Gespot

Microsoft BizSpark: supporting start-ups

0

Maak van je start-up een succesvolle business

Wat doet de applicatie?

Microsoft BizSpark is in november 2008 wereldwijd gelanceerd om technologische start-ups te ondersteunen en innovatie te stimuleren. Het BizSpark-programma biedt start-ups gratis software, een groot internationaal netwerk en zichtbaarheid voor de buitenwereld.

Software is één van de kostenposten van technische start-ups. Door gebruik te maken van BizSpark krijgen start-ups toegang tot verschillende soorten software en de online services van Microsoft. De app maakt de drempel om een bedrijf te starten en krediet aanvragen – en krijgen – hiermee een stuk lager. Zeker in deze tijd kunnen veel start-ups dat steuntje in de rug wel gebruiken. De software is een verzameling producten waarmee start-ups heel het bedrijf mee kunnen runnen. Van ontwikkelsoftware voor een product of dienst tot en met kantoorsoftware voor de bedrijfsadministratie.

Ook heeft BizSpark een ‘Software-as-a-Service-oplossing’ via het internet. Microsoft werkt samen met zogenaamde hostingpartners. Deze hostingpartners bieden online services die ontwikkeld zijn door start-ups die deelnemen aan het BizSpark-programma. Hierdoor kunnen andere start-ups ook weer gebruik maken van de aangeboden service.”

Waarom deze applicatie?

“BizSpark dient als steuntje in de rug. De grootste bedrijven van nu zijn ook klein begonnen, Microsoft wil innovatieve bedrijven de kans geven om succesvol te worden. De inspiratiebron zijn grotendeels de start-ups zelf. Neem bijvoorbeeld Wuzzon en de MediaGarde.

Start-up Wuzzon maakt sinds 2008 gebruik van het BizSpark-programma. Het bedrijf zette een portal op waar jongeren en muziekartiesten vanaf 12 jaar zelfgemaakte ringtones, wallpapers en geanimeerde achtergronden kunnen kopen en verkopen. Leuk feit is dat Wuzzon in 2007 de winnaar werd van het tv-programma Dragons Den. Wuzzon bestaat inmiddels bijna twee jaar. Het bedrijf werd onlangs opgenomen in de Sprout Challenger 50 en behaalde een vijfde positie bij de Accenture Innovation Awards.

Ook de MediaGarde is een voorbeeld van een jong bedrijf dat gebruik maakt van BizSpark. De MediaGarde is gespecialiseerd in het ontwerpen en het ontwikkelen van websites en (online) applicaties. Marcel Kennis (27) en Rick van den Bosch (31) zijn in het najaar van 2008 gestart en houden zich verder bezig met automatiseringsprojecten en conceptontwikkeling.

Hoe werkt de applicatie?

“Start-ups kunnen zich aanmelden via Netwerk Partners. Dit zijn lokale partners van Microsoft die zich betrokken voelen bij veelbelovende technostarters. De Netwerk Partners richten zich op ondersteuning en promotie van softwareondernemers en technostarters. Dit doen zij via programma’s, begeleiding, netwerken, zakelijke adviezen, financiële en juridische bijstand of vergelijkbare services en activiteiten. Je kunt je aanmelden via de site.”

Wat zijn de facts?

“Na bijna een half jaar hebben tientallen Nederlandse start-ups gebruik gemaakt van het programma. De applicatie is (bijna) gratis. Start-ups mogen drie jaar lang gratis gebruikmaken van álle software en diensten van BizSpark. Als de start-up na die drie jaar succesvol is geworden betalen ze eenmalig een bedrag van 100 dollar. Als een start-up niet succesvol is geworden hoeft het bedrag niet betaald te worden. Na drie jaar zullen ze – net als andere bedrijven – de gewone kosten van software gaan betalen, als ze daar nog steeds gebruik van willen maken.”

Wie maakt de applicatie?

“BizSpark is een softwarepakket van Microsoft. Je kunt het  zien als een paraplu met daaronder verschillende bestaande en nieuwe producten en diensten.”

Frankwatching is in gesprek met Mark Voermans van Microsoft Nederland over BizSpark.