Innoveren met de overheid? Gewoon doen!

0

Een paar maanden geleden schreef ik het artikel “Kunnen alleen creatieve mensen innoveren” over het Europese jaar van de Creativiteit en Innovatie. Wat me opviel in de reacties was dat de overheid niet automatisch een partij is waar men aan denkt bij innovatie, sterker nog de meeste reacties waren sceptisch. Waarom zou je  de overheid betrekken bij Innovatie? Dat maakt het toch allemaal alleen maar ingewikkelder? Maar het is juist de overheid die meer bedrijven aan het innoveren wil hebben en daar ook geld voor overheeft om dit te stimuleren …  tijd voor een overzicht.

Wat doet de overheid op het gebied van Innovatie?

Stimuleren van innovatie ligt binnen de overheid primair bij het Ministerie van Economische Zaken (EZ). Daarnaast zijn alle ministeries bezig met hun eigen innovaties, zoals bijvoorbeeld OCW voor de innovatie binnen het onderwijs. Ook werken ministeries samen in zogenaamde interdepartementale initiatieven zoals Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI) waarbij de ministeries BZK, Defensie, EZ, Justitie, LNV, OCW, SZW, VROM, VWS en VenW in meedoen. Centraal bij NOI staan het oplossingen van maatschappelijke vraagstukken en het versterken van de economische concurrentie kracht.

ez

Maar laten we terug gaan naar EZ en die stimulering van innovatie. Een goede plek om te beginnen is de website van Economische Zaken. Er is daar veel informatie aanwezig over de diverse programma, initiatieven en ook de Lissabon strategie (de doelstelling om in 2010 3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) aan onderzoek en ontwikkeling wordt uitgegeven). Maar dat is eigenlijk een stuk achtergrondinformatie.

Wat belangrijk is zijn de hoofdlijnen van het innovatiebeleid en wat jij er aan hebt. Er bestaat zeg maar een basispakket innovatie en de meer programmatische pakketten, gericht op een beeld onderzoeksveld of technologie.

Het basispakket van EZ is laagdrempelig en bestaat uit:

  • Syntens
  • Innovatievouchers MKB (Senter Novem)
  • WBSO (Wet Bevordering Speur en Ontwikkelwerk) subsidie
  • Innovatie Prestatie Contracten

Syntens

Wat doet Syntens? Zoals ze het zelf verwoorden : Syntens versterkt het innovatievermogen van MKB-ondernemingen, zet hen daarmee aan tot succesvol innoveren en levert daardoor zichtbaar een bijdrage aan duurzame groei.

Bij Syntens kun je advies krijgen, workshops volgen over een veelvoud van onderwerpen van innovatie tot internet marketing tot bedrijfsfinanciering. En dit allemaal zonder kosten in rekening te brengen.

Een aardige scan is de innovatiequickscan op de site van Syntens.

sytens-v2a3

Na het invullen ontstaat een analyse die aangeeft waar het bedrijf zich bevindt. In het kader van Meten is Weten een handig tool.

syntens-4a1

Innovatievouchers

innovatievouchers_foto_top_tcm24-109792

Innovatievouchers worden verstrekt door Senter Novem en zijn bedoeld voor (weer) het MKB om de brug te slaan met de academische en research wereld. Met een innovatievoucher kan een MKB-er onderzoek laten doen door bijvoorbeeld een universiteit. De vouchers kunnen niet alleen bij zogenaamde kennisinstellingen worden ingeleverd, ook andere bedrijven die voldoen aan de criteria kunnen deze accepteren.  Er zijn twee soorten vouchers: de kleine voucher van € 2.500 (eenmalig aan te vragen) en de jaarlijks aan te vragen grote voucher van € 7.500 (Met een eigen bijdrage van € 2.500).  Het aanvragen van dit soort vouchers is met een DIGID voor bedrijven eenvoudig te doen.

WBSO subsidie

wbso_tcm24-101536WBSO is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland (van midden- en kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf). Als je je proces innoveert of technisch nieuwe producten of programmatuur ontwikkelt dan kan de WBSO je helpen. De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling die een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), vergelijkbaar met Research and Development (R&D), compenseert.

Een van de opmerkingen over de overheid en innovatie die ik regelmatig hoor is dat het complex is, dat je allerlei administraties moet bijhouden en formulieren moet invullen. De complexiteit valt in mijn optiek mee, maar administratie bijhouden en het aanvragen van subsidies, ja daar zit nu eenmaal papierwerk aan vast. En een procedure om te zorgen dat het geld ook echt wordt uitgekeerd aan bedrijven die het toekomt. Gelukkig organiseert Senter Novem workshops over WBSO en hoe een aanvraag moet worden ingediend.

Senter Novem doet nog een hoop andere dingen, onder ander bieden ze bedrijven die EU subsidie willen aanvragen in het 7e Kader programma (FP7) de mogelijkheid om een advies te geven over het onderzoeksvoorstel en nog een hoop andere dingen.

Innovatie prestatie contracten (IPC)

ipc_foto_top_tcm24-201196Een bijzondere regeling is die van de innovatie prestatie contracten waarbij een groep MKB-ers (tussen de 15 en 35 jaar) met inhoudelijke samenhang (bijvoorbeeld omdat ze onderdeel van een keten zijn of in dezelfde branche werkzaam) gezamenlijk een meerjarig innovatieproject uitvoeren. Er is vrij veel vrijheid op welk gebied de innovatie kan plaatsvinden, producten, diensten of processen of een combinatie daarvan. Van belang is wel dat het innovatie die in het kader van het IPC wordt gedaan, anders niet zou worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door te hoge risico’s.

Het is dus mogelijk voor MKB IT bedrijven om samen met hun klanten te kijken of er innovaties op de plank blijven liggen om die met steun van de overheid en een groep MKB-ers uit te voeren. Een mooie kans in deze magere tijden!

Opvallend is dat zelfs voor het onderzoeken of een IPC haalbaar is, een pre-IPC mogelijk is om subsidie aan te vragen. Meer informatie over de IPC regeling vindt je hier.

De IPC is zo populair dat op dit moment het totaalbedrag aan aanvragen het door de overheid beschikbaar gestelde budget overstijgt. Er is geen informatie beschikbaar of het budget nog zal worden vergroot.

Nog meer innovatie?

EZ doet nog meer op het gebied van innovatie, zoals de innovatielecture, het innovatieprogramma met bijvoorbeeld focus op nanotechnology, life sciences , water en chemie. Ook Innovatiekrediet, technostarters en het al eerder genoemde Nederland Ondernemend Innovatieland. Ook kan de overheid optreden als Launching Customer.

fp7Dan heb ik het nog maar niet over wat er in de EU aan mogelijkheden zijn om te participeren in EU breed onderzoek in het 7e kader programma waar miljarden euro’s beschikbaar zijn voor projecten in ICT, Energie, Zorg enzovoort. Deze projecten worden gedaan door combinaties van universiteiten, grote bedrijven en MKB door geheel Europa. De informatiebijeenkomsten zijn in de meeste gevallen gratis toegankelijk (na registratie) en daar kun je als bedrijf op zoek naar projecten om je bij aan te sluiten of als bedrijf partners zoeken voor jouw project.

Het moet wel gezegd worden dat het verkrijgen van een dergelijke project subsidie van de EU door de grote interesse van universiteiten en bedrijven geen sinecure is en de regels zijn complexer dan in de Nederlandse situatie. Ook is het ook een kwestie van investeren van beide kanten, de partners in het bedrijfsleven krijgen 50% in subsidie, de andere 50% is een investering van het bedrijf. Dit kan trouwens ook nog variëren per subsidie call.

Is dit een saai artikel geworden? Reacties zijn welkom!

Nee dat vind ik niet. In het overzicht wordt duidelijk dat de overheid (door middel van Syntens en Senter Novem) je kan helpen als (klein) bedrijf om te innoveren, met adviezen, subsidies voor onderzoek en subsidies op de loonkosten. Hier kun je een goede start maken met innovatie en innovatie goedkoper maken.

Waarom zou je geen gebruik maken van deze mogelijkheden? Je gooit anders gewoon geld weg!

Zoals altijd ben ik benieuwd naar de reacties van lezers. Is de overheid op de goede weg, of snappen ze (en ik) het nog steeds niet. Bang voor een woud van regels wanneer je subsidies of vouchers aan gaat vragen? Ik ben benieuwd naar de reacties.