Social bookmarking met Tagmos.nl

0

[[image:tagmos-box.jpg::right:1]]— BloggersBox: vandaag gelezen in Frankwatching’s e-mailbox — Deze week is TagMos van start gegaan, door de makers aangekondigd als de snelle en efficiënte social bookmarking site van Nederland. TagMos is te vergelijken met de Amerikaanse site Del.icio.us. Nederlandse tagwoorden leveren echter bij Del.icio.us niet zoveel op en TagMos springt op professionele wijze in dat gat. Een korte review.

TagMos.nl is een zogenaamde social bookmarking website. Hierbij kunnen gebruikers links toevoegen van elke willekeurige site of artikel en die link vervolgens categoriseren met tags. Niet alleen bestaande tags, maar ook zelf verzonnen tags kunnen op TagMos.nl makkelijk en snel toegevoegd worden. Doordat alle gebruikers dit doen, ontstaat een sociale vorm van links verzamelen. De links op de site kunnen op meerdere manieren doorzocht worden, zowel op titel en beschrijving als tags. Ook kan via de tags gebrowsed worden in de links.

[[image:tagmos400.jpg::center:1]]

TagMos geeft verder de mogelijkheid om van bijna elke pagina een RSS-feed te genereren door middel van een simpele klik op het RSS icon. Hiermee kunnen interessante tags in de gaten worden gehouden. Het delen van feeds voor vrienden en bekenden is zeer makkelijk. Leuke en/of interessante links hoeven nu niet meer gemaild te worden. Door ze aan TagMos toe te voegen met onderling bekende tag(s) kunnen de links gemakkelijk gevonden worden. Wil je echter helemaal geen links delen, maar ze juist privé houden, dan is dat ook mogelijk.

Het toevoegen van links is eenvoudig. Hiervoor dien je een linklet, een button met een klein stukjes Javascript toe te voegen aan de browser toolbar. Wanneer je op een interessante site of artikel bent, kan je zo een link toevoegen. Ook je huidige bookmarks/favorieten kunnen zowel  vanuit Internet Explorer als vanuit Firefox makkelijk geïmporteerd worden. Een API is beschikbaar om TagMos te integreren met andere applicaties.

Als gebruiker kan je naast links bekijken, toevoegen en importeren ook andere gebruikers in de gaten houden of zij nog interessante links hebben toegevoegd, of gewoon alle recente (tot 14 dagen terug) links bekijken. 

TagMos brengt hiermee een tool waarmee je op simpele wijze al je eigen tags kunt beheren en delen. Vergeleken met Del.icio.us is het daarnaast erg waardevol dat TagMos zich primair op het Nederlandse taalgebied richt.

Tags: [[tt:tags]], [[tt:web 2.0]]