Apps & Tools, Trends

RSS: het nieuwe marketingkanaal

0

[[image:rssicon.jpg::right:1]]Een jaar geleden voorspelde ik het al in een column op Emerce online: de doorbraak van RSS-marketing. Inmiddels wordt het signaal steeds sterker: RSS is een volwaardig marketingkanaal. Weblogs, uitgevers en media hebben RSS al lang ontdekt als een uiterst interessant nieuw kanaal. Maar in de VS heeft nu ook een bedrijf als Daimler Chrysler bekend gemaakt dat ze RSS ziet als onderdeel van de communicatiestrategie met klanten. Anderen zijn al weer een stap verder en bezig met het individualiseren van RSS-feeds. En hier op de blog hebben we onze eigen successtory: Frankwatching heeft sinds deze week meer dan 1000 RSS-abonnees.

RSS is veel meer dan een manier om content voor blogs te distribueren. RSS is een volwaardig marketingkanaal. En zoals bij elk marketingkanaal is er die belofte. In januari 2005 schreef ik in een column op Emerce over RSS als een serieuze bedreiging voor e-mailmarketing. Eerder was hier op Frankwatching ook te lezen over de penetratiegraad van RSS. De VS lopen daarbij voorop, vooral doordat ruim een kwart van de Amerikaanse internetgebruikers onwetend is van het feit dat ze via Yahoo RSS gebruiken. Tel daar de 4% bewuste RSS-gebruikers bij en je komt op bijna een derde van de Amerikaanse internetgebruikers dat RSS gebruikt.

Volgens Jupiter groeit het RSS-gebruik momenteel met 83% per jaar. Daarmee laat het zelfs de groei – in termen van adoptie – van destijds de internetbrowser ver achter zich. Er is dus echt iets aan de hand, hoewel RSS zich nog steeds voorin de adoptiecurve bevindt.

[[image:adoptie.jpg::center:1]]

De blogs hebben RSS als eerste opgepakt en velen hebben door RSS een snelle groei doorgemaakt. Frankwatching is daarvan een mooi voorbeeld, in ruim een jaar tijd is het aantal abonnees opgelopen tot meer dan 1000 (meer achtergronden over deze groei vind je in dit artikel). Na de blogs kwamen de uitgevers (in eerste instantie de kranten) die de kracht van RSS ontdekten. En nu komen we dus steeds meer in de fase dat marketeers bij ‘gewone bedrijven’ RSS ontdekken en gaan inzetten.

Gisteren werd bekend dat Daimler Chrysler drie zogenaamde hub sites heeft gelanceerd voor haar merken Dodge, Chrysler en Jeep. Op elk van deze sites wordt met RSS nieuws en beeldmateriaal van de automerken zelf, van mediasites en van autoblogs samengebracht. Van de fotoservice Flickr wordt fotomateriaal opgehaald.

[[image:chrysler.jpg::center:1]]

Bezoekers van de site kunnen zich abonneren op de feed van de sites zelf of van specifieke kanalen op die sites. Sam Cannon, creative director bij het verantwoordelijke bureau Organic, onderstreept dat voor Daimler Chrysler vanaf nu geldt dat “RSS is a part of a communications strategy as a channel and as part of a larger communication strategy with customers.” De autofabrikant hoopt dat mensen de sites gaan bezoeken maar heeft geen advertentiecampagne gepland om ze te promoten. “We’re going to take advantage of the natural traffic that comes to the site at this time of year,” aldus Cannon.

Bij deze campagne wordt ook gewerkt met een mobiele component. Mensen kunnen bellen om een audiobestand met een soort rondleiding door de auto naar hun MP3-speler te downloaden. Andere bedrijven vullen dat audiodeel anders in en kiezen zelfs voor een combinatie van blogs, RSS en podcast.

[[image:combinatie.jpg::center:1]]

Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Citrix Online. Cailin Pitcher, senior Marketingmanager bij dat bedrijf, daarover: “RSS networks, podcasting, blogs, these new channels all tie in together, and seem to be growing pretty rapidly. Podcasting sponsorships have done very well. The are really promising channels with a nice audience for us, and they respond well. We’re not going to discontinue tests, it’s one of our stronger points. Response was overwhelming.” Een mooie beschrijving van deze case werd in juni 2005 op MarketingSherpa.com gepubliceerd.

In dit soort cases wordt ook veel geleerd over hoe je geld kunt verdienen met deze nieuwe vormen van marketing. Bezoekers van een blog, abonnees van een RSS-feed of luisteraars van een podcast verwachten niet dat ze geld moeten betalen voor deze content. Eigen advertenties aan de man brengen brengt onvoldoende geld in het laatje. Maar samenwerking met advertentienetwerken en podcastnetwerken blijkt wel lonend te zijn. Pheedo heeft dat in onderstaand plaatje mooi in beeld gebracht.

[[image:models.jpg::center:1]]

Even weer terug naar RSS. Volgens E-mail marketingbureau silverPOP kunnen marketeers op vier manieren hun voordeel doen met RSS:

 • corporate blog
 • syndicatie van web content
 • adverteren in andere blogs en nieuwsfeeds
 • andere vormen van communicatie: nieuwsbrieven, promotionele content en transactionele content

Volgens JupiterResearch moeten alternatieve distributiekanalen voldoen aan 7 criteria willen ze succes hebben:

 1. veilig
 2. persoonlijk en relevant
 3. meetbaar
 4. gegarandeerde bezorging
 5. eindgebruiker in control inclusief permission support
 6. breed verspreid
 7. open technologie

RSS voldeed tot voor kort niet aan al deze eisen, met name het aanbieden op individueel niveau en het met van het effect was niet geregeld. Maar de nieuwste generatie tools voor RSS-creatie en -distributie maakt ook dit mogelijk. Per abonnee kunnen er eigen feeds worden opgezet. Jupiter heeft deze vorm Individualized RSS (ook wel IRSS) gedoopt. Als gevolg van deze ommezwaai wordt RSS meetbaar, geschikt om te targeten, is het personificeerbaar, kun je er profielen mee verzamelen en kunnen er verbanden worden gelegd met andere data (transacties, profiel, klanthistorie).

En daarmee lijkt het RSS ecosysteem goed in evenwicht te komen. Een ecosysteem waarbij zowel aan de kant van de zenders als aan de kant van de ontvangers inmiddels een hele verzameling tools is ontstaan.

[[image:eco1.jpg::center:1]]

[[image:eco2.jpg::center:1]]

Ondertussen evolueert ook het RSS-logo zich steeds verder. Nu Microsoft er ook voor heeft gekozen om het Firefox icoon voor RSS ook in Internet Explorer toe te passen, lijken we op weg naar een nieuwe standaard. We steunen hier op Frankwatching deze nieuwe standaard en om die reden zijn eind december alle RSS-iconen (bijvoorbeeld in de rubriek Webfeeds)) aangepast.

[[image:evolutie.jpg::center:1]]

Voor dit verhaal heb ik gebruik gemaakt van het artikel New Trends in RSS op The Virtual Handshake blog. In het artikel zijn ook de links te vinden naar de presentaties van silverPOP (ppt), Pheedo (ppt) en Pluck (ppt) waaruit ik hier beeldmateriaal heb gebruikt.

[[tt:RSS]], [[tt:blogs]], [[tt:podcasts]], [[tt:marketing]]