Gespot

Ik zoek baas-app: Vind je nieuwe huisdier met een virtueel asielbezoek

0

Op zoek naar een nieuwe relatie? Wil je niet meer alleen op de bank zitten? Met deze app vind je een nieuwe vriend of vriendin voor het leven: een asieldier als huisdier. Sabine Schipper, senior communicatieadviseur Online Media bij de Dierenbescherming, vertelt.

Wat is het?

“Via de Ik zoek baas-app krijg je een compleet overzicht van de asieldieren in de ongeveer 50 opvangcentra van de Dierenbescherming. Via een filter kun je een selectie maken op bijvoorbeeld leeftijd, een bepaald ras, of het dier bij kinderen óf andere huisdieren geplaatst kan worden en of het speciale verzorging nodig heeft.”

Waarom dit initiatief?

“Ieder jaar belanden er gemiddeld 50.000 honden en katten in dierenopvangcentra van de Dierenbescherming. Geen enkel dier verdient het om lang in de opvang te zitten. De Dierenbescherming doet er dan ook alles aan om zo snel mogelijk een nieuwe baas voor deze dieren te vinden. Via onze website worden de asieldieren al succesvol geplaatst. Maar door de verschuiving van het internetgebruik van pc naar mobiel, is de app een logische aanvulling.”

Hoe werkt het?

“De Ik zoek baas-app heeft een functioneel design met een overzichtelijk menu: eerst kies je voor de categorie; hond, kat, konijn, knaagdier, vogel of een ander dier. Vervolgens verschijnt er een lijst met alle dieren die een nieuw baasje zoeken. Als je op een foto klikt van een dier, verschijnt het profiel met daarin meer informatie, een achtergrondverhaal en in welk asiel het dier zich bevindt. De app biedt een serie uitgebreide filters, zodat je nauwkeurig het huisdier kunt vinden dat het beste bij je past. Je kunt zelf aangeven of je hiervan een melding (pushbericht) wilt ontvangen. Daarnaast kun je ook per asiel bekijken welke dieren bij jou in de buurt een nieuw baasje zoeken.

De opvang van asieldieren kost geld. Met de donatieknop kun je direct vanuit de app het werk van de Dierenbescherming te steunen.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Een eerdere versie was verouderd en niet meer compatible met de nieuwste versie van iOS. Dit is met de vernieuwing opgelost én de app is nu ook beschikbaar voor Android. De Dierenbescherming was en blijft hiermee de voorloper op het gebied van het plaatsen van asieldieren.

In de eerste week is de app ruim 4.000 keer gedownload. Inmiddels staat de teller op ruim 6.000 actieve gebruikers. De eerste recensies zijn erg positief. Er is wel vraag naar een sharefunctie via WhatsApp, Twitter en Facebook. Dat zal zeker bijdragen aan het sneller plaatsen van asieldieren, dus misschien nemen we de functionaliteit mee in een latere update van de app. Maar we zijn al erg blij met dit resultaat.”

Wie is er bij betrokken?

“De app is in opdracht van de Dierenbescherming ontwikkeld door Bitfactory. Sander Lissenburg (Developer) en Shu Ming Tong (Designer) hebben de app daadwerkelijk gemaakt. Daarnaast zijn Timon van der Meulen (Teamleider), Jetta Boogaard (Art director) en ik als projectmanager nauw bij de productie betrokken geweest.”