Startupnieuws

TreeClicks zet explosieve groei online shoppen in als middel tegen ontbossing

Stefano Oosthof | Business and Branding

Als consument kiezen we ervoor onze inkopen steeds vaker online te doen, een trend die met name tijdens de Corona crisis een omzetgroei van maar liefst 70% kent. Het gemak van het nieuwe winkelen stimuleert echter ook de overconsumptie, met als gevolg een flinke impact op het milieu. Wat als we met onze online aankoop ook wat terug zouden kunnen geven aan de natuur? Het is een missie waar de Amsterdamse social startup TreeClicks zich vanuit een ‘shop en plant een boom’ aan committeert. Wie in het vervolg zijn boodschappen of kleding via de gratis browser extensie van TreeClicks bij AH.nl, Hema.nl, deBijenkorf.nl of
Amazon.com bestelt, draagt direct bij aan het bebossen van de Amazone!

De gratis browser extensie van TreeClicks is eenvoudig en snel te installeren en zorgt ervoor dat er per verkocht artikel op een urgente plek in de wereld een boom wordt geplant. Een initiatief voor een milieubewust digitaal winkelen, dat inmiddels door ruim 50.000 online
shops wereldwijd wordt ondersteund. TreeClicks ontvangt advertentie inkomsten voor het aanbrengen van nieuwe klanten, waarvan een deel wordt geïnvesteerd in het realiseren van minimaal 100.000 nieuwe bomen.

Wake up call: online consumptie in top 10 van milieubelasting | Dat verduurzaming van het online winkelgedrag urgent is, blijkt ook uit het feit dat de aanschaf van spullen inmiddels in de top 10 van milieubelasting staat (publicatie CE Delft). Hierin speelt met name het importeren
van goederen uit China en een online shopping booster als Black Friday een schadelijke rol. TreeClicks vindt het dan ook hoog tijd dat we als consumenten iets teruggeven aan de natuur. De strijd tegen ontbossing staat daarin voorop, een ontwikkeling die bijdraagt aan meer dan 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

“Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos, wat overeenkomt met 17 voetbalvelden per minuut.” (WNF)

Make Earth Cooler: bepaal zelf waar je je boom laat groeien | In het planten van bomen werkt TreeClicks samen met WeForest. Deze in België gevestigde en gerenommeerde non-profit organisatie is verbonden aan internationale merken als Nike, DHL, Eneco, Samsonite en Barclays en heeft vanuit een ‘Make Earth Cooler’ streven inmiddels meer dan 20 miljoen bomen geplant, beschermd en laten groeien. Vanuit deze samenwerking biedt TreeClicks consumenten de mogelijkheid zelf aan te geven waar ze de boom willen laten groeien. Men kan daarbij kiezen uit het bebossen van de Amazone, India of Australië.

TreeClicks is als social startup eind 2019 opgericht door internet ondernemer Jelle Bekirovic. Door zijn master in Energie en Duurzaamheid weet hij als geen ander wat een enorm slechte impact de huidige overconsumptie op het milieu heeft. Wat als we vanuit de miljarden omzet aan online advertenties wereldwijd nu iets terug konden geven aan de wereld? Vanuit die gedachte werd TreeClicks een feit:

“Als alle Nederlandse online shoppers voortaan TreeClicks gebruiken, kunnen we bomen planten in een gebied minstens zo groot als heel Drenthe!”

Dit bericht is geplaatst op ons open community channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen, Campagnes of Communicatie.

0
0
0
0