Gespot

CadeaubonDoneren.nl: Doneer je ongebruikte cadeaubonnen aan een goed doel

0

Jaarlijks verdwijnt er meer dan 5 miljoen euro aan cadeaubonnen in de spreekwoordelijke keukenla. Dit terwijl veel goede doelen een extraatje kunnen gebruiken. CadeaubonDoneren.nl speelt hierop in. Roel Koppes, initiatiefnemer van CadeaubonDoneren.nl, vertelt.

Wat is het?

“Stichting CadeaubonDoneren is een nieuw initiatief waarmee mensen ongebruikte cadeaubonnen aan goede doelen kunnen doneren. De donateur heeft hierbij de keuze om te doneren aan ruim 50 goede doelen, zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, KiKa, KWF Kankerbestrijding en De Dierenbescherming. De stichting draagt zorg voor het omzetten van de bonnen in contact geld en de financiële afhandeling met de begunstigde goede doelen.”

Waarom dit initiatief?

“Ik heb dit initiatief opgestart omdat veel goede doelen wat extra geld kunnen gebruiken. Jaarlijks gaat er een enorme hoeveelheid aan cadeaubonnen verloren die in vergetelheid zijn geraakt, terwijl deze cadeaubonnen goede doelen juist goed van pas kunnen komen. Met Stichting CadeaubonDoneren slaan we brug tussen deze twee.

Nederland raakt steeds meer in de ban van cadeaubonnen. De meeste winkels waaronder ook grote supermarktketens bieden allerlei verschillende bonnen aan. De voornaamste redenen voor consumenten om ze te kopen zijn dat het makkelijk uitzoeken is en de ontvanger zelf de keuze heeft over zijn aankoop. Met deze toenemende populariteit van de cadeaubon, neemt ook het aantal cadeaubonnen toe dat niet wordt gebruikt. Zonde, want elke cadeaubon is van grote waarde voor het goede doel.”

Hoe werkt het?

“Heb je ongebruikte cadeaubonnen liggen? Doneer ze aan één of meerdere goede doelen door ze naar het postbusadres op de website te sturen. Maak daarbij duidelijk aan welk goed doel je de cadeaubon wilt doneren en stuur je naam mee. Plak bijvoorbeeld Post-its op elke cadeaubon met daarop het betreffende goede doel of schrijf de serienummers van de cadeaubonnen op een apart blaadje met daarachter het goede doel waarvoor de bon is bestemd. Het team van Stichting CadeaubonDoneren kan daardoor iedere cadeaubon met het juiste goede doel matchen. Als je jouw naam en gegevens meestuurt sturen we je een ontvangstbevestiging zodra de bonnen binnen zijn. Ook is het mogelijk om zelf acties te organiseren om cadeaubonnen in te zamelen voor een goed doel.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Stichting CadeaubonDoneren is pas twee weken actief en biedt potentiële donateurs de mogelijkheid cadeaubonnen te doneren aan ruim 50 goede doelen. Op korte termijn wordt op CadeaubonDoneren.nl onderscheid gemaakt tussen goede doelen die het CBF keurmerk hebben en de goede doelen die dit niet hebben.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik, Roel Koppes (26), ben initiatiefnemer van de Stichting CadeaubonDoneren. Als ondernemer ben ik nu anderhalf jaar actief in de tweedehandse markt van cadeaubonnen. Ik ben voorzitter/bestuurder van de Stichting en daarmee verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.”