KLM Travlr: Reisbestemming bij persoonlijke interesses
De KLM Travlr geeft op basis van jouw persoonlijke interesses en relevante content uit een groot aantal social media-bronnen een advies voor de ideale reisbestemming. In gesprek met Ralf Hesen van Tribal DDB Amsterdam, ontwikkelaar van de KLM Travlr.
Wat is het?
“KLM Travlr is een online service (branded utility) die internetters de mogelijkheid biedt op een nieuwe manier hun ideale vakantiebestemming te vinden: een online searchtool die, op basis van iemands persoonlijke interesse, relevante content uit een groot aantal social media-bronnen bundelt en verwerkt tot een – vaak verrassend – reisadvies.”
Waarom dit initiatief?
“Serving is the new selling. De tijd van het verkopen van een ‘lifestyle’ ligt achter ons. Anno nu redt een merk het niet meer met campagnes alleen. Een permanente aanwezigheid op het web, die de consument écht relevantie, ofwel daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt, doet meer voor een merk. Vanuit KLM’s merkpositionering ‘Een reis vol inspiratie’ is KLM Travlr een logisch vertrekpunt. Hiermee kan iemand zich laten inspireren en een vakantiebestemming vinden, die naadloos aansluit bij haar/zijn persoonlijke interesse. Wij hebben online geen andere service kunnen vinden waarbij dat mogelijk is, en waarbij bovendien gebruik wordt gemaakt van user generated content, verzameld uit social media bronnen.”
Hoe werkt het?
“KLM Travlr werkt erg gebruiksvriendelijk. Nadat je in een zoekbalk je interesse hebt ingevoerd (bijvoorbeeld ‘zeilen’), genereert de applicatie content die daarmee te maken heeft uit diverse social media, zoals YouTube, Twitter, Google Maps, Wikitravel, Flickr en Foursquare. De uitkomst van de zoekopdracht wordt weergegeven in een overzichtelijke interface. Daarbij worden foto’s en aanvullende info getoond, kunnen video’s afgespeeld worden en zijn Twitter-berichten over de bestemming te zien. Uiteraard is alles vervolgens weer op eenvoudige wijze te delen via Facebook, Twitter en Hyves.”
Wat zijn de facts?
“KLM Travlr is net als bèta gelanceerd om feedback te verzamelen van gebruikers en de tool op basis daarvan verder te optimaliseren. We hebben op dit moment dan ook nog geen cijfers verzameld over het gebruik van de site. Wat opvalt is dat er nu al heel veel over wordt getwitterd.”
Wie is betrokken?
“Betrokken vanuit KLM Nederland zijn Roy Scheerder, Fiona Vanderbroeck en Germaine Vogelaar. Bij Tribal DDB Amsterdam, ontwikkelaar van de KLM Travlr zijn Bjorn Diemer en Olaf van der Geld verantwoordelijk voor de creatieve directie. Bart Mol en Pol Hoenderboom voor de creatie. Esther te Pas en Peter Koonen zijn verantwoordelijk voor het account en ik (Ralf Hesen) voor de strategie. Projectmanagement is in handen van Chantal Köster en Siebren Benedictus, het interaction design doen David Vogel en Matthijs Collard, het visual design wordt verzorgd door Tomasz Greber en Mike Hambleton, de technical lead doet Jan Willem Penterman.”