5 veelgemaakte fouten bij webteksten… en hoe jij ze voorkomt

Iedereen kan voor internet schrijven. Of is het toch moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt? In dit artikel wordt een aantal veelgemaakte fouten belicht. Check dus, voordat je aan je nieuwe webtekst begint, wat je beter wel en niet kunt doen bij het online schrijven.

1. Ikke, ikke, ikke

Het is een klassieker en hij komt nog steeds ontzettend vaak voor: schrijvers die zichzelf als uitgangspunt nemen. Ik ben die en die, ik studeerde dit en dat, ik help mensen mensen met zus en zo etcetera. Het is allemaal waar en ongetwijfeld goedbedoeld, maar op internet werkt het niet.

Een bezoeker komt op jouw website en beslist in een fractie van een seconde of hij blijft of weg gaat. Grijp in die fractie de aandacht en spreek hem aan; bijvoorbeeld door het wijzen op een bekend pijnpunt of een lastige situatie. Je zorgt zo voor herkenning en leidt de lezer naar het vervolg van de tekst: jouw oplossing.

Tip! Welk ‘probleem’ los jij voor welke doelgroep op? Formuleer dit zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld met een tagline:

Ik (werkwoord) met …. zodat ze (voordeel).

In mijn geval is dat bijvoorbeeld: Ik help ondernemers bij het beter vindbaar maken van hun website, zodat ze meer bezoekers trekken en klanten krijgen. Schrijf teksten vanuit een achterliggende gedachte. Zo hou je het lekker concreet.

2. Zwakke titels

Je kunt nog zo’n prachtig artikel schrijven, maar met een slappe titel laat je veel bezoekers liggen. Helemaal als je de stukken promoot via social media.  Stop daarom veel tijd in het verzinnen van prikkelende titels, waar men gauw op klikt. Het maakt het verschil tussen wel of niet gelezen worden.

Tip! Het woord ‘jij’ is erg effectief in titels, want je spreekt de lezer direct aan. Drie voorbeelden:

 • Maak jij deze 5 fouten ook?
 • Zo bespaar jij tientallen euro’s op jouw autoverzekering
 • Slechte webteksten? Zo doe je er wat aan.

Ook mooi (Engelstalig):

 • Are you the Kim Jong Il of your company? (CBS over autoritaire bazen)
 • Top 10 products you don’t need to buy (because you already have them in your home)
 • 10 things I’ve never heard a successful startup founder say

3. Matige schrijfstijl

Een website bouwen is moeilijk, daarom laat je het doen. Maar schrijven, he, dat kan toch iedereen? En trouwens. jij weet als geen ander hoe je jouw boodschap onder de aandacht wilt brengen, dus er is geen enkele reden dat niet zelf te doen. Toch?

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar schrijven is een vak dat niet iedereen beheerst. Het gevolg: teksten vol schrijffouten, grammaticaal ontsporende zinnen, ellenlange betogen en epistels waar geen einde aan komt. Voor internet geldt: hou de alinea’s kort en zorg ervoor dat elke zin ertoe doet. Lange teksten mogen wel, maar trek dan meteen de aandacht en begin met de conclusie, een mooi vooruitzicht of een uitdagende stelling. Je hebt de aandacht en kunt daarna verdiepen.

Tip! Gebruik de spellingscontrole eens wat vaker! Het kost nauwelijks tijd en je haalt er altijd wel wat schrijffoutjes uit.

4. Slechte opmaak

Je schrijft een prachtig artikel of goede blog in Word, bent er heel tevreden over en zet hem vervolgens in een pietepeuterig lettertype op je website. De inhoud is nog even sterk, maar de kans dat de lezer het stuk van begin tot eind leest, is erg klein. Op internet lees je lastiger dan van papier. Bij kleine letters – en weinig contrast – versterk je dit nog eens.

Denk in dit kader ook aan een prettige opmaak met afbeeldingen, tussenkoppen, bullets, overzichtelijke tabellen en andere elementen die de lezer bij het verhaal houden en scannend lezen bevorderen. Als je een mooi stuk schrijft, wil je dat het gelezen wordt, dus doe je best op de presentatie en maak het de lezer zo gemakkelijk mogelijk.

Tip! Bezoek je website niet alleen vanaf je eigen computer, maar test hem ook met andere browsers, besturingssystemen, smartphones en monitoren.

5. Te vrijblijvend zijn

Heb je een zakelijke website, dan is je voornaamste doel waarschijnlijk je product of dienst verkopen. Toch vergeten heel veel mensen dit als ze teksten schrijven voor hun site. Ze vertellen braaf wat ze doen, wat het kost en in het beste geval wat het oplevert, maar van ‘verkopen’ is zelden sprake.

Nu hoef je de lezer niet meteen jouw aanbod door de keel te duwen, maar je kunt hem wel lekker maken. Welk ‘probleem’ heeft de lezer? Wat zijn de symptomen? Zou het niet fijn zijn als het probleem definitief tot het verleden behoort? Lees dan snel verder, want jij biedt die oplossing. Sluit je de tekst af met je contactgegevens, dan vergroot je de kans dat iemand contact opneemt aanzienlijk.

Tip! Bellen of mailen is voor veel mensen een grote stap, want ze kennen je nog niet. Wat je dan kunt doen is een gratis handleiding of whitepaper aanbieden, met bijvoorbeeld 10 tips over het onderwerp. Vraag in ruil hun mailadres voor je e-mail nieuwsbrief, dan mag je ze voortaan nieuwsbrieven sturen om ze verder te interesseren. Zo houd je contact en wie weet worden het op termijn klanten.

Tip! Verkopen doe je op gevoel en niet op specificaties. Je koopt een stofzuiger niet omdat hij zoveel Watt heeft, maar omdat hij twee keer zoveel zuigt in de helft van de tijd, zodat  jij lekker veel tijd overhoudt voor je gezin en je hobby’s (waar je nu niet aan toekomt…). Je snapt het punt :-)

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Hoi Rutger,

  Erg goed artikel! Bedrijven schrijven inderdaad vaak vanuit de ik persoon, terwijl de bezoeker juist wil lezen over zichzelf, zijn probleem of een oplossing voor hem (of haar natuurlijk). De tips die je geeft bij punt 5 zijn erg waardevol, daar ga ik zeker mee aan de slag!

 2. Goed stuk. Toch begin ik mijn twijfels te krijgen over Punt 1. Het wordt op al die websites wel een ontzettende eenheidsworst. Wat maakt je nog onderscheidend?

 3. Punt 1 hangt af van je doel: als mijn computer bijna crashed en ik moet snel hulp hebben dan ben ik niet in de stemming om als eerste zin te lezen: ” Hallo ik ben die en die en ik woon in het pitoreske plaatsje Ijmuiden.”

  Je wilt in de eerste zin lezen of je website wel mijn probleem kan oplossen.

  Maar wat ik wel apprecieer is een “Over deze website” knop of “over mij” zodat je snel er achter komt wie je voor je hebt en of de persoon met enig expetise schrijft.

 4. Ik wil niet flauw zijn maar deze punten en vele anderen passen bij helder en doelgericht schrijven in het algemeen. Ik had het stuk interessanter gevonden als was ingegaan op waar webcontent zich onderscheidt van bijvoorbeeld een goede dm (brief). Zeker omdat vaak teksten van geschreven middelen worden herschreven naar een digitaal medium. Of dat een bepaalde brontekst via meerdere kanalen (ook mobiel) wordt gepubliceerd. Wat zijn dan per kanaal de tips/codes/voorschriften als je 1 tekst in meerdere vormen publiceert?

 5. Goed stuk met bruikbare tips! Ook de illustratie bij punt 3 is zeker iets om rekening mee te houden wat betreft SEO schrijven. Zou het foutje uit de derde zin van het intro nog even aanpassen, dit doet een beetje af aan de inhoud van punt 3 😉

 6. Duidelijk stuk. Punt 2,3 en 4 hebben ook invloed op de optimalisatie van de content (voor gebruiker en zoekmachine). Dus erg goed dat je dat aanduidt. Punt 3 geeft met de afbeelding gelijk een goed beeld.

  Punt twee is een lastige. De titel, hoewel een activerende titel belangrijk is, moet het ook informatief zijn. Als je tenminste via de zoekmachine & social media bezocht wilt worden. Maar het kan ook een bewuste keuze van jou zijn om alleen te kiezen voor een activerende titel. Omdat Social Media meer een push marketing methode (dan moet je prikkelen) is en via de zoekmachine is Pull (mensen zoeken en willen antwoord ergens op hebben)..

 7. @Denise van der Windt: Volgens mij is het foutje er nu uit, was hier mis gegaan.

 8. Ik vind dat iedereen zelf moet kijken wat voor hem wel of niet werkt. SEO experts moeten niet denken voor anderen. Ze moeten kijken of ze meer bezoekers op de site van de klant krijgen of voor de klant een hogere positie binnen de zoekmachines kunnen krijgen. Dat andere vak heeft andere specialisten… die noemen ze sociaal psychologen… Het is gevaarlijk als mensen zich bemoeien met vakken van de ander. Je zou toch ook raar opkijken als een sociaal psycholoog jou tips gaat geven over je website :)

 9. Zeker niet eens met Jim. Zoekmachine marketeers moeten niet nadenken hoe ze hogere posities kunnen behalen, maar vooral nadenken hoe ze meer rendement kunnen behalen uit het slim gebruik maken van zoekmachines. Dat houdt dus ook in dat zoekmachine marketeers nadenken over de tekst. Ik schrijf zelf geen teksten: dat doen anderen beter dan ik. Ik denk wel na over wat er gecommuniceerd word op een pagina op een website. Wat wil je uitstralen? Wat wil je bereiken? Bij wie? en bij wie niet? En dus ook: wat is de inhoud van de pagina die je toont aan bezoekers uit zoekmachines.

  Ook meer bezoekers op de website is geen doel op zich. Als we dat willen, raadt ik iedereen aan een AdWords campagne te starten, en te adverteren op het zoekwoord “punaise” of “waarom”. Binnen no-time honderden bezoekers op je website!

  (leuk dat een comments soms een blog post op zich kan zijn).

  Echter… ik, als zoekmachine marketeer, wil met mijn klant nadenken over hoe ik online rendement kan verbeteren. Ik sta liever op positie 5 met goede conversiecijfers, dan op positie 1 zonder conversies. En dat vraagt om een bredere blik dan posities of aantal bezoekers alleen. As simple as that!

 10. Uitstekend punt van Mark van Loon, waar ik me volmondig bij aansluit. Een opdrachtgever wil niet perse SEO, social media of Adwords etc, hij wil klanten en via welke weg hij die bereikt maakt het merendeel – terecht – niet uit.

  Ik zou me diep ongelukkig voelen als ik klanten hoge posities bezorg in e zoekmachines en bezoekers vervolgens een slechte website met dito teksten krijgen voorgeschoteld. Dan lever ik geen kwaliteit. Het klopt dat je niet overal expert in kunt zijn, maar SEO en SEO-schrijven gaan prima samen.

  @Jim: “Ik vind dat iedereen zelf moet kijken wat voor hem wel of niet werkt.”

  De genoemde regels zijn niet heilig, maar jij pleit ervoor dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt. Dat kun je doen als je tijd teveel hebt, maar mijn doelgroep – ondernemers, veelal ZZP’ers – heeft dat niet en dan is het alleen maar slim om gebruik te maken van bewezen tactieken. Ik ben overigens al 15 jaar (online) tekstschrijver, dus enig verstand van zaken hoop ik inmiddels wel te hebben :)

 11. Inderdaad, goede teksten schrijven is niet simpel.
  Ik herwerk onze teksten regelmatig, het is ook zo dat je teksten best een tijdje kan laten liggen nadat je ze geschreven hebt.
  Zoals @Rutger al schreef, goede SEO schrijve kan prima maar er moet over nagedacht worden.

 12. Goed artikel en goede schrijftips in het algemeen. Ik vind het belangrijk om toch nog even de impact van het computerscherm te benadrukken. Lezen op scherm is veel vermoeiender dan op papier, dus daar moet je ook rekening mee houden. Dit voor zowel websites als nieuwsbrieven.

  Het best gebruik je lettertypes zonder schreef, dit verhoogt de leesbaarheid. Ook hou je best een witruimte van 1,5 aan. Hou de alinea’s kort. Een zin telt 15 woorden, een alinea 4 zinnen, maximum.
  Overweeg ook grafische scheidingselementen.

  Daarnaast wil ik ook veel conversie hebben. Ik probeer goede call-to-actions te bedenken. zorg dan dat de begeleidende tekst aantrekkelijk genoeg is en nieuwsgierigheid opwekt.

  Nog een klein detail :)
  Wanneer je doorlinkt naar een andere pagina, zorg dan dat je lezer ook effectief uitkomt op de informatie die je beloofd hebt! Er is niets zo ergerlijk voor de lezer als dat hij zelf nog naar de juiste informatie moet gaan zoeken.

  http://www.flexmail.be

 13. Prima artikel, ik mis inderdaad ook de toevoeging van links en het benoemen van bronnen. Ook niet onbelangrijk vind ik de meta description en omdat we het hier over webteksten hebben en ook goed bij zoekresultaten naar boven willen komen. Maak daarom een goede inleidende maar ook uitnodigende meta beschrijving. Ook met oog op sharen. Verder niet vergeten de kleine seo punten als alternatieve teksten en linktitels. Dit alles maakt icm bovenstaande punten maken je tekst tot een leesbaar en goedscorend artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!