Gespot

Site gespot: Rabo SportTV

0

Unieke sportbeelden achter de schermen. Top of flop?

1. Waarom Rabo SportTV?
“Sinds juli 2007 is Rabobank gestart met uitzendingen via een eigen videoplatform, www.rabosport.tv. Hierop zijn unieke beelden achter de schermen te vinden van sporters in de drie sporten die door Rabobank worden gesponsord: hockey, paardensport en wielrennen. De resultaten van dit platform zijn boven verwachting: ruim 1,5 miljoen videoviews. Al vanaf het begin werden beelden aangeboden in syndicatie via andere platformen, zoals Windows Mediacenter en PCZapper. Centrale gedachte hierachter is dat je kunt proberen om gebruikers via banners e.d. naar je eigen platform te verleiden, maar je ook videocontent naar de doelgroep toe kunt brengen. Vanuit die strategie is Rabobank sinds eind september 2007 begonnen met een pilot van Rabo SportTV op YouTube. Aanvankelijk betrof dit een standaard user channel, zoals iedereen die kan starten. Vanwege het succes in termen van aantal videoviews en om meer te kunnen leren van de dynamiek en werking van het grootste online videoplatform, heeft Rabobank het user channel opgewaardeerd tot een branded channel – het eerste van Nederland.”

2. Wat doet Rabo SportTV?
“In termen van design biedt een branded channel meer mogelijkheden om het merk Rabobank te profileren dan een user channel. Daarnaast wordt de uitgelichte video automatisch afgespeeld op het kanaal. Op de YouTube videopagina is bij elke Rabo SportTV-video een banner zichtbaar, alsmede een uitgeklapt venster met overige video’s van het kanaal.

Qua content is Rabo SportTV op YouTube primair een syndicatiekanaal: van de ruim 336 video’s op moederplatform www.rabosport.tv, zijn de laatste 116 te bekijken via YouTube; vanuit de statistieken blijkt echter dat het bereik complementair en niet concurrerend is. Rabobank kan met inzet van syndicatiekanalen zoals YouTube haar propositie als betrokken sportsponsor breder onder de aandacht brengen; sportliefhebbers wordt een uniek kijkje achter de schermen geboden in de wereld van de sporter en zijn/haar sport.

YouTube biedt daarnaast volop mogelijkheden voor community marketing: gebruikers kunnen echter eenvoudig reageren op de video’s met teksten en/of eigen video’s. Zo zoekt Rabobank aansluiting bij de vele gebruikers die hun eigen kanaal bijhouden in paardensport, wielrennen of hockey. Onder andere door het opzetten van discussiegroepen rondom deze sporten en deze te koppelen aan het Rabo SportTV-kanaal. In de komende periode zal het kanaal worden gekoppeld aan specifieke acties en/of wedstrijden op YouTube.”

3. Hoe werkt Rabo SportTV?
Rabo SportTV op YouTube is direct te benaderen via www.youtube.nl/RaboSportTV. Door een accurate vorm van tagging toe te passen op de video’s, verschijnen Rabo SportTV video’s in toenemende mate in de zoekresultaten van YouTube. Probeer maar eens de term ‘paardensport’.

Rabobank heeft ook een aantal discussiegroepen gekoppeld aan het kanaal, waar leden hun video’s met elkaar kunnen delen:
– Paardensport: www.youtube.nl/group/paardensport
– Wielrennen: www.youtube.nl/group/wielrennen
– Hockey: www.youtube.nl/group/hockeysport

4. Wat zijn de facts van Rabo SportTV?
“In de eerste drie maanden van de pilot zijn ruim 270.000 videoviews gerealiseerd op Rabo SportTV op YouTube; het kanaal werd ruim 12.000 keer bezocht. Mede door de channel upgrade en inzet van banners op YouTube en het Google Netwerk in de komende periode verwacht Rabobank de komende periode een behoorlijke groei te realiseren.”

5. Wie maakt Rabo SportTV?
“Concept, design en beheer van het RaboSport TV kanaal op YouTube wordt verzorgd door QNH Interactive uit Amsterdam, in opdracht van het Rabo TV programma van Rabobank Nederland.”