Onderzoek & Trends

Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën ondanks wereldwijde push

Avanade

– 95% van Nederlandse executives geloven dat blockchain meer een hype is dan een revolutionaire technologie;
– Slechts een op de vijf Nederlandse bedrijven is begonnen met de integratie van kunstmatige intelligentie (AI);
– Vier op de vijf Nederlandse bedrijven hebben geen plannen om quantum computing te integreren.

Utrecht, 16 juli 2019 – Op het gebied van blockchain, kunstmatige intelligentie (AI) en quantum computing lopen Nederlandse bedrijven achter ten opzichte van andere landen. Vooral het inzien van het potentieel van deze opkomende technologieën en het implementeren ervan mist volgens recent onderzoek door Avanade, de digitale innovator binnen het Microsoft ecosysteem.

Wereldwijd zegt 90 procent van de ondervraagde managers en IT-besluitvormers dat ze blockchain, AI en quantum computing in hun activiteiten willen integreren. De Nederlandse besluitvormers zijn niet zo progressief.

Blockchain: hype of revolutionaire technologie?
Veel respondenten zijn nog steeds niet overtuigd van de potentiële waarde van blockchain-technologie, en de Nederlandse respondenten behoren tot de meest sceptische. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat maar liefst 95 procent van de Nederlandse respondenten blockchain meer een hype vindt dan een revolutionaire technologie. Men vraagt zich ook af of de technologie past binnen hun bedrijf. Ter vergelijking: ongeveer de helft van de Amerikaanse en Duitse respondenten zegt dat ze van plan zijn om de blockchain te integreren.

AI-integratie loopt achter
Ook is slechts een op de vijf Nederlandse bedrijven (20 procent) begonnen met het integreren van kunstmatige intelligentie en slechts één procent heeft de technologie al volledig geïntegreerd. In Canada zegt bijvoorbeeld 20 procent van de respondenten dat ze AI al volledig hebben geïntegreerd en dat 36 procent is begonnen met integreren. Dichter bij huis, in Denemarken, zegt 18 procent dat ze AI volledig hebben geïntegreerd en zijn bijna vier op de tien bedrijven begonnen met het integreren van de technologie.

Quantum computing: technologie van de toekomst met minimale impact of gebrek aan begrip?
Meer dan vier op de vijf (84 procent van) Nederlandse bedrijven zeggen dat ze nog niet zijn begonnen met het integreren van quantum computing. Van leidinggevenden die van plan zijn om de technologie toe te passen, zegt slechts vier procent van de Nederlandse respondenten dat ze dit binnen een jaar zullen doen, een groot verschil met Deense (45 procent) en Canadese (39 procent). Een van de belangrijkste redenen voor de langzame integratie is misschien wel het vertrouwen in de technologie. 70 procent van de Nederlandse respondenten zegt dat ze quantum computing niet volledig begrijpen.

Daarnaast gelooft meer dan de helft (56 procent) van de Nederlandse managers niet dat quantum computing een grote impact zal hebben op het bedrijfsleven. Wereldwijd ligt dat gemiddelde veel lager, namelijk op 25 procent.

Tijmen van de Kamp, Innovation Lead bij Avanade Nederland, vult aan: “Opkomende technologieën hebben het potentieel om echt transformerend te zijn, maar het bijhouden van het tempo van de ontwikkeling van innovaties en het benutten van opkomende technologieën kan een grote uitdaging zijn. Traditioneel namen bedrijven in ons land veel sneller trends zoals cloud, mobiel en sociaal over. Dat is niet zo gek, want bij deze trends is de impact gemakkelijker te verklaren en te begrijpen.

Met rapid prototyping en design thinking zullen we de toegevoegde waarde zo snel mogelijk moeten bewijzen aan Nederlandse bedrijven. Hiermee sluiten we ook beter aan op de typisch Nederlandse mentaliteit van ‘minder praten, meer doen’. Op deze manier worden de nieuwe technologieën sneller door de bedrijven zelf opgepikt, waarbij kleine successen kunnen aanzetten tot grotere transformaties.”

Over het onderzoek
Avanade’s onderzoek werd uitgevoerd onder 1200 senior managers en IT-besluitvormers. Hen werd gevraagd naar de mogelijkheden en uitdagingen die zij zien bij het doorvoeren van de meest spraakmakende technologieën, zoals blockchain, quantum computing, kunstmatige intelligentie, immersive experiences, IoT en beveiliging- en privacytechnologie. De respondenten voor dit onderzoek waren afkomstig uit Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Nederland, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Over Avanade
Avanade is de toonaangevende leverancier van innovatieve digitale- en clouddiensten, bedrijfsoplossingen en ontwerpgedreven ervaringen binnen het Microsoft ecosysteem. Onze professionals brengen innovatieve ideeën samen met technologie, zakelijke- en industriële expertise om zo een menselijke impact te maken op onze klanten, hun klanten en hun werknemers. Wij zijn de kracht achter de Accenture Microsoft Business Group en helpen bedrijven om klanten te binden, medewerkers te machtigen, operaties te optimaliseren en producten te transformeren, gebruikmakend van het Microsoft-platform.

Avanade heeft 36.000 professionals in 25 landen, en geven onze klanten onze beste ideeën doordat we werken in een diverse samenwerkingscultuur. Grotendeels eigendom van Accenture werd Avanade in 2000 opgericht door Accenture LLP en Microsoft Corporation.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


0
0
0
0