Gespot

OneWorld: Voor de betrokken wereldburger

0

Al het nieuws rond globalisering en duurzaamheid. Een gesprek met Gaby Hafkenscheid van Global Village Media over OneWorld.

Wat doet de site?

OneWorld brengt dagelijks nieuws, achtergronden, interviews, acties en leuke filmpjes over thema’s die iedere betrokken wereldburger aangaan. De site legt het verband tussen dichtbij en ver weg, tussen hier en daar, tussen jouw boodschappen en de oerwouden van Indonesië en tussen jouw mobieltje en de oorlog in Congo.

Relatief moeilijke onderwerpen als internationale samenwerking, globalisering en duurzaamheid worden in de artikelen op een luchtige en begrijpelijke manier beschreven. Anders dan andere media schrijven wij ook over positieve ontwikkelingen, oplossingen en wat je zelf kunt doen om de wereld een beetje beter te maken. OneWorld is het grootste Nederlandstalige platform in dit werkveld en we willen deze positie verder uitbouwen.”

Waarom deze site?

“OneWorld is onderdeel van het internationale OneWorld-netwerk en is opgericht met een publieke taak: door nieuwe media het Nederlandse publiek informeren over thema’s als internationale samenwerking, globalisering en duurzaamheid. Mensen stimuleren tot interactie en meningsvorming daarover en hen inspireren en mobiliseren om zelf actie te ondernemen om de wereld rechtvaardiger en schoner te maken. ”

Hoe werkt de site?

“Het onderdeel ‘Nieuws’ is onderverdeeld in Actueel, Achtergronden en Dossiers. Onder ‘Opinie’ vind je Blogs, het Prikbord en het Forum. Er kan heel makkelijk gezocht worden naar artikelen door de zoekfunctie, of de wereldkaart op de Homepage te gebruiken. De Vacaturebank is onderverdeeld in Betaalde Vacatures, Stages en Vrijwilligerswerk. En bezoekers kunnen zich inschrijven op de Nieuwsbrief en de Vacaturenieuwsbrief van OneWorld. Partners kunnen met een eigen inlogcode nieuws, vacatures en events op de website plaatsen.”

Wat zijn de facts?

“OneWorld heeft op dit moment meer dan 80.000 bezoeken en ruim 300.000 pageviews per maand. Het Nieuws en de Vacaturebank zijn de meest populaire onderdelen van de website. De Nieuws- en Vacaturenieuwsbrief hebben samen meer dan 13.000 abonnees. Bijna 250 maatschappelijke organisaties hebben zich inmiddels aangesloten als partner van OneWorld (zoals Amnesty, Greenpeace, OxfamNovib, etc.).

Wie maakt de site?

OneWorld is een initiatief van stichting Global Village Media. Naast de website geeft de stichting ook het tijdschrift onzeWereld uit. OneWorld heeft een eigen, onafhankelijke redactie. Verder wordt er content geplaatst door de partners en (gast)bloggers.”