Zo doe je Enterprise 2.0

0

Veel gepraat en weinig wol? Maak van uw bedrijf een “holocratie” en u bent morgen in business met Enterprise 2.0. U kunt het leren van Brian Robertson die zeven jaar geleden zijn IT bedrijf Ternary Software begon. Hij heeft een andere manier gevonden om z’n toko te runnen. Niet top-down, maar veel democratischer. Ik ben nu in Amerika en reis donderdag naar Exton, vlakbij Baltimore, om met hem te spreken. En dit is de manier waarop hij het doet.

“There must be a better way” daar begon het mee toen Brian zijn Ternary Software startte. En inmiddels is zijn organisatiemodel gerijpt en brengt hij het aan de man. Niet de software dus, maar een nieuwe manier van management en leiderschap in organisaties. Dus behalve zijn Ternary heeft Brian nu een bedrijf dat in “holocratieën” handelt.

from-hierarchy.jpg

Bottom line gaat het om zelfsturende teams die in cirkels met elkaar samenwerken. Een organische manier van organiseren dus. Iets dat iedere organisatie nastreeft. Want als alles organisch gaat, gaat het organiseren als het ware vanzelf. Niks geen soft gedoe, want er zijn duidelijke spelregels en er vallen soms harde woorden. Maar besluiten worden transparant genomen.

circles.jpg

Het ideaal dat de holocratie nastreeft is om het ego los te koppelen van de organisatie. De organisatie heeft een eigen wil, moet nastreven wat goed is en persoonlijke belangen komen op het derde plan. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar zijn succes is een ‘best practice’. Hier treft u zijn verhaal (pdf).

Holocratie

Iedere cirkel is een ‘holon’ een zelf organiserend team. Deze cellen hebben hun eigen governance en kennen een eigen identiteit. Tussen de afzonderlijke cellen worden links gemaakt. Een ‘lead link’ lijkt nog het meest op de traditionele manager. Hij is er voor verantwoordelijk om de relatie tussen de cellen in de gaten te houden. Een ‘representative link’ is iets dat minder traditioneel is. Het is de verbinding tussen kennis van de straat en het hoogste niveau. Een soort ‘management by walking around’ dus, maar dan geformaliseerd.

linus-torvalds.jpgMij lijkt het nog het meest op het meritocratische leiderschap dat je in veel open-source-projecten tegen komt. Linus Torvalds (foto rechts) bijvoorbeeld en zijn luitenanten die aan Linux werken. Ook het feit dat in de holocratie gemaakte beslissingen steeds weer opnieuw aan de orde gesteld mogen worden klinkt erg open-source-achtig. Bij Ternary Software mag dat omdat zij zeggen dat de wereld razendsnel verandert. Het zou dom zijn om stoer bij je besluit te blijven als de omgeving opeens is veranderd. Zo organisch gaat het ook in open-source-ontwikkeling.

Brian RobertsonEchte managers gaan hier de haren misschien recht overeind van staan. En het feit dat de holocratie een Trademark ™ is geeft een rare bijsmaak. Maar Brian Robertson (foto rechts) zegt dat zijn aanpak heel erg open source is en dat iedereen het mag gebruiken. Alleen een kleine vergoeding om zijn evangelie te verspreiden is wel nodig. Afijn, ik spreek hem donderdag en ben benieuwd naar zijn antwoorden op mijn vragen. Als u vragen heeft geef ze dan als reactie op deze post en dan zal ik vertellen wat hij als antwoord heeft.

Wilt u meer weten van de holocratie, dan was dit de moeite waard geweest (de inschrijving is jammer genoeg gesloten). Maar een goed alternatief wordt het ViNT-Symposium 2008: Leading the Big Change. Daar staat de vraag centraal hoe we management kunnen innoveren en of schoeien op een web 2.0 leest die lonend is. Ik zal Brian strikken om op 17 junu 2008 (in De Fabrique). Interesse? Stuur even een mailtje!

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is co-auteur van twee boeken over de impact van het nieuwe internet.