Innovatie

To Cloud or not to Cloud? [Infographic]

0

Steeds meer managers overwegen om bedrijfskritische applicaties uit te besteden aan een externe partij. Eng, omdat je afhankelijk wordt, maar tegelijkertijd een geruststelling. Deze externe partijen zijn gespecialiseerd in dergelijke applicaties en kunnen het voordeel bieden van ‘economy of scale’. Argumenten voor en tegen cloud computing hebben grote overeenkomsten. Nu nog wel.

Nog veel twijfel onder managers

Onder managers bestaat er nog veel twijfel over het wel of niet overstappen naar gloud computing. De veiligheid van informatie vormt een belangrijke oorzaak voor deze twijfel. Dit is een perceptieprobleem, denk ik. Wanneer bedrijven hun netwerken extern benaderbaar maken voor Het Nieuwe Werken, zullen zij dat over het algemeen minder goed kunnen dan de cloud-dienstverlener die daarin is gespecialiseerd. Een andere reden van twijfel is beschikbaarheid. Dit is nog steeds een kwestie van perceptie. Een cloud-dienst heeft juist een betere beschikbaarheid, maar het gevoel dat je jouw eigen mensen kunt bellen en kunt zeggen ‘hij doet het niet, kun jij het nú fixen?’, is nog steeds een groot goed.

Lagere kosten van het IT-beheer vormt voor businessmanagers echter een belangrijke reden om te kiezen voor cloud computing. IT-managers zelf zijn het hier een stuk minder mee eens, wat natuurlijk logisch is. Een ander “voor”-argument is de samenwerking met externen, die gemakkelijker wordt. Ik had niet verwacht dat dit als zo belangrijk gezien zou worden, goed nieuws dus! Daarnaast zien IT-managers duidelijk het voordeel in van het kunnen schalen in geval van piekgebruik. Het minder afhankelijk zijn van de IT-afdeling is voor businessmanagers nog duidelijk een gevoelig punt.

Behoefte aan aan anywhere, anytime

Je ziet dat er op het vlak van enterprise social media, sociaal intranet en digitale werkplekken (collaboration) veel behoefte is aan anywhere, anytime, any device en ‘always on’. Veiligheid en beschikbaarheid zijn vanzelfsprekend belangrijk, want niet alleen je informatie en communicatie hangt ervan af, maar ook samenwerken en dus de processen. Ik zie wel steeds meer vertrouwen bij klanten van de leveranciers van cloud-diensten, omdat deze leveranciers daarin gespecialiseerd zijn en die voorwaarden beter kunnen scheppen dan zij. Ook de mogelijkheden voor customization, styling en integratie met andere systemen gaat met sprongen vooruit binnen ons gebied. Bijvoorbeeld met Office 365 (denk aan SharePoint Online) blijft het wel puzzelen en moet je creatief zijn om het klantspecifiek te maken, maar het is wel goed mogelijk.

‘Alles gaat uiteindelijk in de cloud’, wordt er wel eens gezegd. Of dat waar is? Wie zal het zeggen. Er zijn veel evidente voordelen. Toch is het de vraag in hoeverre de zeer specifieke applicaties écht in de cloud gedeployd kunnen worden, in plaats van het alleen verplaatst van de server naar buiten. Het succesvolle Salesforce bewijst dat het kan. Maar hoe zal dat gaan met alle legacy (verouderde) systemen?

Al deze zaken zijn verwerkt in onderstaande infographic.


Klik op de infographic voor een vergroting.