Gespot

De Wildplukwijzer: Fruit en noten bij jou in de buurt

0

Waarom naar de supermarkt als bijna alles om de hoek te plukken is? Een gesprek met ‘Meneer Wateetons’ over De Wildplukwijzer.

Wat doet de site?

“De Wildplukwijzer, gemaakt rond een Google map, brengt alle publieke fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart.”

Waarom deze site?

“Nederland hangt vol met gratis noten en fruit: een appelboom in het plantsoen om de hoek, die walnoot in het stadspark en de braam en vlier langs de spoorbaan. Gratis, lekker, biologisch, onbespoten en foodmile-loos voedsel. Wat wil een mens in deze tijd nog meer? Ik vind het daarbij eeen uitdaging om als stadsmens en kantoorpik toch een beetje als jager/verzamelaar te kunnen leven. Vissen vangen en opeten, af en toe een van de duifjes op de Dam grijpen en wildplukken dus.”

Hoe werkt de site?

“De Wildplukwijzer is gebaseerd op een Google map. De kaart is volledig openbaar, iedereen kan zelf bomen en struiken toevoegen. Helemaal 2.0 en eenvoudig. Je hoeft je niet op te geven en er is geen ballotage-commissie. Het enige dat je nodig hebt is Google account en kennis van een wilde fruitboom bij jou om de hoek. Er is maar een spelregel: Liever niet de pruimen uit de tuin van de buren aanwijzen. Ook al zijn ze als eieren zo groot. Hangen ze ruimschoots over het openbare fietspad dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.”

Wat zijn de facts?

“We starten net, dus er is nog niet veel over te vertellen. Het is een initiatief zonder winstoogmerk, al is de kweker waar je zelf fruit kunt plukken, van harte welkom om te adverteren.”

Wie maakt de site?

De Wildplukwijzer wordt gemaakt door mij, woonachtig te Amsterdam samen met dochter en vrouw. Ik ben geen geweldige kok en weet schandalig weinig over wijn. Experimenteren, dat kan ik dan weer wel. Met wisselende uitkomsten. Eigenlijk gaat schrijven over eten mij het beste af. Dat doe ik dan ook dagelijks op humoristische wijze op de site Wateetons, waar ik voor 97% verantwoordelijk ben voor stukjes. Ik ben ook een van de initiatiefnemers van Worstlog, en ben verantwoordelijk voor het culinair fundamentalistisch initiatief Needatzijnkruidnoten.”