Gespot

Nieuwslog: Online burgerjournalistieke krant

0

Nieuwslog is de grootste Nederlandse online krant, samengesteld en bijgehouden door burgerjournalisten (nieuwsloggers).

Wat doet de site?

“Iedereen kan bij Nieuwslog zijn eigen webkrant starten, over uiteenlopende onderwerpen als sport, economie, lifestyle, wetenschap, politiek, cultuur etc.  De site wordt ook steeds meer gebruikt  als een perfecte vervanging van of aanvulling op blogs, nieuwsbrieven en lokale media. Een selectie van de meest populaire artikelen wordt op de homepage gepubliceerd.

Nieuwslog biedt mensen met een passie voor een bepaald onderwerp dagelijks een uitgebreid overzicht van alle relevante newsfeeds op hun gebied, de mogelijkheid om daaruit een selectie te publiceren en te becommentariëren, en – inmiddels – een groot en snelgroeiend publiek van vaste lezers.”

Waarom deze site?

“Het idee: Niet langer is de nieuwsgaring en duiding afhankelijk van een beperkte redactie, die steeds vaker alleen maar nieuwsberichten doorplaatsen. Bij Nieuwslog komt zowel de selectie als de duiding van het nieuws in handen van een veel grotere groep ‘deskundigen’, die samen het nieuws verrijken. Steeds vaker zijn nieuwsloggers over een bepaald onderwerp zelfs beter op de hoogte dan een gemiddelde journalist.

Nieuwslog wordt ook vaak gezien als springplank voor jonge journalisten of een CV booster voor werkzoekenden. Nieuwslog is anders dan andere burgerjournalistieke websites, waar bijvoorbeeld de reacties centraal staan (Nujij.nl). Het is anders dan een blog omdat het puur om Nieuws gaat en het is anders omdat het ander nieuws brengt, niet alleen mainstream maar vooral ook meer specifieke nieuwsfeiten en achtergronden.”

Hoe werkt de site?

“Nieuwsloggers kunnen in een kwartiertje per dag het nieuws bijhouden over hun onderwerp met een gebruikersvriendelijke redactie tool, een slimme RSS-engine die hen permanent voorziet van het laatste nieuws uit een veelheid van bronnen. Hierdoor brengt Nieuwslog regelmatig zaken zelfs eerder dan de reguliere media. Daarnaast wordt het nieuws direct verstuurd als een e-mailneuwsbrief en beschikbaar gesteld als RSS-feed. Het nieuws wordt automatisch verspreid naar vele andere nieuwssites zoals news.google.nl en nieuws.be.”

Wat zijn de facts?

“Nieuwslog heeft nu ruim 200 actieve nieuwsloggers. Er worden per dag meer dan 100 artikelen geschreven, die goed zijn voor ruim 2 miljoen pageviews per maand. De gemiddelde nieuwslog staat in de top 10 resultaten in Google als je zoekt op onderwerp + nieuws. Verschillende nieuwslogs worden gezien als een autoriteit op hun onderwerp.

De site draait nu break even. Omzet wordt verkregen uit een advertentie -en sponsormodel. Zodra Nieuwslog winst begint te maken zal Nieuwslog de nieuwsloggers gaan belonen door de winst te delen. Ook nu al kunnen nieuwsloggers geld verdienen met de advertentieruimtes die aan de nieuwsloggers zelf beschikbaar worden gesteld.”

Wie maakt de site?

“Nieuwslog is een idee van Kees van Mourik, directeur  van webdevelopmentbedrijf OOiP uit Amsterdam. Het wordt gefinancierd door eVentures venture capital. Ik (Marcel van Brienen) heb de dagelijkse leiding, eerder werkte ik voor eVentures. Daarnaast bestaat het team uit meerdere stagiaires van journalistieke en commerciële opleidingen die de nieuwsloggers en de redactie ondersteunen.”

Frankwatching in gesprek met Marcel van Brienen van Nieuwslog.nl.