Branche & Sector

Helft webshops niet toegankelijk voor mensen met beperking

Level Level

Uit onderzoek van internetbureau Level Level blijkt dat acht van de vijftien grootste webwinkels van Nederland niet toegankelijk zijn voor mensen met een visuele of motorische beperking. Terwijl online boodschappen doen, elektronica of kleding bestellen, het leven voor juist deze groep een stuk eenvoudiger maakt.

Online winkelen zonder muis

Wie niet goed ziet of een computer niet met de hand kan bedienen kan ook geen muis gebruiken. Daarom heeft Level Level de vijftien grootste webwinkels van Nederland getest op toegankelijkheid met het toetsenbord en met een schermlezer. Wanneer een website met het toetsenbord werkt, dan werkt het vaak ook met andere hulp technologieën voor mensen met een beperking.

Het gehele online bestelproces van Bol.com, Albert Heijn, Coolblue, Zalando, Amazon, Jumbo, Wehkamp, Apple, IKEA, HelloFresh, Belsimpel, H&M, HEMA, GAMMA en MediaMarkt is doorlopen en getoetst op verschillende punten. Van bijvoorbeeld met het toetsenbord gaan naar de homepage, een product zoeken, het item in het winkelmandje leggen, een account maken en alles afrekenen. Uit die test blijkt dat het bij meer dan de helft van de websites onmogelijk is om een bestelling te plaatsen zonder muis.

Wie geen muis kan gebruiken kan bij Coolblue, Zalando, Amazon, Wehkamp, IKEA, Belsimpel, H&M en HEMA géén bestelling doen.

Webwinkels Bol.com, Albert Heijn, Jumbo, HelloFresh, GAMMA en MediaMarkt houden zichtbaar rekening met toegankelijkheid voor mensen met een beperking, maar het bestellen van een product gaat vaak nog erg moeilijk.

Alleen Apple springt eruit om haar toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor iedereen.

Bereikbaarheid wordt steeds slechter

Internetbureau Level Level doet het webwinkel toegankelijkheidsonderzoek nu voor de derde keer op een rij. Een opvallende conclusie is dat de toegankelijkheid van webshops achteruit lijkt te gaan. Webwinkels waarbij je eerder merkte dat ze met toegankelijkheid bezig waren, zijn inmiddels door een simpele toevoeging van bijvoorbeeld een CAPTCHA onbruikbaar geworden voor mensen die alleen met het toetsenbord of voorleessoftware werken.

Caitlin de Rooij, Accessibility Consultant bij Level Level: “Ik schrik van het feit dat de toegankelijkheid van veel webshops stagneert en zelfs achteruit gaat. Veel online winkels beloofden eerder dat ze aan hun algehele toegankelijkheid zouden werken, maar dat is niet altijd terug te zien in de resultaten. Vaak komt dit doordat men niet weet wat ze moeten doen. Ze investeren dan bijvoorbeeld in een tool die belooft een website binnen één klik toegankelijk te maken, maar dat is simpelweg onmogelijk. Vaak maken die tools het zelfs erger. Alleen bij Apple, Bol.com, Jumbo en MediaMarkt is goed terug te zien dat zij met toegankelijkheid bezig zijn geweest.”

Toegankelijke website noodzakelijk

Van de Europese bevolking heeft 27 procent een lichamelijke of cognitieve beperking. In Nederland is dat aantal 32 procent. Dat betekent dat een op de drie mensen niet alle digitale diensten kan gebruiken omdat deze ontoegankelijk zijn.

Goed toegankelijke webshops helpen mensen met een beperking in hun onafhankelijkheid. Een toegankelijke website biedt vrijheid en gemak voor iedereen.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0