Onderzoek & Trends

Is AI de sleutel tot meer zingeving op de werkvloer? AI-specialist Christian Kromme neemt je mee in de mogelijkheden

Indeed

Wat als we straks leven in een wereld waar menselijke handelingen verleden tijd zijn? De groei van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in onze dagelijkse werkzaamheden levert zowel hoop als vrees op. Terwijl sommigen zich zorgen maken over baanverlies en een gebrek aan menselijk contact, kijken anderen uit naar de veelbelovende mogelijkheden van AI. Volgens specialist Christian Kromme biedt AI juist kansen om onze banen niet alleen efficiënter, maar ook zinvoller te maken.

AI als motor voor groei in zingeving en menselijk contact
Doordat technologische veranderingen in een razend tempo op ons afkomen en door beelden die gecreëerd zijn door films en series waarin computers de wereld overnemen, hebben veel mensen de angst dat de wereld haar menselijkheid gaat verliezen. Christian illustreert in Indeed’s podcast ‘Werken aan Groei’ hoe AI juist kan helpen het werk zinvoller en mensgerichter te maken. Door routinematige taken over te dragen aan AI, kunnen professionals zich richten op wat echt telt. “Als je 30% van de werkdruk in bijvoorbeeld de zorg kunt verlagen, kun je kiezen voor meer patiënten aannemen of voor meer tijd aan het bed,” legt hij uit in de podcast-aflevering. De keuze om AI in te zetten voor menselijkheid in plaats van het te laten wegnemen, ligt bij ons.

Nieuwe kijk op AI binnen bedrijven
“Op dit moment is efficiëntie vaak de primaire reden om AI te implementeren. Wat als we AI nu eens gebruiken om de drie belangrijkste problemen binnen ons bedrijf op te lossen, in plaats van ons alleen op efficiëntie te focussen?” vraagt Christian. “Dit zou de manier waarop bedrijven AI benaderen radicaal kunnen veranderen, met een diepgaande impact op de bedrijfscultuur.” Deze nieuwe benadering van AI binnen bedrijven brengt ons bij de essentiële discussie over ethiek en regelgeving.

Ethische overwegingen en regelgeving zijn cruciaal
Het blijft essentieel dat er aandacht is voor ethiek en regelgeving, vooral omdat bedrijven vaak snel nieuwe technologieën willen implementeren om de concurrentie voor te blijven. Onvoldoende ontwikkelde AI, zoals zelfrijdende auto’s met fouten, kan leiden tot gevaarlijke situaties. “Overheden lopen vaak achter met passende regelgeving, wat het nog belangrijker maakt dat we ons verdiepen in AI. Wegkijken heeft geen zin meer; AI is hier om te blijven,” benadrukt Kromme. Door de kaders te begrijpen, kunnen we AI met meer vertrouwen en nieuwsgierigheid benaderen.

Laat nieuwsgierigheid winnen van angst
Zorg juist dat je nieuwsgierig wordt en ontdek wat bijvoorbeeld ChatGPT kan betekenen voor je organisatie, moedigt Christian aan. “Ontdek hoe AI het onboardingproces kan verbeteren of hoe je door AI eigenschappen die passen bij een functie kunt verweven in een aantrekkelijke vacature,” tipt Kromme.

Wil je weten hoe AI een rol kan spelen binnen je organisatie? Luister dan nu naar de aflevering met Christian Kromme in ‘Werken aan Groei’, een podcast van Indeed over de toekomst van werk. Beschikbaar op Spotify of je favoriete podcastapp.

Accepteer cookies

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0