Gespot

Yindo: E-boeken kopen of lenen

0

Altijd toegang tot je elektronische bibliotheek. Een gesprek met Bob van Duuren en Antoni Dol over Yindo.

Wat doet de site?

“Yindo is een platform voor de distributie van e-boeken en reguliere boeken (webwinkel), met de mogelijkheid om digitale edities van boeken aan te schaffen of te lenen. Boeken worden niet gedownload, maar op een elektronisch boekenplankje geplaatst, dat vanuit een internetbrowser benaderbaar is. De boeken zijn ook in de browser te lezen. Op die
manier heb je wereldwijd toegang tot je eigen elektronische bibliotheek.”

Waarom deze site?

“Yindo is ontworpen om elektronische versies van boeken meer mogelijkheden te geven: veel (informatieve) boeken zijn afhankelijk van opmaak, kleur, tabellen, verwijzingen en dergelijke, informatie die in het traditionele e-pubformaat niet optimaal wordt meegenomen. Boeken op Yindo hebben daar geen last van, omdat de pagina’s op hoge resolutie worden geserveerd; bovendien zien de pagina’s op Yindo er identiek uit als in het (reguliere) boek. Daarnaast biedt Yindo veel extra’s: zoeken in de hele bibliotheek of in een enkel boek, audio en video, persoonlijke en openbare annotaties (bladwijzers en tweets),
licentiemodel enzovoort. Van uitverkochte boeken kunnen op Yindo – transparant voor de koper – POD-edities worden aangeschaft (longtailfunctie).”

Hoe werkt de site?

“Op Yindo kun je zonder account reguliere boeken kopen (zoals dat bijvoorbeeld ook bij Bol.com kan), of door beperkte aantallen pagina’s van de gepresenteerde boeken bladeren (inkijkexemplaarfunctie). Wanneer je een (gratis) account aanmaakt kun je (digitale) Yindo-boeken lenen en kopen, die op je persoonlijke boekenplankje worden geplaatst. Het
lenen of aanschaffen reken je af in YindoPoints, en bij aanmelding op Yindo krijg je 500 YindoPoints cadeau; hiermee kunnen direct boeken geleend worden (leentarieven beginnen bij 99 YindoPoints, circa 1 euro). Zijn de gratis YindoPoints gebruikt, dan kun je eenvoudig YindoPoints bijkopen, in aantallen van 500, 1000 of 2000 stuks.”

Wat zijn de facts?

“Alhoewel Yindo oorspronkelijk bedoeld was als tool voor uitgeverij Van Duuren Media, is Yindo inmiddels opengesteld voor andere uitgevers (en eventuele selfpublishers). Momenteel is Yindo in gesprek met diversie uitgeverijen in Nederland, en de eerste boeken en tijdschriften van andere uitgeverijen dan Van Duuren Media staan inmiddels op de site. Na het (beperkt) live gaan in april 2010 en de daaropvolgende bèta zijn verbeteringen en uitbreidingen in de site aangebracht. Tijdens de zomer wordt er verder aan meer content gewerkt, en na de zomer wordt Yindo aan het grote publiek (eindgebruikers, bedrijven, studenten, opleidingsinstituten) gepresenteerd.

Op 23 juni 2010 ontving Yindo haar eerste (internationale) prijs: Internetbureau Macaw, dat een deel van de functionaliteit en de look&feel van de site heeft ontworpen, won met Yindo de prestigieuze Web Development Partner of the Year award van Microsoft, in de categorie Custom Development Solutions.”

 

Wie maakt de site?

Yindo is een teameffort van Peter Kassenaar (Kassenaar IT Services, Dieren) en uitgeverij Van Duuren Media B.V. (Culemborg). Macaw uit Schiphol-Rijk heeft o.a. de Silverlight-controls (reader, shop, boekenplankje) en de look&feel van de website ontworpen.”