Gespot

Questionmark: Wat is het verhaal achter de producten die je koopt?

0

Vind jij ook dat je het recht hebt om te weten wat je koopt? De website en app van Questionmark kunnen je hierbij helpen: hier zie je namelijk hoe een product scoort op het gebied van volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Met het platform The Stories is Questionmark transparant over hoe producten gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark, vertelt.

Wat is het?

“Op het online platform Questionmark bieden we consumenten inzicht in de impact van consumentenproducten. We onderzoeken de producten op de thema’s volksgezondheid, milieu, mensenrechten en dierenwelzijn. Tot nu toe lieten we per product een score zien van 1 tot 10. Deze week introduceerde we The Stories, een kanaal waarop bedrijven, keurmerken en maatschappelijke organisaties hun eigen verhaal kunnen vertellen en direct kunnen koppelen aan het product waar het om gaat. Verhalen die de wereld achter het product in beeld brengen. Ook consumenten of nieuwsmakers kunnen hun verhalen over een product via het stories-kanaal delen, in de vorm van filmpjes, artikelen, infographic’s en foto’s.”

Waarom dit initiatief?

“Steeds meer consumenten willen bewustere keuzes maken. Dat is niet altijd even makkelijk, omdat ze verdwalen in een woud van onvolledige, onjuiste of technische informatie, gezonde claims en keurmerken. De stories bieden een oplossing voor de behoefte om direct in verbinding te komen met de mensen, dieren en organisaties die betrokken zijn in het productieproces. Door stories met elkaar te delen, ontstaat er interactie tussen de verschillende partijen uit de keten en wordt het beeld rondom producten completer. Zo zetten we opnieuw een stap in de richting van transparante productieketens.”

Hoe werkt het?

“Het toevoegen van een story is eenvoudig. Download de Questionmark-app en meld je aan met je e-mailadres of via Facebook. Vervolgens zoek je het product waarop je verhaal betrekking heeft, scroll naar beneden, hier zie je het kopje ‘Wat anderen zeggen’. Door op het plusteken te klikken kun je zelf een story toevoegen. Dit doe je door een link toe te voegen naar een bestaand artikel, foto, webpagina of video. De volgende stap is het toevoegen van een titel. Als laatst bepaal je of je story betrekking heeft op het specifieke product, een ingrediënt of een merk. Hierna wordt je link zichtbaar. Als je een verhaal hebt toegevoegd aan een ingrediënt of merk is het zelfs zichtbaar bij alle producten van het merk of met dat specifieke ingrediënt.”

https://vimeo.com/78808477

Wat zijn de belangrijkste facts?

“In april 2014 heeft Questionmark de gratis app en website gelanceerd. En in november 2014 is het online platform The Stories er aan toegevoegd. Op dit moment staan er 32.000 producten in de database waarvan er 26.000 een score hebben. Bij 21.000 producten kun je op zijn minst één story vinden.”

Wie is er bij betrokken?

“Het platform Stories is ontwikkeld door Questionmark. Stories is een openbaar kanaal waar iedereen zijn verhaal kan uploaden, dus eigenlijk is iedereen betrokken: bedrijven, keurmerken, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, journalisten maar zeker ook consumenten.”