Gespot

Brandwonden Stichting-app: Collecteer zelf via Facebook

0

Veel mensen willen zich best inzetten voor de Brandwonden Stichting, maar komen vanwege een druk dagelijks leven niet aan collecteren toe. De oplossing? Collecteren via Facebook! Zo geef je het leven van mensen met brandwonden kleur en draag je vanuit je luie stoel bij aan belangrijk brandwondenonderzoek. Marieke Stegenga, woordvoerder van de Brandwonden Stichting, vertelt.

Wat is het?

”De applicatie is een online collectebus waarmee je via je eigen Facebook-account virtueel kunt ‘aanbellen’ bij al je vrienden en hen vragen om een bijdrage voor de Brandwonden Stichting. Tijdens de collecte zie je continu een overzicht van de inhoud van jouw collectebus. De twee collectanten die op 31 oktober 2013 het meest hebben opgehaald, worden beloond met een paar blitse brandweersneakers, ontworpen door Floris van Bommel.”

Waarom dit initiatief?

”Dankzij social media kan de Brandwonden Stichting doelen verwezenlijken. Zo zetten we social media bijvoorbeeld in om preventieboodschappen onder de aandacht te brengen. Ouders van kinderen tussen de 0 en de 4 jaar zullen vast wel eens de waarschuwing ”Geen hete koffie of thee drinken met je kleintje op schoot” voorbij hebben zien komen. Of we zetten mensen aan het denken over de vraag of zij eigenlijk wel weten wat ze moeten doen als er thuis brand uitbreekt. Maar ook brandwondenoverlevers vinden tegenwoordig steun via Facebook. Op de lotgenotenontmoetingsplaats ‘Leven met brandwonden’ komen zij samen voor het laatste nieuws en een online luisterend oor of steuntje in de rug.

De kracht van Facebook om doelen te verwezenlijken, samen met een jaarlijkse terugloop van zo’n 100.000 euro bij de collecte voor de stichting, bracht ons op het idee. Want we merkten dat veel mensen best iets voor ons willen doen, maar dat extra uurtje om in de buurt te collecteren, is er simpelweg niet als je een druk gezinsleven combineert met een veeleisende baan. Die groep mensen willen wij tegemoet komen met een applicatie die het makkelijk maakt om je steentje bij te dragen, zonder dat dit heel veel tijd kost en je ervoor naar buiten moet.”

Hoe werkt het?

”Op die site klik je op de afbeelding van de collectebus. Druk op de groene knop om je eigen digitale collectebus in Facebook aan te maken. Voila, je online collectebus is een feit. Nu moeten natuurlijk al je vrienden weten over jouw collecte. Daarom plaats je een bericht op je tijdlijn via de ‘collecteer nu-button’. Je vrienden klikken op de link (die automatisch in jouw bericht verschijnt) en vullen daar een eenmalige machtiging in. Deze wordt door onze afdeling fondsenwerving netjes verwerkt. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de Brandwonden Stichting jouw vrienden ongevraagd gaat spammen. Alleen jij bepaalt wie je om een donatie vraagt.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

”Inmiddels zijn er al 91 collectebussen, hebben 42 mensen een donatie gedaan en is er in totaal 245 euro opgehaald.”

Wie is er bij betrokken?

”Onze technische en innoverende sparringpartner Budeco is ontwikkelaar van de applicatie. Partner Marco Frijlink en Mathijs van der Hurk hebben het gezamenlijke idee overlegd met de Brandwonden Stichting en kregen direct groen licht om aan de slag te gaan. Drie dagen later, op de eerste dag van de collecteweek, was de app een feit.”

Bron:   Brandwonden Stichting-app