De toekomst van Segway

0

[[image:segway.jpg::right:1]]Een paar dagen heb ik vrij rond mogen scooteren op een Segway. In ruil voor een stukje over mijn capriolen op deze blog mocht ik het ding testen. ‘Een rollator voor trendwatchers’ noemde mijn vrouw het. Ik was juist lekker over onze eikenhouten vloer aan het rondcrossen. Vincent Everts is verknocht aan het ding, dus er zat een kern van waarheid in. Voor mijn huis zet ik later voluit de achtervolging in op een paar kinderen op een fiets. Ik kon het achtjarige meisje bijna bijhouden.

[[image:vincenteverts.jpg::right:1]]Vincent Everts als uithangbord voor de Segway is natuurlijk killing voor de verkoopcijfers. Normale mensen zien nu onmiddellijk dat je minimaal ‘gadget grabber’ in je paspoort moet hebben staan om een Segway te kunnen besturen. Boy next door Ted de Braak of girl next door Daphne Bunskoek, als dat soort mensen er nu eens op zouden rijden…

Op dag twee hees ik de Segway in mijn auto en ging op weg naar een fraai kasteeltje vlak bij Parijs. Mijn zojuist gediagnostiseerde hernia speelde een beetje op toen ik eraan begon te tillen. Toch nog vijfendertig kilo. In Parijs zou de Segway het geheime wapen moeten worden voor mijn workshop ‘How to predict the future of technology’ . Ik had me voorgenomen om als afsluiting de deelnemers te vragen of de Segway een toekomst had. En ze er op te laten rijden. Ik kon nu al genieten van het applaus dat ik zou gaan oogsten.

[[image:kasteel.jpg::right:1]]Even oppassen voor de eenden en dan gassen maar. Het kasteeltje was eigen terrein. Dat is belangrijk om te weten want dan mag je er net zo hard rijden als je zelf wilt. Je krijgt drie magneetsleuteltjes: een gele een rode en een zwarte. Als de politie je aanhoudt op straat moet je altijd zeggen dat je met zwart hebt gestart. Anders krijg je een boete zo is me verzekerd. Een knappe politieagent die het ding zou herkennen dacht ik. Laat staan dat hij het geheim van de sleuteltjes kent. Maar goed, de leverancier zal het wel weten denk je dan.

[[image:segway2.jpg::right:1]]In de zaal zaten de managers bestuurders van Sogeti, het IT bedrijf waar ook het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie aan verbonden is. Mannenvolk uit een IT bedrijf is natuurlijk kat-in-het-bakkie. Maar zoals zo vaak pakken dingen anders uit dan je gedacht had. De meeste deelnemers wilden de Segway wel aanraken, maar er op rijden ho maar. Toen ik zelf een kleine (indrukwekkende, als zeg ik het zelf) demonstratie gaf was dat geen reden om van plan te veranderen. Hier ging niemand raar lopen doen onder de ogen van zijn collega’s.

Veel verder dan opmerkingen als ‘hier in Parijs kun je ze huren’ en daaraan toegevoegd ‘het zijn alleen Amerikanen die dat dan doen’ ben ik niet gekomen. Ik blader nog eens door mijn slides. De toekomst voorspellen blijkt erg moeilijk te zijn. Charles Duell, de baas van de Amerikaanse patentenbureau, voorspelde in 1899 dat alles dat uitgevonden kon worden reeds was uitgevonden. Een concertdirecteur ontslaat Elvis Presley in 1954 en zegt dat hij maar beter weer een vrachtwagen kon gaan besturen.

[[image:kenneth.jpg::right:1]]En Kenneth Olson (foto), CEO en oprichter van Digital Equipment Organization, zei in 1977 nog glimlachend dat er geen enkele reden te bedenken is om thuis een computer te hebben. Zelfs de experts, de mensen die het zouden moeten weten, kleunen dus steeds mis als ze succes willen voorspellen.

Ik til het ding uiteindelijk maar weer in mijn auto en ga huiswaarts. Onderweg besluit ik om eens op te zoeken hoe duur de Segway eigenlijk is. Het instapmodel blijkt 4.000 euro te kosten. Een toekomst voor de Segway is er vast. Nu wordt hij vooral gebruikt om aandacht te trekken op beurzen en events. Wie wil proberen hoeveel aandacht je trekt me zo’n Segway zou eens kunnen proberen naakt naar de Albert Heijn te gaan lopen. Dat komt aardig in de buurt. Maar hoeveel bekijks had je vroeger niet met je mobiele telefoon? Of half Nederland straks op zo’n Segway gaat toeren?

Ik ben bereid dezelfde stomme fout te maken als Kenneth Olson, met mijn stelling: ‘Er is geen enkele reden te bedenken om thuis een Segway te hebben’. Ik nodig alle bloglezers uit om mijn uitspraak publiekelijk onderuit te halen of zelf een originele kijk op het ding te geven.

Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.

Update 14 februari 2006

Van Florian Minderop kreeg ik (via Charles Vivian Vos) uit Turijn actueel Olympisch beeldmateriaal van de Segways toegezonden. Je ziet ze hier onder meer bij het Holland Heienken House (klik op de foto voor een vergroting!). Ook Erben Wennemars kon het niet laten om ere even op rond te rijden, je kunt het filmpje hier bekijken (je moet wel Apple Quick Time geinstalleerd hebben, dat is hier te downloaden).

Frank
[[popup:segway-o4.jpg:(thumbnail)::left:1]] [[popup:segway-o3.jpg:(thumbnail)::left:1]] [[popup:segway-o2.jpg:(thumbnail)::left:1]]