Gespot

In Statu Nascendi: multimediaal belevingsboek

0

Het boek ‘In Statu Nascendi’ is het vierde boek van schrijver Bert Blase en het eerste boek van uitgeverij Publièra Publishers. Het verhaal gaat verder dan het boek alleen: er is een website waar je nog meer informatie kunt vinden, zodat je het boek nog intenser beleeft. In gesprek met Michiel Bom, uitgever van het boek. In gesprek met Michiel Bom, uitgever Publièra Publishers.

Wat is het?

“Het boek ‘In Statu Nascendi’ is een meeslepende familiegeschiedenis die uitstijgt boven het format van het papieren boek. Naast het boek is namelijk een website ontwikkeld met foto’s, muziek- en videofragmenten die als ‘ankerpunten’ kunnen tijdens of na het lezen van het verhaal. Op deze website vind je ook aanvullende informatie over de schrijver en zijn blog naar aanleiding van de reacties op Twitter.”

Waarom dit initiatief?

“Deze manier van uitgeven van In Statu Nascendi mag gezien worden als een experiment waarmee we willen laten zien dat er zoveel meer kan met een literaire roman. Schrijvers en uitgevers maken nog nauwelijks gebruik van crossmediale technieken om hun ‘titel’ meer inhoud te geven en daadwerkelijk als een ‘brand’ in de markt te zetten. In dat opzicht lijkt de literaire uitgeverij een beetje op het laatste bastion waar nog vooral in ‘print’ wordt gedacht. Met In Statu Nascendi treden we een beetje buiten de platgetreden paden van de literaire uitgeverij en proberen enkele aanzetten tot vernieuwing te geven met dit multimediale ‘belevingsboek’.”

Hoe werkt het?

“De kern is nog steeds dat het gaat om een goed boek van schrijver Bert Blase dat in de betere boekhandel en via de website verkrijgbaar is. Maar op de cover wordt met een QR Code al verwezen naar de website zodat de (potentiële) koper al direct in de gaten krijgt dat hij meer koopt dan een boek. In Nederland lopen al meer dan twee miljoen smartphone gebruikers met QR Readers rond en geen uitgever die er al gebruik van maakt. In de tekst wordt met subtiele hyperlinks verwezen naar foto’s, en muziek- en videofragmenten op de website die als ‘ankerpunten’ kunnen dienen voor de lezer. Via deze hyperlinks kan je direct de aangegeven fragmenten starten. Een selectie van de foto’s is tevens opgenomen als fotokatern.

Op de website wordt ook een blog bijgehouden door Bert Blase waarin hij reageert op de reacties van lezers. Lezers worden namelijk actief aangemoedigd om via twitter te reageren op het boek (#Instatu) en/of direct met de schrijver in contact te treden (@BertBlase). Daarmee hopen we ook de drempel om in contact te treden met de schrijver aanzienlijk te verlagen.

In Statu Nascendi is natuurlijk ook beschikbaar als eBook en iBook (EPUB en PDF file) waarin de hyperlinks natuurlijk direct aanklikbaar zijn en de term ‘belevingsboek’ een meer directe inhoud krijgt voor de lezer. Een eerste Preview is al beschikbaar op de website.”

 

Wat zijn de facts?

“In Statu Nascendi is een experiment dat 5 januari van start is gegaan en vanaf dat moment is het pas echt mogelijk om hier iets zinnigs over te zeggen. We komen graag nog eens terug met de eerste resultaten en suggesties voor verbetering van het concept ‘multimediaal belevingsboek’.”

Wie is betrokken?

“Bert Blase is schrijver en burgemeester van Alblasserdam. Ik, Michiel Bom, ben uitgever van Publièra Publishers . iValdi heeft mede de website ontwikkeld. Onno Blase was verantwoordelijk voor het ontwerp van de cover en M4Media voor de opmaak. Ritz Infotek ontwikkelde het eBook en PRinterface deed drukwerk.”