Gespot

HomeWizard: Bedien je huis via je smartphone

0

Met behulp van HomeWizard bedien je jouw hele huis vanaf een smartphone. Dirk van der Zwan, betrokken bij de ontwikkeling van HomeWizard, vertelt.

Wat is HomeWizard?

HomeWizard maakt het mogelijk om bestaande draadloze apparatuur te bedienen met je smartphone. Er is ondersteuning voor schakelaars, weersensoren en energiemeters. Vanuit de iOS of Android app kun je alle verlichting in huis bedienen en zogenaamde “scènes” instellen om meerdere lampen tegelijk aan te zetten. Er is ondersteuning voor dimmers en door timers in te stellen is het mogelijk om de verlichting automatisch aan of uit te zetten op een bepaald tijdstip of bijvoorbeeld op zonsondergang.

Naast de schakelaars is de Wattcher energiemeter populair. Iedereen kan deze thuis installeren in de meterkast. De HomeWizard houdt vervolgens exact het verbruik bij en in de app zie je zowel het real-time verbruik in Watt, als een grafiek met het aantal kWh dat per dag gebruikt is. Voor de weersensoren zoals thermometers en regenmeters, slaat de HomeWizard ook alle data op en komt er met een druk op de knop een mooie grafiek tevoorschijn.”

Waarom dit initiatief?

“Door een verhuizing zijn we ons gaan verdiepen in zogenaamde “home automation” producten, in eerste instantie om de verlichting thuis te automatiseren. Na heel wat rondvragen en uitproberen was onze ervaring dat de meeste bestaande oplossingen ronduit slecht werkten, heel duur waren, of in het ergste geval: beiden. Hieruit ontstond de visie dat het centraal aansturen van apparatuur in huis, veel beter en gemakkelijker kan. Schakelaars van KlikAanKlikUit hadden zich inmiddels bewezen als betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor de professionele systemen, met als enige nadeel de knullige afstandsbedieningen. Bovendien kun je er alleen verlichting mee aansturen, maar weer geen apparatuur van andere fabrikanten. Hierop zijn we begonnen met de ontwikkeling van de HomeWizard.”

Hoe werkt HomeWizard?

“De HomeWizard is een kastje dat centraal in huis geplaatst wordt en communiceert met draadloze apparatuur op basis van radiografische signalen. Tegelijkertijd staat de HomeWizard via wifi in verbinding met een draadloos netwerk. Met de bijbehorende iOS of Android app maak je verbinding met het kastje en kun je alle apparatuur bedienen en monitoren. Het is dus mogelijk om via internet of 3G verbinding te maken vanuit de HomeWizard app, al kun je ook zonder internet verbinding maken via het thuisnetwerk. Hardwarematig hebben we chipsets voor de 433 en 868 Mhz RF frequentie ingebouwd, hierop werkt vrijwel alle veelgebruikte draadloze apparatuur. Het toevoegen van nieuwe functionaliteit gebeurt dan ook eenvoudig met software updates: met elke nieuwe app versie en firmware update van de HomeWizard komen er weer extra functies bij.”

 

Wat zijn de facts?

“HomeWizard is het eerste bedrijf in Nederland die een platform biedt waarop home automation producten van verschillende fabrikanten aangesloten en aangestuurd kunnen worden. Voorheen had toch elk merk zijn eigen productrange, vaak gelimiteerd. Het aantal mensen dat al draadloze schakelaars, een weerstation of een Wattcher in huis heeft loopt naar schatting hoog in de honderdduizendtallen. Dat de vraag hierdoor groot is, blijkt al uit het feit dat de website na de plaatsing van het eerste persbericht er heel even uit heeft gelegen vanwege hoge bezoekersaantallen.”

Wie zijn er betrokken bij HomeWizard?

HomeWizard wordt gerund door een klein team van jonge en ervaren ondernemers. Het ontwikkeltraject hebben we doorlopen in het incubatieprogramma van het European Space Agency (ESA) in Noordwijk. Zowel het concept, als alle hardware en software is in-house ontworpen en ontwikkeld. Hierdoor zijn we onafhankelijk van andere partijen en kunnen we snel nieuwe functionaliteit toevoegen aan de app en de HomeWizard.”