Adverteren op Hyves: ‘Hyverteren’ is vernieuwd

0

Adverteren op social media is een opkomende markt en een goede aanvulling op de online marketingmix van veel bedrijven. Als onderdeel van hun verdienmodel, bieden de meeste social networking sites adverteren al aan. Hyves was tot nu toe de vreemde eend in de bijt, met met name banners in plaats van tekstadvertenties, maar dat heeft de Nederlandse site gisteren drastisch veranderd.

Social advertising

Social advertising is voor sociale mediasites zoals Facebook en Hyves een welkome aanvulling op het aanbod. Sociale netwerken zijn gratis voor leden, dus rijst hier de vraag hoe het bestaansrecht behouden moet worden. Google toont met Google AdWords al aan dat dit niet een hele lastige klus hoeft te zijn. Ook sociale netwerken zijn ingesprongen op deze manier van het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. LinkedIn en Facebook halen al een deel van hun inkomsten uit advertenties op de netwerksites, en LinkedIn gaat zelfs al een innovatief stapje verder.

Banner Mission KNVB

Hyves had tot nu toe enkel zogenaamde ‘skyscrapers’, advertentiebanners, die in verticaal formaat aan de rechterkant van het beeld verschenen. Deze banners hadden, in tegenstelling tot de tekstbanners op Facebook en LinkedIn, een zeer hoge attentiewaarde. De beeldadvertentie was namelijk de enige zichtbare commerciële uiting, verticaal beeldvullend en zeer onderscheidend te maken met behulp van de kleurstelling van beeldmateriaal en mogelijkheden tot bewegende beelden.

Meerdere plaatsingsmogelijkheden

Omdat ook het aanbod van adverteerders op Hyves stijgt, is de verticale banner (zie voorbeeld) verleden tijd. In plaats hiervan zijn er nu op meerdere posities én op meerdere pagina’s op Hyves advertentiemogelijkheden.

Meest bekeken pagina’s

Hyves weet precies welke pagina’s het meest bekeken worden en daarmee dus het populairst zijn. De advertenties worden prominent op deze pagina’s getoond. In willekeurige volgorde zijn de populairste pagina’s de homepagina, de profielpagina, het vriendenoverzicht en de fotopagina. Op elke pagina zullen meerdere banners verschijnen. Op een willekeurig moment zullen echter nooit meer dan vijf banners zichtbaar zijn.

Plaatsingmogelijkheden

Met maximaal vijf banners op een pagina, is je advertentie een stuk minder opvallend dan voorheen. Of valt dat wel mee? Wat betreft grootte zeker, maar hoe scant een Hyvesgebruiker zijn profielpagina? En hoe scant men de homepagina? Eye-tracking onderzoek geeft soms onverwachte resultaten. Feit blijft dat met meerdere banners, in een kleiner formaat, de gebruiker zijn aandacht verdeelt over de banners, of deze juist niet opmerkt. De nieuwe banners staan bovenaan de pagina (maximaal drie) en aan de rechterkant, net ‘boven de vouw’ (maximaal twee banners). In tegenstelling tot de verticale banner, die op een beperkt aantal pagina’s verscheen, staan de nieuwe advertenties op vrijwel elke pagina, op de één meer blokken dan op de andere. Targetting tot op een ‘diep’ paginaniveau wordt hierdoor mogelijk.

De plaatsingsmogelijkheden + een preview van de advertentie

De plaatsingsmogelijkheden + een preview van de advertentie

Kleiner beeld, lagere kosten

In navolging op adverteren op Google, kozen Facebook en LinkedIn voor de marktwerking om de kosten van een advertentie te bepalen. Hoe breder je doelgroep, hoe meer je per klik of per 1000 vertoningen betaalt. Adverteerders dienen immers te vechten om dezelfde kijker/gebruiker. Hoe kleiner je doelgroep, hoe minder concurrentie en dus minder kosten (niche advertising). In tegenstelling tot Facebook en LinkedIn, hanteert Hyves echter géén biedingsmodel voor zijn advertenties.

Hyves houdt vast aan het ‘ouderwetse’ model, waarbij je enkel betaalt voor impressies – oftewel het aantal keren dat je advertentie is getoond. Betalen per klik (CPC) is dus niet mogelijk. Het aantal vertoningen zegt echter nog niets over het feit of men de advertentie ook daadwerkelijk heeft bekéken of gelézen, laat staan er op geklikt. Voor adverteerders lijkt dit dus een nadelige constructie te zijn. In plaats hiervan hanteert Hyves het zogenaamde CPM-model (CPM = cost per mille). Oftewel de kosten per 1000 vertoningen. Voorheen was dit € 1,19 per 1000 vertoningen. Met de nieuwe, kleinere banners heeft Hyves de CPM verlaagd naar € 0,48 per 1000 vertoningen.

Topadvertenties Hyves

De drie hoofdblokken voor advertenties op Hyves

Lage drempel voor particulier en MKB’er

Behalve de lage kosten, wordt het creëren van een advertentie een stuk makkelijker voor particulieren (die bijv. een aankondiging van een feest in de buurt willen plaatsen) en MKB’ers, door de eenvoudige opzet van de advertenties. Er hoeft geen visuele banner gemaakt te worden, wat tijd, handigheid en geld kost. Een kleine vierkante afbeelding is voldoende. Advertenties zijn sneller klaar en de teksten zijn eenvoudig aan te passen.

Conclusie

Adverteren op social media biedt wat betreft ROI een perfect middel om eens uit te proberen of in de online marketingmix op te nemen. Steeds meer bedrijven, maar ook individuen, zijn aan de slag gegaan met social advertising. Hyves heeft hier op ingespeeld en de (succesvolle) advertentieformaten van de grote concurrenten overgenomen. De voorsprong ten opzichte van Facebook en LinkedIn (goed zichtbare, grote banneradvertenties) is hiermee wel verdwenen. Door de verlaging van de kosten zullen echter meer personen worden bereikt voor hetzelfde geld, wat een mooi startpunt lijkt voor de ‘kleine’ adverteerder. We wachten braaf af wat de resultaten zullen zijn van deze wijziging en wat Hyves in de toekomst nog meer te bieden heeft aan adverteerders.