De beste blogtips: voor bloggers, door bloggers

Hoewel er mensen zijn die beweren dat bloggen dood is, weet ik zeker dat dat niet zo is. Al bijna anderhalf jaar praten anderen en ik in een twitterchat wekelijks over bloggen. Een keer of 60 praten over bloggen met bloggers in alle soorten en maten geeft een aardig overzicht van wat bloggers bezig houdt, en van wat werkt en wat niet. Conclusies en tips naar aanleiding van ruim een jaar praten over bloggen.

Beginnen met bloggen

Opvallend is dat maar heel weinig bloggers die ik in twitterchat #blogpraat (meer over deze chat vind je hier) tegenkom zijn gaan bloggen vanuit een plan of een (zakelijke) doelstelling. Vrijwel iedereen, inclusief de bloggers wiens blog inmiddels veel bezoekers heeft, is begonnen vanuit passie. En een behoefte om te delen. Zelfs degenen wiens blog inmiddels een belangrijke rol speelt in hun zakelijke leven, bijvoorbeeld omdat ze van hun blogonderwerp hun werk gemaakt hebben, zijn meestal begonnen met bloggen vanuit passie voor hun vak. Waarom en waarover je ook blogt: passie is een voorwaarde voor een succesvol blog.

Zakelijk bloggen vs. persoonlijk bloggen?

Er zijn veel terugkerende thema’s als je iedere week over bloggen praat. Zo is er bijna iedere week discussie over de vraag hoe persoonlijk je moet zijn op een blog, ook (juist) op een zakelijk blog. De conclusie is zonder uitzondering dat ‘persoonlijk zijn’ extreem belangrijk is. Te formele blogs, met een formele toon, zonder inzicht in de persoonlijkheid en gedachten van de auteur, worden vrijwel nooit gewaardeerd. Goed voor de zoekmachines, dat wel misschien. Maar niet voor de binding met je lezers.

Je hoeft niet over je familie of je privé-leven te bloggen om persoonlijk over te komen. Wel belangrijk: laten zien waar je voor staat, een kijkje achter de schermen, een informele toonzetting, transparantie.

Commercieel bloggen: contradictio in terminis?

Een ander terugkerend thema is de vraag of commercieel bloggen mogelijk is. Vaak zie je twee ‘kampen’: degenen die vinden dat je een blog kunt plannen, doelgericht kunt aanpakken, en als marketingtool kunt inzetten. En de mensen die vinden dat een echte blogger altijd puur moet zijn, zonder opzet, echt.

Hoewel ik een aanhanger ben van het eerste principe (een doel helpt, plannen mag, slim bloggen is OK) is me duidelijk geworden dat het ‘bloggen vanuit je hart’ key is. ‘Echt zijn’ is belangrijk. En niet te faken.

Dat blijkt overigens mooi wanneer je een groep bloggers vraagt naar hun meest succesvolle blogartikel. Vrijwel altijd is dat een artikel waarin ze ‘persoonlijk’ waren. Waarin ze zich bloot gaven, zelfs als het ging om een onderwerp waarmee ze zich zakelijk bezig hielden. Waarin ze zich boos/ blij/ verdrietig/ kritisch opstelden. En met ‘succesvol’ bedoel ik: een artikel waarop ze veel reacties kregen, een artikel dat een snaar raakte bij lezers.

Belangrijk, een snaar raken? Ja – want je blogt om je lezers te bereiken en te betrekken. En dat lukt alleen als je lezer een binding voelt met jou en wat je schrijft.

Het bereik van je blog vergroten

Wie blogt – met of zonder duidelijke doelstelling – wil zijn bereik vergroten. Een blogger wil gelezen worden! Enerzijds vind je nieuwe lezers via de zoekmachines, anderzijds vind je ze door actief je blog te promoten binnen je eigen netwerk. Over het vindbaar maken van je blog (SEO) vind je dit artikel op blogpraat.com naar aanleiding van een recente chat over dit onderwerp.

Hoewel sommige mensen zich nog altijd richten op linkbuilding, heeft de opkomst van sociale netwerken gezorgd voor nieuwe mogelijkheden op dat gebied. Je blogartikelen delen op Twitter en LinkedIn kan zorgen voor veel verkeer en, hopelijk, trouwe lezers. Zorgen dat het makkelijk is om je artikelen te delen via social media of e-mail is daarbij cruciaal – bijvoorbeeld door ‘share this’- knoppen onder je blog. Verwijzen naar je blog in nieuwsbrieven, op visitekaartjes, in je e-mailhandtekening, in presentaties en waar je maar kunt is ook een goede manier om lezers te trekken.

Daarnaast is de titel van een artikel relevanter dan ooit. Je titel is tenslotte wat mensen als eerste zien op je blog, in een tweet of andere update, een alinea in een nieuwsbrief en in hun RSS feed. Veel experts zeggen dat je de helft van je tijd zou moeten besteden aan het verfijnen en optimaliseren van de titel van je artikelen, evenveel als aan je artikel zelf! Een titel moet verleiden, prikkelen, triggeren (en natuurlijk wel aansluiten bij de inhoud van het artikel).

Bloggen: een kwestie van discipline?

Wie blogt, die blijft. Sommige bloggers bloggen dagelijks, sommige wekelijks en sommige zeer onregelmatig. Het is al vaak aangetoond is dat lezers regelmaat waarderen – regelmaat schijnt zelfs belangrijker te zijn dan frequentie. Dit levert je uiteindelijk meer reacties en ook weer meer lezers op. Maar hoe houd je het vol om regelmatig te schrijven?

Makkelijker gezegd, dan gedaan. Voor veel bloggers blijft regelmaat een uitdaging. Kun je binnen een bedrijf de taak om te bloggen delen met collega’s, veel blogs zijn eenmansblogs waar alles afhangt van die ene auteur. Wat is het geheim? Regelmatig bloggen blijkt een kwestie van discipline, motivatie, en plezier. Sommige bloggers vinden steun in vaste tijdstippen, een editorial calendar met een planning, en sommigen hebben dat allemaal niet nodig. Zij weten waar ze het voor doen, en houden zich zonder hulpmiddelen aan hun planning.

Inspiratie voor je blog

Behalve discipline is inspiratie vaak een struikelblok voor bloggers. De een vindt altijd iets om over te schrijven, de ander zoekt langer naar onderwerpen. Belangrijk is in ieder geval dat je een goed idee direct op kunt schrijven, of dat nou op papier is (een bierviltje voldoet al) of digitaal (met of zonder app).

Andere mogelijke inspiratiebronnen zijn je contacten via social media en waar je het over hebt met je vrienden/ fans/ volgers; vragen van klanten en mensen uit je omgeving, en actualiteit (ook goed voor SEO!). Een hulpmiddel is het gebruiken van een vast format: publiceer iedere zoveel tijd een terugkomend item. De beste tweets, een boekreview, een interview, de tip van de week, een serie artikelen over een bepaald onderwerp. En als je het even niet meer weet, helpt het om een aantal gastbloggers achter de hand te hebben.

De techniek achter je blog

Bloggen gaat over schrijven en verbinden, maar natuurlijk ook over techniek. Hoewel platformen als wordpress.org, tumblr en posterous bloggen makkelijk en toegankelijk maken, houd je altijd vragen. Welke technische zaken moet je op orde hebben om goed te scoren in zoekmachines? Wat is het belang van een eigen domein (en welk domein kies je dan)? Wat zijn de beste providers? Welke plugins zijn essentieel?

Veel van deze onderwerpen komen regelmatig aan de orde in #blogpraat. In de transcripts van de chats over deze onderwerpen vind je veel informatie. Op de website van Blogpraat.com vind je over deze onderwerpen bovendien wat columns over onderwerpen als plugins, de ins en outs van WordPress en SEO. Ook hier op Frankwatching is veel te vinden over bloggen.

Ook een vraag over bloggen? Je kunt deze altijd stellen via Twitter door de hashtag #blogpraat te gebruiken. Iedere maandagavond van 20:00 tot 21:00 uur vind je medebloggers op Twitter door te zoeken op deze tag. En uiteraard is het interessant in de comments hieronder van jou te horen wat jouw uitdagingen zijn bij het bloggen. En je beste blogtips!

Met dank aan alle deelnemers van #blogpraat, en aan @artoek in het bijzonder.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Ook wij zijn een paar weken gaan Bloggen, eerst uit commercieel oogpunt, maar al snel ook gewoon omdat we het leuk vinden. Het stukje over persoonlijke “touch” klopt helemaal, ons best gelezen Blog is:”Ik vind je lief, vind je mij ook lief” wat gaat over dat mensen in mijn ogen te weinig tegen elkaar zeggen dat ze elkaar aardig vinden, maar ook dat er op de werkvloer vaak te weinig aandacht voor de dingen die goed gaan is. Ons slechts gelezen stuk is een stuk dat puur informatief is over kabels.

 2. Voor mij is de interactie van het grootste belang, maar de andere punten zijn ook zeker niet te verwaarlozen. Ik blog elke werkdag rond half negen, en die regelmaat trekt vaste lezers. Maar ik merk het meteen, hoe informatiever en zakelijker ik ben, hoe minder reacties. Boos worden, een vraag stellen, een controversieel standpunt innemen: goed voor 20 à 30 reacties.

  Oh ja, en zelf meedoen in die discussies is ook een goed idee. Ik vind het zo jammer als ik reacties zie (inclusief vragen aan de auteur) waar de auteur dan niet op reageert.

  1. Ik ben het helemaal met je eens!

 3. Goed artikel. Je geeft een aantal kernpunten van het bloggen heel beknopt en inzichtelijk weer en vertelt helemaal hoe het is om te bloggen.

  Voor mensen die er meer over willen weten heb ik een tip: doe op maandagavond om 20.00 uur mee op twitter met #blogpraat. Dan komen er in razend tempo heel veel tips en inzichten van ervaren bloggers langs. Dat is altijd weer de moeite waard (en leuk!).

 4. Dus is het grappig om te lezen dat het klopt. wij zijn beginnende bloggers en het is voor ons interessant om te lezen wat wij zelf geanalyseerd hebben de afgelopen weken door ervaren bloggers ondersteund wordt.

 5. Gisteren kwam ik bij toeval terecht bij de Twitterchat #blogpraat. Helaas was ik te laat maar ik hoop er volgende week aan deel te kunnen nemen. Het lijkt mij erg leerzaam en inspirerend. Bedankt voor dit leerzame artikel. Ga ik zo onder het genot van een kopje koffie eens even doorlezen.

 6. Dank je voor de mention Elja. Mooi overzichtelijk artikel geworden. Toch nog veel te halen uit al die tweets op maandag 😉

 7. P.S

  het blijft wel continu een dilemma voor bloggers die alleen maar bloggen voor zakelijke doeleinden. Zichzlef naar voren schuiven, aquisitie en marketing. Als een blogger alleen maar daarmee bezig is en wil bloggen over zijn/haar werk en wat ermee gebeurt precies kan ik me zo voorstellen dat het bloggen ‘moeten’ wordt en de lol vergaat. Het wordt teveel werkgerelateerd.

  Het verschil met blogger die óók zakelijk bloggen én persoonlijk/privé is dat zij enthousiaster zijn om nieuwe content aan te leveren. Ze houden het daarom ook langer vol en zorgen ervoor dat inspiratie blijft.

  dat merk ik wel als we blogpraten op maandag. dat dilemma blijft. vandaar dat ik altijd zeg: vermeng het met elkaar. zorg dat bloggen leuk blijft!

 8. Beste Elja, ik heb deze blogpost gequote in mijn recentste blog; interessant artikel. Groet, Maaike

 9. Beste Elja,

  Leuk artikel,
  Er staat alleen ‘contradictio in terminUs’ in de subtitel bij commercieel bloggen. Moet daar niet staan ‘contradictio in terminIs’? Of bevindt er zich ergens een tegenstelling in een eindstation? 😉

 10. Artouk schrijf je met oe, Artoek dus :-)
  Leuk artikel!

 11. @artoek & @martijn Dank voor de verbeteringen… is aangepast!
  @rebecca: leuk dat dit herkenbaar is! Het is grappig om te zien dat veel bloggers dezelfde dingen tegenkomen, he?
  @arnoud: Helemaal eens. Onbegrijpelijk vind ik dat, dat auteurs niet reageren – waarom blog je dan? Je ultieme doel als blogger is toch juist comments en interactie? Of misschien gaat het voor sommige bloggers toch meer om het aantal views en retweets en dergelijke? Erg interessant trouwens wat jij en ook @rebecca zeggen: dat ‘zakelijke’ posts minder lezers/comments opleveren. Het is een beetje het grote geheim van succesvol bloggen, denk ik: persoonlijk zijn is key. Niet echt wat je verwacht als je begint met (zakelijk) bloggen! En gek genoeg een van de grootste uitdagingen.
  @Karin: volgens mij heb ik de discussie die jij en ik vaak voeren in #blogpraat wel mooi weergegeven, zo, toch? 😉
  @ellen en @dimitri: Thanks! Dankzij jullie input…
  @linda Hoi! En volgende week maandag zijn we er gewoon weer hoor.
  @maaike; dank, leuk!

 12. Bedankt voor dit geweldige artikel! Ik ben inderdaad ook begonnen met een persoonlijk blog, en inmiddels blog ik zakelijk. Voor SEO gebruik ik voornamelijk de combinatie bloggen-social media. Hoe relevant is het volgens jou nog om je aan te melden bij databases enzo?

 13. Hoi Janneke, welke databases bedoel je? Linkbuilding-achtig? Of aanmelden bij de zoekmachines? Hoewel ik geen expert ben, denk ik dat goede SEO steeds meer samenhangt met goede (en veel nieuwe) content, goede titels, etc.. Er zijn wel wat technische zaken die je op orde moet hebben uiteraard.
  Je kunt je vraag altijd even op Twitter stellen met de hashtag #blogpraat, die stroom wordt door veel mensen ook buiten de maandag om gevolgd.

 14. Ok, dank je. Ja, ik bedoelde zoekmachines en startpagina’s enzo. Was al wel eens bij blogpraat ja, goed idee om daar de vraag te posten.

 15. @Elja bedankt voor het leuke artikel

  @Janneke Je hoeft je blog sowieso niet aan te melden aan zoekmachines. De zoekmachines indexeren vanzelf jouw website/blog.

  Verder vind ik de SEO waarde van startpagina’s ook niet erg hoog. Ik zou niet meer dan een uurtje of twee eraan besteden. Je zegt zelf dat je zakelijk en prive blogt en dit leuk vindt. Je kan met het schrijven van een guestblog (op een blog van iemand anders) veel meer bezoekers krijgen. Verder komt in het artikel vaak een link naar jouw website. Deze link is veel meer waard dan een aantal links op startpagina’s.

  Linkbuilding kan iedereen en kan op diverse manieren. Ik adviseer om de manier te pakken die het best bij jouw past (dus bloggen). Hierdoor creëer je niet alleen een waardevolle link en bezoekers daarvan, maar werk je ook gelijk aan je naamsbekendheid buiten je eigen omgeving!

 16. Ik ben sinds gister begonnen met bloggen en voel een nieuwe verslaving aankomen!!!

 17. Hoi Sophie, ben heel benieuwd!!! Leuk!! Welcome to the club 😉
  Rbunskoeke: bedankt voor de aanvullingen!

 18. Vorige week begonnen met bloggen. Best wel lastig maar heel leuk!

 19. Goed verhaal en een hart onder de riem bij bloggers die het misschien even ‘niet meer weten’. Want dat moment komt vroeg of laat. Dat is zeker het geval wanneer het een tijdje stil is, zeker als er weinig tot geen reacties komen. Zelf ben ik al 7,5 jaar ‘blogverslaafd’. Omdat ik vrij veel schrijf over hardloopevenementen waaraan ik deelneem genereer ik juist met die blogs de meeste bezoekers en reacties. Wat op zich verklaarbaar is, tegenwoordig zijn er honderden tot duizenden deelnemers per loop. Het is dus in mijn geval niet zo dat de meest persoonlijk getinte blogjes – waarin je jezelf min of meer bloot geeft – veel reacties genereren. Maar hoe dan ook blijf ik met passie(!) bloggen, of, anders geformuleerd, ik blijf bloggen omdat ik het ‘leuk’ vind te schrijven en te delen.

 20. @luuk: het is niet altijd zo makkelijk als het lijkt, he, bloggen? Maar hoe meer je doorzet, hoe meer lezers & reacties, hoe leuker het wordt!
  @fred: thanks! Ik zat te denken aan een ‘marketinggoeroe’ die ik ken – hij schreef jarenlang een paar keer per week geweldige blogartikelen over dingen die hem opvielen. Maar opeens was het over. Het was teveel ‘moeten’ geworden. Dus het overkomt de besten onder ons 😉
  Goed punt trouwens – soms zijn het niet de persoonlijke blogjes maar juist de blogs die naar actualiteit verwijzen, die het beste ‘scoren’. Zijn ook vaak makkelijk vindbaar in de zoekmachines natuurlijk.

 21. Aleen zakelijk bloggen heeft zin denk ik, je vrienden kan je beter in het echt spreken.

 22. Hoi Max! Echt????? Je zou eens moeten zien hoeveel bloggers er elke week in #blogpraat meedoen en meelezen. De meeste daarvan bloggen gewoon voor de lol hoor! En ze spreken hun vrienden toch nog in het echt – net als ik. :-)

 23. #blogpraat? Ben benieuwd. In ieder geval heb ik de link naar bovenstaand artikel in een reactie 😀 op mijn laatste Blogbericht geplaatst.

 24. Goed artikel! Heb hem gevonden via google.
  Waar ik wel benieuwd naar ben, als je mee zou praten via #blogpraat, doe je dit dan via de twitter van je blog, of via een persoonlijk account? Het lijkt me dat het voor je followers minder prettig is als je het doet via het twitteraccount van je blog (tenzij je blog over bloggen gaat natuurlijk).

 25. Hoi Andre! Thanks! :-) Cool dat dit artikel vindbaar is via google…ga zo zelf eens kijken hoe dat zit.
  Over #blogpraat: ik gebruik mijn persoonlijke account. Ook omdat je gewoon heel veel contact opdoet via #blogpraat en ik vind het leuk om dat als ‘persoon’ te doen.
  Maar met welke account je ook meedoet, je kunt een overload aan tweets in de stream van je volgers vrij makkelijk voorkomen: als je zorgt dat je meepraat d.m.v. @replies, hebben je volgers geen last van je tweets.
  Meestal doen we het zo dat ik telkens vragen stel (V1, V2 etc.). Wat de meeste deelnemers doen, is op mijn tweets antwoorden (dus hun tweets beginnen dan met mijn twitternaam). Tenzij jouw volgers mij ook volgen, zullen zij je tweets dan helemaal niet in hun twitter stream krijgen. En verder zul je zien dat je vaak ook reageert op andere deelnemers, dus ook dan blijven je tweets uit de stroom van je volgers.
  Dus! Kan allebei, volgens mij. Zien we je maandag? :-)

 26. Tilly – late reactie, maar dank! :-)

 27. Heb van PR via een blog geen kaas gegeten. Ik maak ook niet reclame voor een product.. Dat wil zeggen: Als ik een goed bier drink (onderwerp van m’n blog) dan zal ik hem aan iedereen aanraden, maar niet vanuit commercieel oogpunt. Dus PR is voor mij denk ik niet zo van belang. Ik kijk wel stiekem even mee natuurlijk!
  Probeer wel veel mensen te lokken, maar ook dat lukt tot op heden niet geweldig.

  Ik ga nu m’n tweetdeck even opnieuw configureren en misschien dat ik straks eens reageer, anders volgende week wellicht (als ik er aan herinnerd word en thuis ben)!

  Nu reageer ik hier, ook niet de bedoeling natuurlijk.. Vergeef me.

 28. Ik ben sinds kort begonnen met bloggen en als het komt op de titel lijkt het alsof mijn brein stil staat. Ik ben niet echt creatief op dat gebied, maar ik had het idee om de titel, de titel van het liedje te doen waarnaar ik op dat moment luister, omdat dit mijn grootste inspiratiebron is tijdens het schrijven. Ik zou graag jullie mening hierover willen horen. Toch weet ik hier niet zoveel vanaf natuurlijk, van bloggen, daarom zou ik het erg fijn vinden als ik feedback kan krijgen op mijn eerste blog! Link naar mijn blog is het volgende: liieff.blogspot.com

 29. Top Artikel.. Het is precies zoals ik het ook zie

 30. Heel interessant artikel. Misschien een leuke toevoeging op dit artikel, te vinden op: http://www.weboppep.nl/7-geweldige-blogtips/

 31. Ik geloof in storytelling in je blogberichten. In mijn optiek maak je het nog persoonlijker en zullen mensen meer een band met je krijgen.

  Ik denk dat het ook belangrijk is hoe je je blog presenteert. Is dit zakelijk of juist heel persoonlijk?

 32. Hoi,

  het is inmiddels bijna 2015 maar het artikel interesseerde me meteen. Gelukkig is bloggen nog helemaal levend. Ik vind het superleuk!

 33. Hoi, dank voor dit artikel. Ik kwam hier terecht door het zoeken naar Blog tips. Ik zal de maandagavond in de gaten houden. Ik heb wel inspiratie en ik moet vooral zorgen dat hij eerder geschreven is dan vervliegt. Ik ben wel een deler, als ik iets voel wil ik het de wereld in gooien het liefst. Maar ik ben er nog uit of ik dat via WorldPress moet doen of via LinkedIn, want ik zat dat je daar nu ook kan Posten. Of moet ik een website aanmaken en waar dan? Het verlangen naar delen is een stuk groter dan mijn geduld om de “beste start” te onderzoeken. Dat merk ik nu al :-) ongeduldje.
  Wie heeft er een tip welke website ik een Blogaccount moet aanmaken?
  Oprecht bedankt.

 34. Erg goed artikel, persoonlijk vind ik interactie heel erg belangrijk.

 35. Op welke site (naast je eigen website) kun je het best je blogs nogmaals opzetten? Mijn website wordt nog te weinig gelezen.. welke blogsite is dan handig? (ik wil graag dat mijn blogs gelezen worden)

  1. Hoi Machteld, wat ik niet zou doen, is het kopiëren van je blogartikelen naar andere sites. Zowel lezers als zoekmachines vinden dat niet leuk. Beter is het om meer tijd en energie te investeren in het opbouwen van relaties met lezers op andere kanalen. Die relaties krijg je door zowel je eigen als andermans artikelen ook op andere plekken onder de aandacht te brengen. Op Twitter, Facebook, LinkedIn of waar je doelgroep ook maar zit. Veel lifestyle bloggers gebruiken ook Pinterest, bijvoorbeeld. Maar ook kleine dingen als de link van je blog in je email-handtekening helpen je om lezers te krijgen. Daarnaast helpt het om zelf actief andere blogs te lezen en daar (inhoudelijk, zoals hier) te reageren. Hoop dat je hier iets aan hebt!

 36. Ik geloof niet dat elke dag bloggen goed is. Mijn blogs probeer ik te variëren van informatie over gehoorbescherming tot leuke weetjes. Naar mijn idee is het beter om goede blogs te schrijven die niet per se elke dag verschijnt, dan proberen maar iets te schrijven zodat er elke dag wat op staat.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!