Gespot

Catawiki: Online verzamelcatalogus

0

Verzamelaars kunnen hun hart ophalen. Een gesprek met René Schoenmakers over Catawiki.

Wat doet de site?

“Catawiki is de online catalogus van alles dat verzameld wordt. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Ook kun je verzamelobjecten kopen en verkopen op basis van de centrale catalogus.

Daardoor kun je items snel aanbieden zonder zelf gegevens en afbeeldingen in te voeren. Hiermee onderscheidt Catawiki zich duidelijk van handelsplatformen als eBay en Marktplaats. Ook is zo het prijsverloop van een verzamelobject te volgen. De Catawiki catalogus heeft grote voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date.”

Waarom deze site?

“Ik ben zelf een verzamelaar van stripboeken. Zoals veel verzamelaars maakte ik zelf lijstjes om mijn collectie bij te houden. Ik zag dat collega-verzamelaars dat ook deden. Een verspilling van tijd natuurlijk. Daarnaast is het zo dat de laatste stripcatalogus in 1998 verscheen, waardoor ik geen overzicht had van wat er de laatste 10 jaar uitkwam. Tenslotte wist ik van winkeliers dat het lastig was om een webshop bij te houden. Niet zozeer door de kosten van de site maar door de tijd die het kost om de voorkant van de strips in te scannen en gegevens in te voeren.

Deze problemen bleken ook in andere verzamelgebieden te spelen. Het doel met Catawiki is om deze problemen op te lossen door een catalogus te maken waarin iedereen snel kan aangeven wat hij bezit, zoekt en verkoopt. We zijn begonnen met strips maar al snel kwamen er andere rubrieken bij. Er zijn er nu al 50 variërend van postzegels, munten en ansichtkaarten tot hele specifieke zaken als kotszakjes uit vliegtuigen en handboeien.”

Hoe werkt de site?

“Stel je hebt een verzameling postzegels. Het grootste gedeelte daarvan blijkt al in de Catawiki catalogus te staan. Die zoek je op en voeg je met een muisklik toe aan je Catawiki verzameling. Enkele staan er nog niet in. Die voeg je toe aan de centrale catalogus en zet ze meteen ook in je eigen verzameling die nu helemaal in kaart gebracht is. Daarmee is dus ook bijgedragen aan het completeren van de catalogus. Op dezelfde manier werkt het ook met het maken van een shop.
Er zijn moderators die wijzigingen in de catalogus reviewen. In de Historie bij een item zie je precies wie wat heeft veranderd en gereviewd.”

Wat zijn de facts?

“De site is eind november 2008 officieel gelanceerd. Sindsdien zijn meer dan een half miljoen verzamelobjecten toegevoegd door bijna 5.000 enthousiaste gebruikers. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Zo worden er al meer dan 100.000 strips te koop aangeboden, het grootste aanbod in Nederland.

Catawiki is genomineerd voor de Accenture Innovation Award in de categorie “Best Web Concept”. Wij zitten bij de laatste 5 kanshebbers uit bijna 300 inzendingen. Je kunt nog op ons stemmen. “

Wie maakt de site?

“Marco Jansen (o.a. ex-ThoughtWorks en KPN) is verantwoordelijk voor alle techniek van Catawiki. Ik zelf, René Schoenmakers (voormalig oprichter en eigenaar van de ICT-dienstverleners The Missing Link en Wisdom, die eind 2006 overgenomen zijn door Ordina), hou me met het concept bezig. Erik Boeré (uitgever van DVD-Roms met verzamelcatalogi rond postzegels, munten, telefoonkaarten etc.) heeft later ons team versterkt. Zijn catalogi worden op dit moment toegevoegd aan de betreffende rubrieken. Erik is verantwoordelijk voor die rubrieken en voor de promotie daarvan.”