Content

Zakelijk vloggen: 3 tips voor beginners

0

Vloggen mag simpel lijken, tot je voor de camera staat. En ineens ontdek je dat je op allerlei dingen moet letten: audio, licht, framing… En dan ook nog eens je verhaal goed moet doen. In deze video geef ik je 3 productietips die je vlog een stuk professioneler maken!

Accepteer cookies

1. Audio

Ik begin altijd met de audio. Audio kun je namelijk moeilijk achteraf bewerken, dus het moet eigenlijk in één keer goed.

Bovendien is je kijker snel weg als je niet te verstaan bent. Waar ik ook een vlog maak, ik luister altijd eerst naar m’n omgeving: razen er auto’s voorbij? Is er galm? Praten er mensen op de achtergrond? Kan ik naar een andere ruimte?

Draag een microfoontje met een windkapje om er zeker van te zijn dat je audio goed klinkt.

2. Licht

Na de audio, check ik het licht. Als iets flink overbelicht of onderbelicht is, kun je dit namelijk ook moeilijk aanpassen in de edit. Het beste licht is daglicht. Zorg ervoor dat het licht goed op je gezicht valt.

Gebruik je een smartphone? Tap op je ogen voor de juiste exposure (je ziet een geel rondje of vierkantje verschijnen), en pas het eventueel manueel aan. Bij de meeste smartphones kun je de belichting vastzetten voor de gehele opname door je vinger ongeveer 2 seconden op het scherm te houden. Je telefoon geeft je dan een melding (bijv: “AE Lock”).

3. Camera

En dan ten derde: de camera. De camera zet je op ooghoogte met een statief of selfiestick. Zo voorkom je trillende beelden.

Ga niet pal in het midden staan, maar probeer gebruik te maken van de rule of thirds, een oude fotografie- en videografie-regel. Daarbij sta je iets naar de zijkant. Je kijker kan zo een stuk achtergrond zien, en bovendien heb je dan ruimte over voor graphics of tekst.

En kijk ín de cameralens. Als je naar jezelf kijkt, kijk je namelijk langs de camera. En dus niet direct naar de kijker. Blijf je toch naar jezelf kijken? Plak dan een post-it over je scherm!

Waar je ook bent, voordat je op record drukt, even checken: audio, licht, camera. Wat zijn jouw vlog-tips? Waar loop/liep jij tegenaan met het vloggen? Laat een reactie achter!