Producten & Diensten

Nieuw platform gelanceerd voor het maken van toegankelijke apps

Q42

Stichting Appt heeft deze week appt.org gelanceerd, dé gids voor het toegankelijk maken van mobiele apps. De nieuwe website biedt ontwikkelaars en organisaties actuele statistieken over het gebruik van toegankelijkheidsfuncties, codevoorbeelden voor iOS, Android en andere platformen, officiële richtlijnen, verdiepende artikelen en tips. Het Nederlands- en Engelstalige platform is een initiatief van Stichting Appt en is mede mogelijk gemaakt door SIDN Fonds.

In Nederland zijn er 4,5 miljoen mensen met een aantoonbare beperking. Dat is ruim een kwart van de bevolking. Voor deze mensen is het lastiger om apps te gebruiken. Onderzoek gepubliceerd op appt.org laat echter zien, dat veel méér mensen toegankelijkheids­opties gebruiken: bijna de helft. Het toegankelijk maken van apps zorgt er dus voor, dat iedereen mee kan doen in de maatschappij.

Openbare statistieken
Op appt.org worden de meest actuele cijfers bijgehouden van het gebruik van toegankelijkheids­instellingen in mobiele applicaties. Deze statistieken komen tot stand dankzij geanonimiseerd onderzoek door digital product studio Q42 onder meer dan twee miljoen iPhone- en Android-gebruikers. De resultaten zijn gratis te raadplegen en van groot belang voor iedereen die zich bezighoudt met het ontwikkelen van apps.

Codedocumentatie
Het kennisplatform biedt developers en designers handleidingen en voorbeelden voor het bouwen van toegankelijke apps. Door middel van open source code voor iOS, Android, React Native, Flutter en Xamarin, beschikbaar gesteld door het bedrijf Abra, worden zij in staat gesteld de bruikbaarheid van hun app te verbeteren, met name voor gebruikers met een beperking.

Richtlijnen en verdiepende artikelen
De richtlijnen die gelden voor het maken van toegankelijke apps, worden eveneens uitgelegd op het platform. Verder krijgen makers van mobiele apps op de website gratis toegang tot handige tips, verdiepende artikelen en interviews met mensen met een beperking.

Jan Jaap de Groot, mede-oprichter Stichting Appt: “Appt.org moet de wikipedia voor apptoegankelijkheid worden. Onze ambitie is dat dit wereldwijd dé plek wordt voor developers, designers en organisaties die een toegankelijk app willen bouwen.”

Johan Huijkman, accessibility-expert Q42: “Toegankelijkheidsinstellingen worden véél breder gebruikt dan doorgaans wordt aangenomen. Met appt.org proberen we deze blinde vlek weg te nemen én makers van apps de tools in handen te geven om digitale producten te ontwikkelen die door iedereen gebruikt kunnen worden.”

Appt.org is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van SIDN Fonds.

Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen of Digital business.

0
0
0
0