Gespot

LoterijAdvies.nl: Kies de loterij die bij je past

0

Op LoterijAdvies.nl kun je aanvinken welke goede doelen jouw ideale loterij moet steunen. Zo kies je altijd de loterij die bij jou past. In gesprek met Max Lammertink, een van de initiatiefnemers.

Wat is het?

“Loterijadvies.nl is gedeeltelijk geïnspireerd door de Stemwijzer, die helpt een politieke keuze te maken. Wij hebben dit idee toegepast op loterijen en hebben een loterijwijzer gemaakt. Hier kun je aanvinken welke goede doelen jouw ideale loterij moet steunen. Of je kan aangeven dat je een loterij met een uitkeringspercentage van minimaal 52 procent zoekt. Vervolgens rolt er een loterij naar jouw keuze uit de wijzer. 
Verder bleek uit eigen ervaring dat het aanmelden bij een loterij vaak vele malen gemakkelijker was dan het afmelden. Voor het aanmelden kan de consument op internet terecht, het afmelden moet nog altijd per post. Om dit eenvoudiger te maken hebben wij een opzegbrief generator gemaakt. Hierin kan de loterij die opgezegd moet worden, worden geselecteerd.”

Waarom dit initiatief?

“
Het begon toen ik zelf met een loterij mee wilde gaan spelen. Natuurlijk is een grote kans op een (grote) prijs erg belangrijk, maar goede doelen die worden gesteund door de loterij zijn ook een belangrijke drijfveer om mee te spelen. En hoe zit het met de kosten per lot, en of er per abonnement of prepaid wordt meegespeeld. Zoeken op internet hielp niet veel, omdat je vooral uitkwam op de sites van de loterijen zelf, en die prezen natuurlijk allemaal zichzelf aan.
 Nadat ik in mijn eigen omgeving een beetje had rondgevraagd bleek dat meer mensen deze vragen hadden, maar vaak gewoon voor de eenvoud voor een loterij kozen die ze al kenden. Aangezien het toen rond de verkiezingstijd was, kwam al snel het idee om een stemwijzer op loterijen toe te passen.”

Hoe werkt het?

“De website werkt heel eenvoudig. Op loterijadvies.nl kan de gebruiker aan de linkerkant op de pagina keuzes maken zoals de manier van meespelen, de kosten per lot, het wel of niet steunen van goede doelen en natuurlijk het uitkeringspercentage van de loterij. Aan de rechterkant van die pagina wordt dan hier realtime de beste loterij bij gezocht. Er kan direct worden meegespeeld, of meer informatie worden aangevraagd over deze loterij.
 Via loterijadvies.nl/hulpbijopzeggen kom je bij de opzegbrief generator. Het is een kwestie van enkele velden invullen en de brief komt eruit. We hebben geprobeerd alles zo simpel en doeltreffend mogelijk te maken, zonder toeters en bellen.”

 

Wat zijn de facts?

“Naast onze studie zijn we ruim een jaar bezig geweest met de site. In deze tijd is de lay-out enkele malen veranderd, en zijn er ook genoeg nieuwe ideeën over zaken die we nog aan de site willen toevoegen. Zo lijkt het ons een gaaf idee om een vragen en klachten community over loterijen te ontwikkelen bij de website, maar allereerst willen we de kerntaken op de rit hebben. Sinds het online gaan van de site vorige maand, zijn er na feedback al enkele kleine wijzigingen geweest om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.”

Wie is betrokken?

“De betrokkenen bij LoterijAdvies zijn Michiel Dekker en ik (Max Lammertink). Wij zijn beide studenten informatiekunde aan de Universiteit Utrecht. Verder hebben wij zo nu en dan hulp gekregen uit onze kennissenkring voor het oplossen van programmeerproblemen.”