check snel de uitgebreide analyse van 100 miljoen blogs, video’s en socialmedia-berichten en doe er je voordeel mee!

Heb je eenmaal die nieuwe supercontent gecreëerd? Dan zou het leuk zijn als Google daar meteen even een plekje voor reserveert bovenaan de eerste pagina. Voor niets gaat jammer genoeg de zon op, maar met cornerstone content kun je ver komen! En ook je Facebook-strategie verdient wat extra aandacht, nu je er als bedrijf met je content bijna niet meer tussen komt. 5 tips voor een algoritme-proof Facebook-strategie vind je hier.

Nog even op een rij:

Piramide schrijven

Schrijven/copywriting

Goed, tijd voor supercontent dus. Wat betekent dat voor jou als schrijver/copywriter? In elk geval dat je zou moeten schrijven volgens de omgekeerde piramide. Lees: je valt met de deur in huis en werkt de rest van de – net iets minder belangrijke – informatie uit tot onderaan de tekst. ‘Wat wil de lezer weten?’ in plaats van ‘Wat wil ik vertellen?’ is de rode draad. Ook goed om te weten: volgens Buzzsumo zorgen bepaalde nummers in titels voor meer engagement dan andere. En er zit wel degelijk verschil tussen b2b- en b2c-headlines!

Heb je de smaak te pakken? Houd dat enthousiasme vast en ga niet voor één blog, maar een hele serie. Zo profileer je je als expert, kun je tot in detail ingaan op een bepaald onderwerp en trigger je de lezer terug te komen voor het vervolg. Dat laatste is overigens nog niet zo makkelijk, in een tijd waarin onze aandacht constant wordt weggekaapt. Want even eerlijk: ook jij hebt vast al je telefoon gecheckt voordat je bij dit stuk tekst aankwam. Right? De uitdaging voor contentmakers is dus groot. Maar gelukkig bestaat er ook voor dit probleem een heldere oplossing.

Natuurlijk ben je trots op je eigen teksten en wil je dat die zo goed mogelijk gelezen worden. Verspreid je ze via een nieuwsbrief? Dan is het goed om nog even stil te staan bij hoe je nieuwe abonnees aan je bindt – en hoe vooral ook niet.

Nog even op een rij:

Contentmarketing

Nu contentmarketing de hype voorbij is, kijken bedrijven kritischer naar welke content wat kan opleveren. Een goed teken! De ROEM-cyclus kan contentmarketeers helpen bij het vergroten van de effectiviteit van contentmarketing en communitymanagement.

Heb je een killer-contentstrategie opgetuigd? Vergeet dan ook niet kritisch na te denken over de distributie van die topcontent! Het PESO-model biedt houvast bij het in kaart brengen van je distributiekanalen.

Wees je daarbij bewust van de context waarin je de content plaatst en zorg voor een goede contentbalans. Weet ook dat socialmedia-gebruikers enorm veel waarde hechten aan eerlijkheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid. Onthoud dat in B2B onder meer contentvormen als trends, opiniestukken en how-to’s supergoed ontvangen worden. En tot slot: onderschat de kracht van Pinterest niet!

Nog even op een rij:

Video

De komst van IGTV, native video op LinkedIn, de populariteit van live video en steeds meer zakelijke vloggers die voorbijkomen in je LinkedIn-timeline. Er gebeurt genoeg op het gebied van video, zo las je al in een van de artikelen van video-expert en Frankwatching-trainer Pelpina Trip. Maar hoe kun je daar zelf als bedrijf van profiteren?

Het grootste voordeel van het kersverse IGTV is dat het allemaal niet zo perfect hoeft. Sterker nog: hoe amateuristischer, hoe ‘echter’. IGTV-video’s zitten daarbij in no-time in elkaar. Drempel te starten met IGTV nog iets te hoog? Schakel dan vooral de hulp in van een influencer, die het ongetwijfeld leuk vindt je te helpen!

LinkedIn video: verbluffende resultaten

Door je video’s direct op LinkedIn te plaatsen, kun je versteld staan van de resultaten.

Posted by Frankwatching on Thursday, October 5, 2017

Accepteer cookies

Inspiratiebronnen

Zakelijk vloggen doen we ook steeds vaker op LinkedIn. Logisch, want video’s blijven op dit platform langer zichtbaar dan op andere social media. Voor iedereen die kampt met een personeelstekort, een imagoprobleem of zijn jongeren jouw doelgroep en weet je die maar niet te bereiken? Zet dan vandaag nog je medewerkers voor de camera, aldus expert Kirsten Jassies! Succes (zo goed als) gegarandeerd.

Kriebelt het al om zelf aan de slag te gaan? Mooi! Zorg er dan wel voor dat je goed verstaanbaar bent, dat je filmt in daglicht en dat je niet recht voor de camera staat, maar iets naar links of rechts. Zo heb je bijvoorbeeld nog ruimte om extra tekst toe te voegen tijdens het editen. En vergeet niet te vertellen alsof je het tegen je collega, vriend of vriendin hebt. Zo komt je een verhaal echt vanuit jezelf.

Nog even op een rij:

Overheidscommunicatie

De digitalisering van de overheid verloopt nog altijd relatief stroef en bereikt niet altijd het gewenste effect. Daar weten ze in Zutphen inmiddels alles van. Om persoonlijker te kunnen communiceren, is het slim over te stappen op een individuenbeleid in het klantcontact. Doelgroepen zijn nu eenmaal niet homogeen. Daarbij kan het de overheid helpen goed te kijken naar welke (niche)doelgroep je met welk kanaal het best bereikt. Hypertargeting, dus.

Ook zouden socialmediafuncties binnen gemeenten geprofessionaliseerd moeten worden, kunnen grondige analyses ervoor zorgen dat nauwkeurig geselecteerde content de doelgroep wél bereikt en kan een contentkalender helpen de contentstrategie concreet te maken. En – inhakend op het onderdeel hierboven – in hoeverre is video eigenlijk een must-do bij overheidscommunicatie? Het is in elk geval belangrijk om je af te vragen of een video van toegevoegde waarde gaat zijn, of juist afbreuk kan doen aan je imago. Overigens hoeft zo’n video er niet altijd even gelikt uit te zien. Dat bewees de viral van de Autoriteit Consument & Markt wel.

Nog even op een rij:

zutphen

Contentcreatie

Je hebt ongetwijfeld genoeg inspiratie opgedaan door bovenstaande trends, tips & tricks. Tijd om nog even deze spelregels van Frankwatching-trainer Vincent Mirck voor effectieve contentcreatie op een rij te zetten. Je wil niet in dezelfde vijver vissen als je concullega’s, maar content maken die eruitspringt. Contentformats zijn daarvoor key. Denk aan een bank die startende ondernemers tips geeft, of ‘duurzaam wonen’ als thema voor een bouwbedrijf. Neem risico’s, en leer van je fouten.

Nog even op een rij:

Hopelijk ga je na het lezen van bovenstaande artikelen goed voorbereid weer aan het werk! Lees ook de socialmedia-summerread en de marketing-summerread hier op Frankwatching. Mis je nog artikelen in dit overzicht? Geef het dan vooral door via de comments of via redactie@frankwatching.com!