Content

Het CONTENT-model: 7 basisstappen voor jouw strategie

0

Naamsbekendheid vergaren was nog nooit zo laagdrempelig. Maar juist omdat iedereen eenvoudig informatie kan delen, is het aanbod enorm. Het is cruciaal dat je waardevolle content biedt aan de juiste mensen. Maar hoe doe je dat nou effectief? De 7 stappen in dit artikel kun je gebruiken als uitgangspunt en geven je houvast.

Een weldoordachte contentstrategie speelt een belangrijke rol bij het behalen van hoger rendement. Want zonder strategie ben je overgeleverd aan willekeurige effecten en toeval. Terwijl je natuurlijk graag zoveel mogelijk sturing geeft aan je resultaten. Met een goed contentmarketingsysteem bereik je mensen tot ver buiten jouw netwerk.

In haar boek Experttips voor contentmarketing met rendement (aff.) geeft Esther van Vondel 50 praktische tips, verdeeld over 7 stappen, om een effectief contentmarketingsysteem op te zetten. Als uitgangspunt neemt ze de blog, die Esther beschouwt als de spil van de contentmarketingmachine. Zozeer zelfs, dat het woord blog in de titel niet had misstaan. Gelukkig zijn de tips ook voor andere vormen en mogelijkheden van content inzetbaar.

De 7 stappen zijn makkelijk te onthouden: de beginletters vormen samen het woord CONTENT. Handige vondst: onderin elke pagina zie je meteen bij welk deel de pagina hoort. Dit maakt het ook voor gevorderde marketeers, die ergens tegenaan lopen, eenvoudig om door te bladeren naar het deel dat voor hen interessant is.

Stap 1. Contentmarketingplan maken

Content creëren en op de juiste manier inzetten is tijdrovend en inspannend. Maar ook geweldige content heeft actie van jou nodig om de juiste mensen te bereiken. Dat vraagt om een gedegen aanpak, die ervoor zorgt dat je precies weet wanneer je wat moet doen. Een contentmarketingplan. Hierin omschrijf je je doelen, je doelgroep en waar deze zich bevindt, je kennisgebieden, een taakverdeling en een planning.

Het maken van een klantprofiel

Met een persona maak je een concrete beschrijving van je doelgroep, op basis van een ijkpersoon. Naast een naam en karaktereigenschappen omschrijf je de behoeften, doelen en persoonlijke kenmerken van deze persoon. Voorbeeld:

Elke keer als je iets schrijft, je boodschap verspreidt of op een andere manier je doelgroep aanspreekt/aanschrijft, houd je deze persona’s voor ogen.

Stap 2. Onderwerpenlijst creëren

Regelmatig content plaatsen is belangrijk: Google houdt van beweging. Maar hoe kom je aan onderwerpen? Zorg voor structuur met een boom met hoofd- en deelonderwerpen. Begin bij een product of dienst, of als je al wat verder bent, ga uit van je doelgroep. Luister (of vraag) naar de vragen en problemen die je doelgroep heeft.

Stap 3. Niveau van je content bepalen

Om serieuze resultaten te boeken, moet je content van niveau maken. Je content moet naadloos aansluiten bij de behoefte van je doelgroep en hen echt verder helpen. Hierbij gaat kwaliteit boven kwantiteit. Beter eens in de 2 weken een sterke blog, dan wekelijks een zwakke. Daarnaast beveelt Esther aan regelmatig een artikel van ruim 2.000 woorden te schrijven (‘monsterblog’). Google beloont dit met een hogere ranking. Ruim ook regelmatig op: verwijder content die niet (goed) scoort en optimaliseer wat overblijft.

Stap 4. Tekst schrijven en plaatsen

Je hebt een onderwerp en weet op welk niveau je het artikel moet schrijven. Bezoekers scannen je tekst voordat ze besluiten of ze verder willen lezen. Denk bij het schrijven dus niet alleen je titel en de toon, ook de indeling van je tekst is van belang. Maak en hou het zo aantrekkelijk, zodat dat mensen het willen lezen en aangehaakt blijven. Voor engaging content zijn allerlei tips, waaronder: schrijf actief en klantgericht, gebruik woorden en zoektermen die je doelgroep ook gebruikt, geef hen tips en adviezen en maak het ook visueel aantrekkelijk.

Contentstrategie maken achter laptop

Hoe zorg je voor conversie?

Het gebruik van de juiste keywords in je teksten zorgt ervoor dat je content vindbaar is in zoekmachines. Maar zijn mensen eenmaal op je website aanbeland, dan wil je dat ze iets gaan doen: een bestelling plaatsen, een subsidie aanvragen, contact opnemen of zich abonneren op je nieuwsbrief.

En die conversie bereik je met – zoals Gerry McGovern het noemt – carewords: woorden die het onderbuikgevoel van je bezoekers aanspreken. Keywords maken zoekers tot bezoekers, carewords maken bezoekers tot klanten.

Esther onderscheidt 4 categorieën:

  1. woorden die hebberig maken: koopje, korting, bonus, op=op, geheim, exclusief
  2. woorden die verlangen opwekken: moed(ig), brutaal, verboden, doorslaand
  3. woorden die gemak uitstralen: snel, eenvoudig, effectief, gerust, no nonsens
  4. woorden die vertrouwen geven: getest, bewezen, aanbevolen, garantie

Een voorbeeld van een converterende tekst: “Download nu het stappenplan en start direct met jouw snelle en moeiteloze route naar een goede conditie en meer energie. Je ontvangt bovendien extra kooktips die jouw dieet lekker en compleet maken. Zo wordt afvallen een eitje!”

Keywords maken zoekers tot bezoekers, carewords maken bezoekers tot klanten.

Stap 5. Exploiteer content voor meer rendement

Tekst geschreven en gepubliceerd? Dat is nog geen reden om achterover te leunen. Sterker nog, het biedt je de kans eenvoudig andere content, voor andere kanalen te creëren. Splits het bijvoorbeeld op in kleinere stukjes of voeg juist content samen tot een boek of e-book. Zo vergroot je het bereik en het effect van je inspanningen.

Stap 6. Netwerken: een groeiende band opbouwen met je doelgroep

Alles staat klaar en op de juiste plek. Toch moet je actief mensen naar je content trekken – en daarvoor moet je weten waar zij zich bevinden. Een blog helpt je om in contact met je doelgroep te komen en te achterhalen waar deze behoefte aan heeft. Speel je hier goed op in, dan worden je klanten je ambassadeurs en groeit je netwerk. Met social media en de nieuwsbrief kun je je doelgroep aan je binden, ze hebben een functie in de funnel.

Stap 7. Testen en tactiek aanpassen

Meten=weten, dat geldt natuurlijk ook voor contentmarketing. Je wil weten wat werkt en wat niet, zodat je tijdig je strategie kunt bijsturen en optimaal resultaat kunt behalen. Is je content en je aanbod goed afgestemd op je doelgroep? Plaats je je content op de juiste kanalen en op het juiste moment? Levert het je voldoende bruikbare leads op?

Doe je dit goed, dan bereik je met steeds minder moeite meer resultaat.

Voor beginners én gevorderden

Het boek leest prettig en staat boordevol tips en inspirerende ideeën. Toch kon Esther er niet al haar tips, tools, best practices en informatie in kwijt. Die staan in het bijgeleverde digitaal werkboek, dat je kunt downloaden van haar website. Je vindt er bijvoorbeeld een hulpmiddel om een klantprofiel (persona) te maken, een lijst met honderden carewords en een opzet voor een contentmarketingkalender. Genoeg voer voor beginners en gevorderden om mee aan de slag te gaan!

Over het boek

Titel: Experttips voor contentmarketing met rendementBoek Contentmarketing met rendement
Auteur: Esther van Vondel
Uitgever: Expertboek
Jaar: 2017
ISBN: 978-94-92383-87-7
Mediatype: Boek, 166 bladzijdes
Prijs: €17,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)