Content

Cameravrees? 3 tips voor beginnende zakelijke vloggers

0

De grootste reden waarom mensen jouw vlog kijken? Dat ben jij. Hoe zorg je er nou voor dat je jezelf durft te zijn voor een camera? Na mijn vorige video met vlogproductie-tips, deel ik in deze video 3 presentatie-tips voor beginnende zakelijke vloggers.

Accepteer cookies

1. Houding, mimiek & enthousiasme

Wist je dat kijkers veel minder letten op je woorden, en veel meer op hoe je iets vertelt? Je houding, mimiek, enthousiasme: daarmee breng je de boodschap echt over en hou je de aandacht van de kijker vast.

Het belangrijkste met vloggen is dus de manier waarop je iets vertelt. Weet waar je het over hebt en praat in je eigen woorden. Vertel vanuit jezelf, zoals je het ook aan een collega of vriend/vriendin zou vertellen.

Schrijf dus geen woord-voor-woord script uit om die vervolgens naast je camera te hangen (dan is al het natuurlijke eraf), maar maak wel een goed plan. Bereid je video inhoudelijk voor, en deel de content op in stukjes zodat je het hele verhaal niet in 1x hoeft te doen.

2. Praat tegen een persoon, niet tegen een camera

Wat vaak enorm helpt om ‘natuurlijk’ over te komen: inbeelden tegen wie je het eigenlijk hebt. En dan niet een vage doelgroep ‘jongeren tot 18 jaar,’ maar iemand die jij persoonlijk kent in die doelgroep. Je buurjongen. Een nichtje. De camera is die persoon.

Dit kan enorm helpen in je houding voor de camera en de woorden die je gebruikt. Praat dus niet tegen een camera, maar praat tegen een persoon.

3. Geen haast

Een van de grootste fouten die beginners maken, is gehaast opnemen. En druk leggen op jezelf dat het snel moet, en dat het meteen perfect moet. Probeer die druk weg te halen. Als je op de opnameknop drukt, wacht even met praten. Adem. Denk even: tegen wie heb ik het, wat wil ik vertellen? Begin je video vervolgens vanuit rust.

Een andere manier om de druk weg te halen, is door tegen jezelf te zeggen: “ik doe het gewoon 5x.” En vaak gaat het dan de 1e of 2e keer al goed!

Bonustip!

Loop je toch vast? Ga staan, niet zitten. Neem een actieve houding aan. Even lopen kan vaak ook helpen. En als je toch blijft vastlopen, ga even wat anders doen! Even naar buiten, even wat drinken. En pak het na een paar minuutjes weer op, dan gaat het vaak een stuk beter!