Gespot

Purematching: Voorspel de persoonlijke klik bij recruitment

0

Bij het selecteren van kandidaten voor een vacature voorspelt Purematching welke mensen goed kunnen samenwerken op basis van hun persoonlijkheid. Opleiding en werkervaring alleen vertellen niet of iemand geschikt is voor een baan. Sandra Been, oprichter van Purematching, vertelt.

Wat is het?

"Purematching is een online tool voor werkgevers en werkzoekenden. Aan de hand van een vragenlijst die ze allebei invullen over hun eigen persoonlijkheid en die van hun ideale baas, collega of assistent, laat de tool zien wie het best bij elkaar passen. En mensen die goed samenwerken, leveren betere prestaties. Purematching gebruikt de HEXACO-methodiek als basis voor de inventarisaties. Purematching is tot het eind van 2013 beschikbaar in bèta. Zowel werkzoekenden als werkgevers kunnen het systeem gebruiken in ruil voor feedback."

Waarom dit initiatief?

"De menselijke kant doet er weer toe in het werk. Na een lange tijd waarin alles om 'ik' draaide, gaat het vandaag de dag vooral over 'wij'. Daar hoort bij dat je al aan het begin van het selectieproces kijkt of toekomstige collega’s wel met elkaar overweg kunnen. Zo doen topsporters en ondernemers het ook: ze stellen een team samen dat als één man (of vrouw) voor de hoogste plaats gaat. Toch vragen de meeste matchingtools alleen naar de persoonlijkheid van kandidaten. Over het karakter van de ideale assistent of baas doen ze aannames. Purematching maakt van die aannames feiten. Op die manier kun je de sollicitatieprocedure versnellen, goedkoper maken en vergroot je de kans op succes."

Hoe werkt het?

"Op de website vul je een profiel in over jezelf en je ideale collega. Daarvoor maak je eerst een gratis account aan. Werkgevers zien na het plaatsen van een vacature welke kandidaten het beste passen bij de baan, en waarom. Als werkzoekende kun je de profielen invullen als je meer wilt weten over wie je bent en je eigen beeld van de ideale collega. Solliciteer je vervolgens op een openstaande vacature, dan zie je meteen hoe hoog je staat op de lijst van meest passende kandidaten."

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

"In 2012 werkten ruim tweehonderd managers en secretaresses mee aan een onderzoek van de Vrije Universiteit om Purematching te testen. De uitkomsten laten zien dat als de tevredenheid over de werkrelatie groeit, de effectiviteit van een team ook toeneemt. In 2013 hebben tientallen bedrijven purematching inmiddels succesvol ingezet. Vacaturebanken en intermediairs tonen interesse om de tool op te nemen in hun dienstverlening."

Wie is er bij betrokken?

"Jac Sandberg en ik begonnen in 2010 met Purematching. We zagen dat de persoonlijke klik een steeds grotere rol speelt in werving en selectie en wilden daarvoor een objectieve tool op de markt brengen. Met hulp van Reinout de Vries, onderzoeker aan de faculteit Arbeidspsychologie van de VU, hebben we het algoritme ontwikkeld dat mensen matcht op basis van persoonlijkheid. Het team van webbouwer, tekstschrijfster, communicatiespecialist en socialmedia-expert dat we daarna om ons heen hebben verzameld, heeft ons zo ver gebracht dat we bijna klaar zijn om de bètafase te verlaten."