Gespot

SOS4US: Verstuur met één druk op de knop een social alert

0

Met de social alert app SOS4US alarmeer je met één druk op de knop een groep familie, vrienden of bekenden. Zij ontvangen allemaal tegelijkertijd een alarmsignaal, zodat de groep direct te hulp kan schieten. José Lodge, bedenker van SOS4US, vertelt.

Wat is het?

“SOS4US is een social alert app. Met de app verstuur je met één druk op de knop een alarmsignaal naar een groep familie, vrienden of bekenden. De app geeft je een veilig gevoel wanneer je ‘s avonds alleen thuis bent en helpt je ook wanneer je voor anderen, bijvoorbeeld een alleenwonende ouder, wilt klaarstaan. Daarnaast biedt de app groepen, zoals buren in een straat of flat of winkeliers in een winkelcentrum, de mogelijkheid om gezamelijk de buurtveiligheid te vergroten.”

Waarom dit initiatief?

“Burgerparticipatie wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Ook op het gebied van veiligheid. Overal ontstaan lokale initiatieven om de sociale cohesie en het gevoel van veiligheid te verbeteren. Deze social alert app ondersteunt dit soort initiatieven.”

Hoe werkt het?

In SOS4US stel je zelf je groepen samen. Je kiest de vrienden of bekenden die je vertrouwt en koppelt hen aan een specifieke locatie. Je kiest bijvoorbeeld voor de buren wanneer je een netwerk rondom je eigen huis bouwt. Wanneer je een melding verstuurt ziet de groep in één oogopslag wie van jouw contacten direct in actie kan komen. Dit zie je zelf ook. Ook kun je met de app direct 1-1-2 bellen.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“De app is half oktober internationaal gelanceerd in de stores van Apple en Google. De app is inmiddels honderden keren gedownload in achttien landen. Het gegeven dat veel ouderen moeite hebben met het downloaden van betaalde apps is voor mij het belangrijkste leerpunt geweest. Inmiddels is de app dan ook gratis. Mijn doel is namelijk niet om er iets aan te verdienen. Ik ben pas tevreden als de app een daadwerkelijke bijdrage levert aan (buurt-)veiligheid.”

Wie is er bij betrokken?

“MF Producties heeft de app gebouwd. HVR Group is betrokken bij de communicatie naar de landelijke media.”