Onderzoek

Contentmarketing in 2020 nog steeds in de kinderschoenen

Digitalheads

Hoewel voor de meeste marketingprofessionals contentmarketing een cruciaal onderdeel is, staat het bij de meeste bedrijven en professionals nog in de kinderschoenen, zo blijkt uit onderzoek van Digitalheads en Soda.

Contentmarketing wordt door 60% van de respondenten in de top 3 van belangrijkste marketingactiviteiten voor 2020 genoemd. Het staat op de tweede plaats direct na Social Media (64%). Zoekmachine Marketing (36%) neemt de derde plaats in.

Toch heeft 41% van de bedrijven nog geen contentmarketingstrategie en slechts 24% van de marketingsprofessionals vindt zichzelf volwassen als je het hebt over hun contentmarketing-niveau. Strategie en creatie zijn de grootste uitdagingen binnen contentmarketing. Dat en meer is uit onderzoek gekomen dat onafhankelijk marketingresearch-bureau Soda in samenwerking met Digitalheads heeft uitgevoerd onder 110 marketing-professionals (m/v) in de leeftijd 18-65 jaar.

“Contentmarketing is belangrijk voor een effectieve marketingstrategie die aansluit op de business- en merkdoelstellingen. Zeker in dit digitale tijdperk. Daarom was onze onderzoeksvraag: Wat is de staat van het contentmarketingvak in Nederland?” legt Samantha uit. “We willen weten waar marketeers mee geholpen zijn. Dat treft de kern van ons bedrijf. Wij geloven in het delen van kennis over leiderschap, strategie en contentmarketing op een laagdrempelige manier. Daarmee dragen wij positief bij aan de professionalisering van contentmarketing in Nederland”.

Dat strategie een uitdaging is voor de meeste marketeers, eigenaren of contentmakers, is dagelijkse kost voor Merel Braakman en Samantha Nagtegaal, oprichters van Digitalheads. Zij zien in de praktijk dat merken graag starten met creatie en het vullen van kanalen om daarna te ontdekken dat de koppeling met merk- en businessdoelen ontbreekt. Of dat het hoger management vraagt naar de ROI op de contentmarketinginspanningen en dat men niet weet hoe daarop te sturen.

“Hoe men een gestructureerd plan opzet, is voor velen ingewikkeld. Bovendien zijn er verschillende kennisniveaus binnen contentmarketing. Zowel de schrijver met journalistieke achtergrond, de marketeer en de SEO-specialist komen in aanraking met de vraag naar een strategie, maar zijn daar nooit eerder mee geconfronteerd. Strategie makkelijk maken is ons doel en de reden waarom we Digitalheads zijn gestart. Vanuit onze kennis en ervaring bij A-merken maken we dit toepasbaar.” aldus Merel.

De onderzoeksvraag is in het laatste kwartaal van 2019 via Facebook uitgezet en de resultaten staan opgenomen in een volledig rapport dat nu voor iedereen is in te zien via de website van Soda: https://www.meetsoda.com/kenniscentrum-rapport/contentmark-2019

Karel Stoel, Business Intelligence Specialist bij Soda: “Concluderend kun je zeggen dat nog lang niet alle marketeers volop bezig zijn met contentmarketing en dat er nog veel ruimte is voor groei. Werk aan de winkel dus!”.

Over Digitalheads
Met ons initiatief bouwen wij aan een positieve stroming van professionals om merken te bouwen in een digitaal tijdperk. Dit doen wij door het delen van kennis en het geven van training en coaching aan individuen en bedrijven op het gebied van merk- en contentmarketingstrategie. Hierdoor groeit zowel merk als mens.

Over Soda
Soda geeft duidelijke antwoorden op de meest uiteenlopende onderzoeksvragen. Door middel van datacollectie en effectieve data- analyse helpen we klanten aan waardevolle inzichten. De doelgroep van het onderzoek is op basis van uitgebreide targeting mogelijkheden en contactfrequentie volledig naar wens te bepalen.

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Contentmarketing.

0
0
0
0